Suomalaisen järjestökentän osaamista maailmalle: Vikes koulutti Somalian Dhusamarebissa päätoimittajia ja esihenkilöitä Miessakkien avulla

12 elo, 2024
Vikesin työpaja seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisystä Dhusamarebissa oli jälleen yksi askel kohti sukupuolten välistä tasa-arvoa ja turvallisuutta media-alalla. Työpajojen oivallukset ja konkreettiset muutokset toimituksissa kertovat tahtotilasta ja sitoumuksesta kohti inklusiivisempaa ja kunnioittavampaa mediaympäristöä Somaliassa.  

Somaliassa perinteiset sukupuoliroolit ja syvään juurtuneet kulttuuriset toimintatavat luovat usein esteitä naisten urakehitykselle ja johtoasemien saavuttamiselle 

Somaliassa naisten urakehitystä ja yhteiskunnallisiin valta-asemiin etenemistä jarruttavat yhteiskunnassa vallitsevat odotukset naisten roolista kodin ylläpitäjänä. Näin on myös media-alalla, ja siksi miesten kouluttaminen tasa-arvokysymyksistä voidaan nähdä tärkeänä askeleena muutoksessa kohti naisille inklusiivisempaa työelämää. 

Vikesin asiantuntija Wali Hashi järjesti Dhusamarebissa toukokuussa nelipäiväisen työpajan media-alan avainhenkilöille. Työpajojen suunnittelu toteutettiin yhteistyössä suomalaisen Miessakit ry järjestön kanssa. 

Media-alan ammattilaiset osallistuivat keskusteluihin rakenteellisista ja kulttuurisista haasteista, jotka ylläpitävät ja uusintavat epätasa-arvoa media-alan töissä. Työpajoissa hyödynnetyt tapaustutkimukset valottivat naisten kokemaa seksuaalista häirintää konkreettisella tasolla, jonka lisäksi ymmärrystä naisten kokemuksista työpaikoilla syvennettiin kutsumalla kaksi kokenutta naistoimittajaa mukaan keskusteluun. 

“Työpajan tavoitteena oli edistää osallistavampaa ja oikeudenmukaisempaa mediamaisemaa käsittelemällä perimmäisiä syitä sukupuoleen perustuvalle syrjinnälle ja häirinnälle”, Wali tiivistää. 

Keskustelut tarjosivat miehille mahdollisuuden reflektoida roolejaan toimituksissa tapahtuvaan naisiin kohdistuvan seksuaalisen häirinnän sekä sukupuolittuneen vallankäytön ennaltaehkäisyssä tai uusintamisessa.  

Työpajat lisäsivät tietoisuutta, tuottivat konkreettisia muutoksia, mahdollistivat avoimen dialogin sekä lujittivat sitoutumista muutokseen 

Työpajojen anti voidaan tiivistää neljään merkittävimpään muutokseen:

1. Tietoisuuden ja tiedon lisääminen 

Työpajalla onnistuttiin lisäämään tietoisuutta miesvaltaisuudesta sekä seksuaalisesta häirinnästä työpaikoilla. Keskustelut ja harjoitukset auttoivat osallistujia ymmärtämään häirinnän erilaisia muotoja ja siihen vaikuttavia kulttuurisia tekijöitä. Erityisesti keskustelut naisten kanssa auttoivat ymmärtämään naisten kohtaamia ainutlaatuisia haasteita.

2. Konkreettisten muutosten tuottaminen 

Moni osallistujista ryhtyi konkreettisiin toimiin sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi ja seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisemiseksi omilla työpaikoillaan työpajan aikana. Konkreettisia askelia olivat muun muassa tasa-arvopolitiikan täytäntöönpano, henkilöstön kouluttaminen ja sitouttaminen uusiin käytäntöihin, keskustelut aiheesta henkilökunnan kanssa sekä naisille suunnattujen yksityisten tilojen kehittäminen.

3. Avoimeen dialogiin kannustaminen 

Työpaja edisti avointa vuoropuhelua herkistä ja tabuinakin pidetyistä aiheista. Osallistujat kävivät rehellisiä keskusteluja tasa-arvon esteistä sekä seksuaalisen häirinnän vaikutuksista naisten työhyvinvoinnille. Etenkin naistoimittajien osallistaminen keskusteluihin toi arvokkaita näkökulmia, lisäsi ymmärrystä naisten kokemuksista ja rohkaisi miesosallistujia pohtimaan rooliaan turvallisemman tilan edistämisessä.

4. Sitoutuminen jatkuvaan muutokseen 

Osallistujat sitoutuivat alulle saatetun kehityksen edistämiseen työpaikoillaan, ja tunnistivat ulkopuolisen tuen tarpeen pitkän tähtäimen tavoitteiden saavuttamiseksi. Työpajat lisäsivät ymmärrystä siitä, että sukupuolten välisen tasa-arvon saavuttaminen ja seksuaalisen häirinnän kitkeminen vaativat pitkäjänteistä ja tiivistä yhteistyötä. 

Vikesin ja Miessakkien tekemä työ toivotetaan tervetulleeksi Dhusamarebiin myös jatkossa 

Työpajoissa kehitettiin konkreettisia arjen työkaluja yhdessä jaettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Osallistujat toivoivat lisää koulutusta ja tietoisuuden kasvattamista naisten tasa-arvoisen työelämään osallistumisen mahdollistamisesta.  

“Osallistujat pyysivät, että mediaorganisaatiot tekisivät yhteistyötä Vikesin ja muiden sidosryhmien kanssa järjestääkseen työpajoja ja seminaareja tietoisuuden lisäämiseksi sekä toimittajien ja mediajohtajien valmiuksien kehittämiseksi”, kertoo Wali Hashi.  

”He ehdottivat, että Vikes ja muut sidosryhmät tarjoaisivat jatkuvaa apua mediaorganisaatioille Dhusamarebissa ja Galmudugissa. Erityisesti niille organisaatioille,  joiden asiantuntemus ja rahoitus ovat rajallisia”, Wali lopettaa. 

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta