Rauhanjournalismin avulla media voi edistää Somalian jälleenrakennusta

16 kesä, 2023

Pahimpia vihollisia sananvapauden ja rauhan etenemiselle Somaliassa ovat valeuutiset ja vihapuhe, arvioi toimittaja Wali Hashi.

Somalia on edelleen yksi maailman vaarallisimpia maita toimittajalle, mutta lehdistönvapaus ottaa pieniä askelia parempaan suuntaan. Vikesin viestinnän asiantuntija Esa Salminen ja kehitysyhteistyön asiantuntija, toimittaja Wali Hashi keskustelivat 5. huhtikuuta Tietoiskuja lehdistönvapaudesta -tilaisuudessa siitä, mitä kuuluu Somalian hauraalle medialle.  

Tässä valittuja paloja keskustelusta videoiden muodossa.

Millainen on Somalian mediakenttä – ja miksi some on niin suosittu?

Perinteisen median rinnalla Somaliassa on erittäin aktiivinen sosiaalinen media. Suosiota selittävät muun muassa internetliittymien edullinen hinta, nuori väestö sekä ympäri maailmaa levittynyt somalidiaspora, jota some yhdistää.

Lehdistönvapaus kulkee hitaasti parempaan suuntaan

Somalia on häntäpäässä Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuotuisessa lehdistönvapausindeksissä. Suunta on kuitenkin hitaasti ylöspäin: 180 maan joukossa Somalia oli vuonna 2012 sijalla 176, vuonna 2021 sijalla 161 ja vuonna 2022 sijalla 140 (2023: 141.). Wali Hashin mielestä edistystä avittavat osaltaan diaspora ja Somaliassa oleva kansainvälinen yhteisö.

Disinformaatio on rauhan ja jälleenrakentamisen pahin vihollinen

Aktiivisen sosiaalisen median käytön haittapuoli on Somaliassa vauhdilla leviävät valeuutiset ja vihapuhe –  ja iso ongelma on se, että monilla somalialaisilla ei ole keinoja tunnistaa disinformaatiota, puhumattakaan mahdollisuuksia puuttua siihen. Wali Hashin mielestä villinä rehottavat dis- ja misinformaatio ja vihapuhe ovatkin tällä hetkellä suurin este rauhan rakentamiselle Somaliassa.

Rauhanjournalismi tähtää ruohonjuuritason asennemuutokseen

”Vaarallisinta on, kun nuoret pitävät sotaa ja sekasortoa itsestään selvänä”, Wali Hashi sanoo. Hänen mukaansa on jo nähty, että pelkästään poliitikkojen avulla rauha ei synny, vaan tarvitaan muutoksia ruohonjuuritasolla, lasten ja nuorten parissa. Muutosta yritetään saada aikaan kouluissa rauhanlähettiläiden avulla – ja medialla on tärkeä rooli kertoa ihmisille siitä, mitä rauha oikeastaan tarkoittaa.

Kevään 2023 aikana Vikes ja Journalistiliitto järjestivät Tietoiskuja lehdistönvapaudesta -sarjan, jossa käsiteltiin median ja toimittajien tilaa eri puolilla maailmaa.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.