Somalian kansallistelevisio aloittaa viittomakielisen tulkkauksen ja vammaisasioiden ohjelman

21 touko, 2019

Somaliassa on paljon vammaisia ihmisiä, sanoo kansallistelevisio SNTV:n johtaja Liban Abdi Ali. Nyt heitä aletaan huomioida mediassa paremmin.

Liban vierailulla Suomessa keväällä 2019. Kuva: Esa SalminenSomalian kansallistelevisio SNTV ottaa pian käyttöön viittomakielisen tulkkauksen yhdessä päivän pääuutislähetyksessä, kertoo kanavan johtaja Liban Abdi Ali.

Kanava pyrkii muutenkin olemaan esteetön.

”Myös meidän tiloihimme pääsee nyt pyörätuolilla”, hän sanoo.

Somaliassa on hyväksytty uusi laki vammaisten ihmisten oikeuksista, ja SNTV näytti myös lain hyväksymisen juhlintaa televisiossa.

”Somaliassa on paljon vammaisia ihmisiä. Meidänkin toimittajillamme on vammoja, osalla syntymästä saakka ja monilla sodan tähden”, Liban sanoo.

Oma ohjelma vammaisasioista

SNTV aikoo aloittaa myös ohjelman, jossa käsitellään vammaisia ihmisiä koskevia kysymyksiä.

”Meillä kaksi tekijää jo valitsee aiheita. Heillä on toimittajataustaa radion puolelta.”

Ohjelman juontajaksi on kaavailtu sokeaa toimittajaa, joka on tällä hetkellä presidentin kansliassa töissä.

”Hän on hyvin sanavalmis, suosittu ja lahjakas kaveri, Britannian somaleita. Hän on antanut meillekin paljon haastatteluja vammaisten oikeuksista”, Liban sanoo.

Hän ei osaa vielä luvata, milloin suunnitteluasteella oleva ohjelma alkaa.

”Paljon on jo kokouksia istuttu, mutta tarkka päivämäärä ei vielä ole selvillä.”

Vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutuminen on myös yksi Suomen kehitysyhteistyön läpileikkaavista tavoitteista.

Vikes tukee Somalian kansallistelevisiota ulkoministeriön ja Euroopan unionin avulla. Myös sinun tukeasi tarvitaan, voit antaa sen täällä.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Sananvapaus SomaliassaUutiset
Suomalaisen järjestökentän osaamista maailmalle: Vikes koulutti Somalian Dhusamarebissa päätoimittajia ja esihenkilöitä Miessakkien avulla

Suomalaisen järjestökentän osaamista maailmalle: Vikes koulutti Somalian Dhusamarebissa päätoimittajia ja esihenkilöitä Miessakkien avulla

Vikesin työpaja seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisystä Dhusamarebissa oli jälleen yksi askel kohti sukupuolten välistä tasa-arvoa ja turvallisuutta media-alalla. Työpajojen oivallukset ja konkreettiset muutokset toimituksissa kertovat tahtotilasta ja sitoumuksesta kohti inklusiivisempaa ja kunnioittavampaa mediaympäristöä Somaliassa.

Sananvapaus SomaliassaUutiset
Somalian varainformaatioministeri vieraili Vikesillä ja haki oppia Suomen julkisen sanan neuvoston toiminnasta 

Somalian varainformaatioministeri vieraili Vikesillä ja haki oppia Suomen julkisen sanan neuvoston toiminnasta 

Somalian varainformaatioministeri Abdiraham Al-Aladalaa vietti 9 päivää Suomessa verkostoituen Julkisen sanan neuvoston ja median asiantuntijoiden kanssa. Somalian hallituksen tavoitteena on perustaa median itsesäätelyelin Somaliaan tuoretta demokratiaa tukemaan.