Toiminnanjohtaja Moalimuu: Toimittajien tilanne hiukan kohentunut Somaliassa

8 tammi, 2019

Somalian journalistiliiton toiminnanjohtaja Mohamed Ibrahim Moalimuu piipahti Suomessa. Viime vuonna maassa tapettiin ”vain” neljä toimittajaa, hän kertoo. Liitto joutui puolustamaan journalisteja välillä äänekkäästikin.

Moalimuu ja sateinen Helsinki 7. tammikuuta 2019.Tilanne on vähän parantunut – viime vuonna tapettiin vain neljä journalistia. Siinäkin on tietenkin neljä liikaa.

Näin sanoo Mohamed Ibrahim ”Moalimuu”, Somalian journalistiliiton pääsihteeri, joka piipahti Suomessa tammikuun alussa.

Somalian nykyhallitus ei painosta journalisteja niin kovin ottein kuin edeltäjänsä, Moalimuu sanoo. Somaliassa ihmisistä käytetään usein lempinimiä, ja kaikki tuntevat hänet Somaliassa Moalimuuna.

”Heidän tapansa on ennemmin tarjota etuja ja työpaikkoja, ja suoraan lahjoakin”, Moalimuu sanoo.

Hän on erittäin aktiivinen somessa: twiittejä ja Facebook-päivityksiä tulee lähes päivittäin. Facebookissa Moalimuulla on yli 100 000 seuraajaa.

Harvoin barrikaadeilla

Journalistiliitto ei usein pidä suurta meteliä Somaliassa, vaan Moalimuun mukaan yleensä on parasta toimia ikään kuin kulisseissa ja vaikuttaa toimittajien asemaan ja turvallisuuteen puhumalla ja kouluttamalla. Joskus kuitenkin tulee mitta täyteen.

Viime vuonna poliisi tappoi tiesululla tv-toimittajan, ja Somalian journalistiliitto vaati, että ampuja saataisiin selville ja syytteeseen. Toinen vielä äänekkäämpi tapaus oli, kun uutissivusto Shaaciyen päätoimittaja Nur Ismail Sheikh pidätettiin. Syynä oli Moalimuun tietojen mukaan se, että päätoimittaja oli kirjoittanut toistuvasti kriittisiä juttuja maan hallituksesta. Mies ehdittiin jopa siirtää ilman oikeudenkäyntiä keskusvankilaan.

”Me selitimme, että toimittaja saakin kirjoittaa kriittisesti, se on osa meidän työtämme”, Moalimuu sanoo. Hän päätti julkaista tiedotteen ja pitää tiedotustilaisuuden, joka levisi laajalle.

”Minua haastattelivat BBC:n Somalian-toimitus ja Voice of America”, Moalimuu sanoo. ”Pääministerin esikuntaa ja Mogadishun pormestari tulivat sanomaan, että annoin huonoa kuvaa maan ilmaisunvapaudesta ulkomaille.”

Rahoittajat kuten EU olivat kyselleet pääministerin toimistosta maan lehdistönvapauden tilasta. Päätoimittaja vapautettiin.

”Luulen, että joillakuilla ministeriöissä on voinut jäädä tästä tapauksesta jotain hampaankoloon minua kohtaan, mutta yleisesti ottaen nyt teemme työtä, että asiat etenevät ja toimittajien olot paranevat. Minua myös ymmärrettiin, kun selitin, että journalistiliiton pitääkin puolustaa toimittajia. Viestintäministeri on samaa mieltä ja osaa myös selittää asioita hallituksessa muille”, Moalimuu sanoo.

”Perustuslaki takaa ilmaisunvapauden, mutta Somaliassa se on edelleen aika monimutkainen asia.”

Koulutukset jalkautuvat toimituksiin

Moalimuun mukaan Somalian journalistiliiton viime vuoden päätyö oli kouluttaa toimittajia eri teemoista eri puolilla maata. Yhtenä suurena saavutuksena hän nostaa esiin koulutukset työntekijöiden oikeuksista.

”Aloiteltiin keskustelua työsopimuksista ja toimittajien oikeuksista. Somalia tulee sisällissodasta, eikä kukaan ole puhunut sellaisista ennen”, Moalimuu sanoo.

Myös erillisiä naistoimittajien koulutuksia aloitettiin, ja niitä jatketaan tänä vuonna.

Moalimuu haluaisi jatkaa työntekijöiden oikeuksista puhumista niin, että kouluttajat jalkautuisivat tänä vuonna toimituksiin. Näin saataisiin suurempi joukko tavoitettua, ja keskusteltua arkojakin asioita yhdessä, Moalimuu sanoo.

Vikesin työtä Somaliassa tukevat ulkoministeriö ja Euroopan unioni. Myös yksityislahjoituksia tarvitaan. Voit tukea toimittajien koulutusta täällä.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta