Somalian sananvapauden, journalismin ja julkisen palvelun tukihanke

Vuodet: 2014–2021 (EU-hanke 2018–2019)

Kumppanit:

Somalian journalistiliitto

Somalian viestintäministeriö

Somalian kansallistelevisio

Vikes kouluttaa toimittajia ja viranomaisia sekä tukee sananvapautta ja mediaa Somaliassa ja Somalimaassa. Vikesin hankkeen tavoitteena on edistää rauhanomaista kehitystä kohti oikeusvaltiota lisäämällä kansalaisten tiedonsaannin mahdollisuuksia.

Somalia toipuu yli 20 vuoden sisällissodasta, jonka aikana myös media ja sen toimintaedellytykset tuhottiin. Nykyään somalialainen media on virkeää. Koska alan koulutusta ei ole ollut, palkat ovat huonot ja olosuhteet rankat, journalisteilta puuttuu ammattitaitoa, eikä median eettisiä periaatteita tunneta riittävästi.

Somalia on edelleen yksi maailman vaarallisimmasta maista olla journalisti, eivätkä monetkaan toimittajat osaa suojautua riittävästi riskeiltä tai tunne oikeuksiaan työntekijöinä. He joutuvat usein korruption ja hyväksikäytön uhreiksi. Media on hyvin miehinen, ja naiset kohtaavat monenlaista syrjintää.

Mediaa kuitenkin kulutetaan paljon: etenkin radio, televisio ja sosiaalinen media ovat suosittuja.

Vikes on toiminut Somaliassa paikallisen journalistiliiton, viestintäministeriön ja kansallistelevision kanssa vuodesta 2014.

Vuosina 2019–2021 tuetaan Somalian hallituksen radio- ja tv-kanavien kehittymistä toimituksellisesti itsenäisiksi julkisen palvelun yleisradiokanaviksi. Samalla edistetään Somalian journalistiliiton toimintaa mediatyöntekijöiden valtakunnallisena ammattiliittona.

Tarkemmin Somaliassa:

  1. Kehitetään maan yleisradiokanavien tuotantorutiineja ja ohjelmien laatua.
  2. Parannetaan journalistien työoloja ja tietoisuutta turvallisuusriskeistä ja niiden ennaltaehkäisystä.
  3. Kohennetaan naistoimittajien ammatillista osaamista ja heidän asemaansa työpaikoilla.
  4. Koulutetaan toimittajia ja viranomaisia ympäri maata työoikeuksista, käytännön toimitustyöstä ja ammattietiikasta.

Somalian kansallistelevision työntekijöitä avustetaan lasten ja nuorten tv-ohjelman käynnistämisessä ja tuetaan journalistien eettisten ohjeiden laatimista ja uuden yleisradioasetuksen valmistelua. Journalistiliittoa tuetaan sen pyrkimyksissä päästä neuvottelemaan työnantajien kanssa alan palkoista ja työehdoista.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Somalian viestintäministeriön ja Somalian journalistiliiton kanssa. Koulutustilaisuuksia järjestetään myös Somalimaan journalistiyhdistyksen sekä paikallisten naistoimittajajärjestöjen kanssa.

Hankkeen ensimmäisen vaiheen evaluaatiossa todettiin, että Vikes on ainutlaatuinen toimija Somalian median kehittämisen kentällä.

Vikesin työtä Somaliassa tukevat ulkoministeriö ja Euroopan unioni. Myös yksityisiä lahjoituksia tarvitaan. Tue Somalian journalisteja täällä.

Tue tutkivaa journalismia ja toimittajakoulutusta

Toimittaja tarvitsee taitoja ja rohkeutta, jotta jutuilla oikeasti pengotaan vaikeitakin asioita. Tue kanssamme kriittisiä ja skuuppeja etsiviä toimittajia.

Lahjoita
Hankkeeseen liittyvät uutisartikkelit

Vikesin kumppanit vahvasti mukana kertomassa koronasta Somaliassa

| Sananvapaus Somaliassa, Uutiset | Ei kommentteja
Somalian kansallistelevisio ja Radio Mogadishu näyttävät päivittäin kuusi ajankohtaisohjelmaa pandemiasta, ja niitä seurataan aktiivisesti Suomessakin. Somalian journalistiliitolla on omia nettivideoita…

Amnesty: Häirintä, väkivalta ja uhkailu toimittajia kohtaan kasvanut Somaliassa

| Sananvapaus Somaliassa, Uutiset | Ei kommentteja
Toimittajia kohtaan hyökkäävät niin al-Shabaab kuin hallituskin, todetaan Amnestyn tuoreessa raportissa. Lopputuloksena on itsesensuuri, sanoo Vikesin kumppani. Vikes kouluttaa ja…

Vikes and the foundation’s expert are being defamed online

| Sananvapaus Somaliassa, Uutiset | Ei kommentteja
Wali Hashi, an expert in the Vikes Somalia project, is used to being defamed. He says that unfortunately it is…

Vikes ja säätiön asiantuntija mustamaalauksen kohteina

| Sananvapaus Somaliassa, Uutiset | Ei kommentteja
Vikesin Somalia-hankkeen asiantuntija Wali Hashi on joutunut tottumaan mustamaalaukseen. Hän kertoo, että Somaliassa on valitettavan yleistä, että julkisuudessa olevia ihmisiä…

Somevaikuttaja: ”Somalian suurin media on Facebook”

| Sananvapaus Somaliassa, Tapaa toimittaja, Uutiset | Ei kommentteja
Abdirizak Atosh on somalialainen BBC-toimittaja ja somevaikuttaja, jolla on melkein miljoona Facebook-seuraajaa. Hänestä Somalian toimituskunta tarvitsee turvallisuutta, taitoja ja palkkaa.…

Nenäpäivä tukee Vikesin työtä sananvapauden ja lastenohjelmien puolesta Somaliassa 2019–2021

| Sananvapaus Somaliassa, Uutiset | Ei kommentteja
Tänään vietetään Nenäpäivää. Osallistumalla keräykseen tuet myös vapaata mediaa Somaliassa, ja erityisesti orastavaa lasten- ja nuortenohjelmien tuotantoa. Nenäpäivä nimittäin tukee…