Kehitysjournalismin palkinto

Kehitysjournalismin palkinto

Journalismi auttaa parhaimmillaan ymmärtämään maailmaa ja sen monimutkaisia ilmiöitä. Vuonna 2021 kilpailun teemana oli ilmastonmuutos ja sen suhde kehitykseen. Palkinnon voittivat Karoliina Knuuti ja Mika Niskanen.

Kehitysjournalismin palkinnon 2021 voittivat Karoliina Knuuti ja Mika Niskanen jutustaan “Hiilineutraali valtio, jossa asustaa hiilisyöppö kansa – ulkoistammeko päästömme?”. Juttu ilmestyi Maailman Kuvalehdessä 4. maaliskuuta 2021. Kunniamainninat myönnettiin Ujuni Ahmedille ja Liselott Lindströmille.

Vuonna 2021 palkinnon teemana oli ilmastonmuutos. Lue tiedote.

Ehdokkaiksi haettiin 1.12.2020–30.11.2021 välisenä aikana journalistin ohjeisiin sitoutuneessa mediassa julkaistua journalistista sisältöä, jonka kohdeyleisö on Suomessa. Sisällön tulee olla julkaistu suomeksi, ruotsiksi, saameksi tai englanniksi.

Kuka tahansa saattoi esittää kilpailuun ehdokkaita 1.10.–30.11.2021 välisenä aikana tämän sivun lomakkeella tai sähköpostitse. Voittajan valitsi itsenäinen raati, johon kuuluivat:

Pauliina Grym (Ylen kulttuuritoimittaja, Vikesin hallituksen jäsen)
Maija Tammi (taiteilija, taiteen tohtori)
Taina Tervonen (toimittaja, vuoden 2020 kehitysjournalismipalkinnon voittaja)
Oras Tynkkynen (ilmastopolitiikan asiantuntija)
Iikka Vehkalahti (elokuvatuottaja ja dokumentaristi)

Kehitysjournalismiksi raati katsoi sisällöt, jotka käsittelevät laadukkaasti globaalin kestävän kehityksen teemoja, uudistavat yleisön mielipiteitä ja asenteita ja tarjoavat uudenlaisia näkökulmia kehittyvien maiden todellisuuteen. Mukaan kannustettiin erityisesti innovatiivisia journalismin muotoja kaikilta journalismin aloilta. Tietokirjat oli kuitenkin rajattu kilpailun ulkopuolelle.

Suomen Punainen Risti, Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes, Helsingin Sanomain Säätiö ja Journalistiliitto ovat perustaneet palkinnon nostaakseen esiin laadukkaita ja innovatiivisia globaaleja teemoja käsitteleviä journalistisia julkaisuja ja kasvattaakseen suomalaisen kehitysjournalismin näkyvyyttä ja arvostusta.

Vuonna 2020 palkinnon voitti freelance-toimittaja Taina Tervonen ja hänen Image-lehdessä julkaistun juttunsa ”Kadonneiden laiva”. Kunniamaininnan raati antoi Ylen Ulkolinja-työryhmälle mobiililaitteille tarkoitetusta erikoisartikkelista ”Maria pakenee kahden pienen tyttärensä kanssa kiristystä, väkivaltaa ja kuolemaa – yli 700 kilometrin pakomatka kävellen ja liftaten Hondurasista Meksikoon

Vuonna 2021 palkinto on osa Olen eurooppalainen -hanketta, jota tukee Euroopan komissio.

Lisätietoja

Pekka Reinikainen
Vaikuttamistyön suunnittelija
Suomen Punainen Risti
[email protected]
040 178 2235

Esa Salminen
Viestinnän asiantuntija
Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes
[email protected]
050 464 9532