Vikes järjesti tv-debatin sovinnosta Somaliassa

11 tammi, 2024

Ylen A2-debatteja mukailevassa ohjelmassa puhuttiin sovinnosta ja klaaneista. Mediaa on käytetty Somaliassa paljon konfliktin syventämiseen, mutta sitä voi käyttää myös rauhaan, sanoo Vikesin Wali Hashi.

Vikes järjesti 23. joulukuuta Somaliassa televisioidun debatin, jonka teemana olivat muun muassa klaanit, kansallisvaltio ja sovinto.

”Ajatus oli tehdä debatti Ylen A2-debattien tyyliin”, sanoo Vikesin asiantuntija Wali Hashi, joka toimi myös debatin juontajana.

”Rakensimme studiota kaksi päivää, ja pidimme debatin viestintäministeriön pihalla.”

Keskusteluun osallistui 30 ihmistä, mukaan lukien virkamiehiä, kansalaisyhteiskunnan edustajia ja yleisön edustajia eri taustoista: vanhuksia, nuoria ja naisia.

Debattia seurasi 80 000 ihmistä televisiossa, 400 000 Facebookissa ja 11 000 Youtubessa.

Ohjelma oli osa Vikesin kehitysyhteistyöohjelmaa ja Kirkon ulkomaanavun Mideeye-hanketta.

Keskustelun teemat

Hashin mukaan tv-keskustelun tarkoitus oli muuttaa somalialaisten hyökkääviä asenteita ja luoda rakentavaa ja luottamukseen perustuvaa keskustelukulttuuria.

”Halusimme rohkaista ihmisiä kuuntelemaan toisiaan, olivat he sitten poliitikkoja, uskollisia tai klaanijohtajia tai vähemmistöjen edustajia.”

Ohjelmassa keskusteltiin neljästä pääteemasta.

  1. Kansakunnan ja klaanin ero. Ihmisillä on monia identiteettejä, ja klaanipohjaiset identiteetit ovat hyvin vanhoja. Keskustelussa pohdittiin, miten tämä sopii yhtenäiseen valtioon.
  2. Sovittelun tarve. Osallistujia pyydettiin muun muassa tunnistamaan, mitkä kaikki tahota pyrkivät löytämään sovintoa ja sovittelemaan pitkää konfliktia Somaliassa.
  3. Sovittelun johtajat. Osallistujia pyydettiin tunnistamaan, mitkä instituutiot, järjestöt ja yksilöt ottavat johtorooleja sovinnon löytämisessä.
  4. Sovinnon esteet. Osallistujia pyydettiin pohtimaan, mitkä ovat pääasialliset esteet sille, että yhteiskuntaa saataisiin parannettua ja yhdistettyä.

Tv-ohjelma oli Hashin mukaan hyvä työkalu, sillä Somalialainen kulttuuri perustuu suulliseen viestintään, että melkein kaikilla kotitalouksilla on pääsy digitaalisiin joukkoviestimiin, kuten televisioon, radioon ja sosiaaliseen mediaan.

”On hyvin tärkeää antaa ihmisille tiloja puhua sovinnosta ja rakentaa luottamusta.”

Medialla hyvä ja huono rooli

Somalia on pitkään ollut hyvin jakautunut, ja mediaa on käytetty poliittisiin tarkoituksiin. Mediaa on Hashin mukana käyetty myös jakolinjojen syventämiseen, ja poliittiset ja muut johtajat ovat levittäneet median kautta myös disinformaatiota ja vihapuhetta.

”Somalialaiset ovat keksineet, miten sotaa voidaan käydä myös verkossa”, Hashi sanoo.

Hänestä mediaa voidaan kuitenkin käyttää myös yhtenäisyyden lisäämiseen ja rauhanrakentamiseen.

”Kunhan työ suunnitellaan hyvin, media voi tukea rauhaa.”

Wali Hashi ja keskustelijoita.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.