Perjantai-ohjelman tuotannon seuraaminen auttaa Somalian kansallistelevision johtajaa kehittämään keskusteluohjelmia

7 elo, 2019

Kokoustekniikka ja ohjelmien huolellinen suunnittelu ovat oppeja, jotka Somalian kansallistelevisio voi ottaa heti käyttöön. Mobiiliteknologia voi jatkossa keventää tv-ohjelmien tekoa Somaliassa kohtuullisen halvalla.

Liban Abdi Ali Perjantain studiossa Rosa Kettumäen kanssa.Vikesin kumppanin, Somalian kansallistelevision SNTV:n johtaja Liban Abdi Ali tutustui Ylen Perjantai-ohjelman tekemiseen viikon ajan Tampereella.

Opintomatkalta tarttui mukaan paljon sellaista, joka parantaa Somalian televisiossa nähtäviä keskusteluohjelmia, Liban sanoo.

”Ylellä on tietenkin sellaista teknologiaa, mitä meillä ei ole, mutta opin myös paljon prosesseista ja työtavoista, jotka voimme ottaa heti käyttöön.”

Hänestä tuntui, että Perjantain vajaan tunnin ohjelmaan käytettiin paljon aikaa ja suunnittelua. Tulevien ohjelmien teemat tiedetään ajatustasolla jo viikkoja etukäteen, ja yli kymmenen hengen tuotantotiimi hioo viikon päätteeksi näytettävää ohjelmaa huolella.

”Tunteja suunnitellaan, puhutaan lakiteknisistäkin puolista ja muutetaan asioita. Se oli hyvin pitkä viikko heille”, Liban sanoo.

”Todella paljon vaivaa 40 minuutin ohjelman tähden. Meillä valmistelu ja keskittyminen ovat vielä kaukana tuosta.”

Yksi konkreettinen oppi oli kokoustekniikassa: Perjantain tuotannossa ja Ylellä muutenkin hän näki, että kokouksissa oli verrattain vähän väkeä ja kokoukset olivat lyhyitä. Ihmiset veivät kokouksen jälkeen osastoilleen tiedot päätöksistä.

Somalian kansallistelevisiossa toimituskokouksissa saattaa olla 30 ihmistä ja ne voivat venyä puoleentoista tuntiin.

”Pienessä huoneessa paljon kaaosta”, Liban naurahtaa.

Vastavierailu Mogadishusta Tampereelle

Tänä vuonna SNTV:llä yksi kehittämiskohteista on juuri keskusteluohjelmien tekeminen. Somaliassa riittää kiperiä kysymyksiä, joista keskustella.

”Meillä on oma Perjantain kaltainen ohjelma, joka tulee perjantaisin kymmeneltä aamulla”, Liban sanoo, ”ja sitä voimme heti kehittää kunnianhimoisemmaksi täällä opitun perusteella.”

SNTV:n keskusteluohjelmissa tuottaja on välillä myös ohjelman juontaja, eikä ohjelmia ole suunniteltu Ylen tapaan esimerkiksi niin pitkälle, kuka on ohjelman päävieras. Kenellekään ei välttämättä ole annettu tehtäväksi hakea vieraita lämpiöön ja huolehtia heidän viihtymisestään.

Kuvapäiväkirjaa teknisestä tuotannosta.

”Otin kuvia tuotannosta: kameramiehistä ja siitä, kuinka joku tuo vieraat paikalle ja briiffaa heidät ennen lähetystä”, Liban sanoo.

Hän oli Tampereella Perjantai-ohjelman tuottajan Pasi Toivosen kutsumana. Toivonen on toiminut kouluttajana Mogadishussa Vikesin ja SNTV:n yhteisessä hankkeessa.

Mobiiliteknologiaa avuksi

Vaikka iso osa Ylen kalustosta on Somalian kansallistelevisiolle kaukainen haave, jotain teknistäkin Libanille tarttui Suomen-matkalta mukaan.

”Tutustuin mobiilijournalismiiin, jota tekevä toimittaja esitteli minulle Ylellä mikrofonin ja eräänlaisen selfiekepin, joiden avulla hän teki iPhone5:llä minusta insertin.”

Pieni kolmijalka, mikrofoni ja kädessä pidettävä vakaaja voisivat Libanin mielestä toimia oivallisesti Somaliassa. Nykyään he tekevät nauhoitukset kentällä raskaalla kalustolla useamman henkilön voimin.

Toinen, vähän kalliimpi ratkaisu on Ylen käyttämä teknologia, jossa suoraa kuvaa voidaan lähettää selkäreppuun mahtuvasta laitteistosta, jossa on useamman sim-kortin avulla toimiva mobiilinetti.

”Nykyään livelähetyksiä varten tarvitsemme 5–7 ihmistä, autoja, tietokoneita, kaapeleita, netin pystyttämistä, sähköä ja turvallisuushenkilökuntaa”, Liban sanoo.

”Meillä on Mogadishussa sentään hyvä netti, eli tällainen teknologia keventäisi työtämme todella paljon.”

Vikes tukee Somalian journalismin kehittämistä ulkoministeriön ja Euroopan unionin tuella. Myös yksityisiä lahjoittajia tarvitaan. Tue yhä vapaampaa mediaa kanssamme.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Sananvapaus SomaliassaUutiset
Suomalaisen järjestökentän osaamista maailmalle: Vikes koulutti Somalian Dhusamarebissa päätoimittajia ja esihenkilöitä Miessakkien avulla

Suomalaisen järjestökentän osaamista maailmalle: Vikes koulutti Somalian Dhusamarebissa päätoimittajia ja esihenkilöitä Miessakkien avulla

Vikesin työpaja seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisystä Dhusamarebissa oli jälleen yksi askel kohti sukupuolten välistä tasa-arvoa ja turvallisuutta media-alalla. Työpajojen oivallukset ja konkreettiset muutokset toimituksissa kertovat tahtotilasta ja sitoumuksesta kohti inklusiivisempaa ja kunnioittavampaa mediaympäristöä Somaliassa.

Sananvapaus SomaliassaUutiset
Somalian varainformaatioministeri vieraili Vikesillä ja haki oppia Suomen julkisen sanan neuvoston toiminnasta 

Somalian varainformaatioministeri vieraili Vikesillä ja haki oppia Suomen julkisen sanan neuvoston toiminnasta 

Somalian varainformaatioministeri Abdiraham Al-Aladalaa vietti 9 päivää Suomessa verkostoituen Julkisen sanan neuvoston ja median asiantuntijoiden kanssa. Somalian hallituksen tavoitteena on perustaa median itsesäätelyelin Somaliaan tuoretta demokratiaa tukemaan.