Media ahtaalla

Laadukasta mediaa tarvitaan enemmän kuin koskaan. Vihapuhe, valeuutiset ja toimittajien vaino ovat kasvussa.

Journalisteja uhkaillaan, vangitaan ja murhataan ammattinsa vuoksi enemmän kuin koskaan, ja sananvapaus on kehittyvien maiden lisäksi uhattuna myös Suomen lähialueilla. Myös sananvapauden perinteisillä tukialueilla – Suomessakin – sitä täytyy aktiivisesti puolustaa kaventamispyrkimyksiä vastaan.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan viha journalisteja kohtaan on kasvussa. Autoritääristen maiden lisäksi myös demokraattisesti valitut johtajat saattavat nähdä median vihollisena, ja raja henkisen ja fyysisen väkivallan välillä on hälventynyt .

Vikes toimii alueilla, joissa vapaa media on ahtaalla. Nicaraguassa, El Salvadorssa, Hondurasissa ja Somaliassa väkivalta ja pelko ovat toimitusten arkipäivää, Tansaniassa taas uutismedioita sensuroidaan kieltämällä niiden toiminta ja toimittajia uhkaillaan. Aasiassa toimintamaamme Nepal ja Myanmar ovat pitkään olleet hyvin autoritäärisiä maita, joissa median vapaus on edelleen haurasta.

Median maailmanlaajuinen murros myllertää toimintaympäristöä myös kehitysmaissa. Digitalisoituminen, mediaomistusten keskittyminen, sosiaalisen median kasvu, kasvava kiire ja työpaikkojen väheneminen aiheuttavat kasvavia ongelmia laadukkaalle tiedonvälitykselle. Monissa hankkeissamme kehitetään myös median varainhankintaa ja taloudellista riippumattomuutta. Digitaalisuus tuo myös mahdollisuuksia, joita pyrimme kumppaniemme kanssa hyödyntämään.

Lahjoita
Pasi Toivonen antaa haastattelua Somaliassa