Somalian sananvapauden, journalismin ja julkisen palvelun tukihanke

Vuodet: 2014–2021 (EU-hanke 2018–2020)

Kumppanit:

Somalian journalistiliitto

Somalian viestintäministeriö

Somalian kansallistelevisio

Vikes kouluttaa toimittajia ja viranomaisia sekä tukee sananvapautta ja mediaa Somaliassa ja Somalimaassa. Vikesin hankkeen tavoitteena on edistää rauhanomaista kehitystä kohti oikeusvaltiota lisäämällä kansalaisten tiedonsaannin mahdollisuuksia.

Toimittajia Mogadishun kaduilla

Somalia toipuu yli 20 vuoden sisällissodasta, jonka aikana myös media ja sen toimintaedellytykset tuhottiin. Nykyään somalialainen media on virkeää. Koska alan koulutusta ei ole ollut, palkat ovat huonot ja olosuhteet rankat, journalisteilta puuttuu ammattitaitoa, eikä median eettisiä periaatteita tunneta riittävästi.

Somalia on edelleen yksi maailman vaarallisimmasta maista olla journalisti, eivätkä monetkaan toimittajat osaa suojautua riittävästi riskeiltä tai tunne oikeuksiaan työntekijöinä. He joutuvat usein korruption ja hyväksikäytön uhreiksi. Media on hyvin miehinen, ja naiset kohtaavat monenlaista syrjintää.

Mediaa kuitenkin kulutetaan paljon: etenkin radio, televisio ja sosiaalinen media ovat suosittuja.

Vikes on toiminut Somaliassa paikallisen journalistiliiton, viestintäministeriön ja kansallistelevision kanssa vuodesta 2014.

Vuosina 2019–2021 tuetaan Somalian hallituksen radio- ja tv-kanavien kehittymistä toimituksellisesti itsenäisiksi julkisen palvelun yleisradiokanaviksi. Samalla edistetään Somalian journalistiliiton toimintaa mediatyöntekijöiden valtakunnallisena ammattiliittona.

Tarkemmin Somaliassa:

  1. Kehitetään maan yleisradiokanavien tuotantorutiineja ja ohjelmien laatua.
  2. Parannetaan journalistien työoloja ja tietoisuutta turvallisuusriskeistä ja niiden ennaltaehkäisystä.
  3. Kohennetaan naistoimittajien ammatillista osaamista ja heidän asemaansa työpaikoilla.
  4. Koulutetaan toimittajia ja viranomaisia ympäri maata työoikeuksista, käytännön toimitustyöstä ja ammattietiikasta.

Somalian kansallistelevision työntekijöitä avustetaan lasten ja nuorten tv-ohjelman käynnistämisessä ja tuetaan journalistien eettisten ohjeiden laatimista ja uuden yleisradioasetuksen valmistelua. Journalistiliittoa tuetaan sen pyrkimyksissä päästä neuvottelemaan työnantajien kanssa alan palkoista ja työehdoista.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Somalian viestintäministeriön ja Somalian journalistiliiton kanssa. Koulutustilaisuuksia järjestetään myös Somalimaan journalistiyhdistyksen sekä paikallisten naistoimittajajärjestöjen kanssa.

Hankkeen ensimmäisen vaiheen evaluaatiossa todettiin, että Vikes on ainutlaatuinen toimija Somalian median kehittämisen kentällä.

Vikesin työtä Somaliassa tukevat ulkoministeriö ja Euroopan unioni. Myös yksityisiä lahjoituksia tarvitaan. Tue Somalian journalisteja täällä.


Infografiikka Vikesin työstä Somaliassa

Tue tutkivaa journalismia ja toimittajakoulutusta

Toimittaja tarvitsee taitoja ja rohkeutta, jotta jutuilla oikeasti pengotaan vaikeitakin asioita. Tue kanssamme kriittisiä ja skuuppeja etsiviä toimittajia.

Lahjoita
Hankkeeseen liittyvät uutisartikkelit
Kahdeksan pientä kuvaa, jossa julkkikset nostaneet kehitysyhteistyön esimerkkejä

Anni Hautala mukana tukemassa kehitysyhteistyötä – ”Vapaa lehdistö auttaa demokratiaa”

| Sananvapaus Somaliassa, Uutiset | Ei kommentteja
Vikesin ja paikallisten kumppanien yhteistyö Somalian journalismin parantamiseksi on yksi esimerkki onnistuneesta kehitysyhteistyöstä ulkoministeriön Mun vaikutus -kampanjassa. Tv-juontaja Anni Hautala…
Toimittajat Wali Hashi ja Hamda Baraale suuren Forgiveness-bannerin edessä.

Somalian toimittajille koulutus rauhasta ja anteeksiannosta

| Sananvapaus Somaliassa, Uutiset | Ei kommentteja
Kaikki 23 osallistunutta nuorta toimittajaa lupasivat tehdä juttuja rauhasta ja sovinnosta ennen anteeksiannon päivää 28.7. Wali Hashi ja toimittaja Hamda…
Joukko naistoimittajia, keskellä kouluttaja ja kamera.

Evaluaatio: Vikesin EU-hanke kasvatti median ammattitaitoa merkittävästi Somaliassa

| Sananvapaus Somaliassa, Uutiset | Ei kommentteja
Somalian kansallistelevision uutisten laatu on parantunut, ja Somalian mediatalot kunnioittavat aiempaa enemmän journalistien oikeuksia, toteaa ulkopuolinen evaluaatio. Yhteistyötä kannattaa sen…
Kaksi poliisia istuu pöydän ääressä kasvoillaan maskit, joissa Vikesin ja Somalian journalistiliiton logot

Somaliassa yhteiskoulutus poliiseille ja journalisteille

| Sananvapaus Somaliassa, Uutiset | Ei kommentteja
Vikes ja Somalian journalistiliitto järjestivät koulutuksen, jolla halutaan varmistaa journalistien turvallisuus. Samalla rakennetaan luottamusta median ja virkavallan välille. Somalian journalistiliitto…
Kaksi journalistia lukee opaskirjaa kasvoillaan Fesoj-liiton kasvomaskit

Somaliassa julkaistiin opas journalistien ay-oikeuksista

| Sananvapaus Somaliassa, Uutiset | Ei kommentteja
Vikesin, ulkoministeriön ja Euroopan unionin tuella tuotettu opas kertoo perusteet ay-toiminnasta ja työntekijöiden oikeuksista. Tehtävää riittää, sillä palkat ovat huonot…

Video: Rauhaa rakennetaan Somalian kouluissa

| Sananvapaus Somaliassa, Uutiset | Ei kommentteja
Rauhanlähettiläät ratkovat Vikesin ja Nenäpäivän tuella konflikteja Somalian kouluissa. Rauhankasvatuksella halutaan luoda ilmapiiriä, että kaikki voivat toimia rauhan eteen. Video:…