Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.
Annan ja Kristiinan juttumatka vei lukijat Tansaniaan perehtymään ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ruohonjuuritasolla ruoan- ja energiantuotannon näkökulmista.
Pasi puolestaan perehtyi Costa Rican poikkeuksellisen pitkäikäisen “sinisen vyöhykkeen” satavuotiaiden ihmisten elämäntapoihin ja elinympäristöön. Mitä me voisimme oppia niemimaan satavuotiaiden elintavoista?
Osana kehitysyhteistyöohjelmaa jaettu matka-avustus on Vikesillä ensimmäinen laatuaan, ja sen tavoitteena on edistää laadukasta kehitysjournalismia sekä korostaa lehdistönvapautta keskeisenä demokratian kulmakivenä. Globaali journalismi edellyttää usein matkustamista, mutta juttupalkkiot kattavat harvoin matkakuluja.
“Uutisointia kehittyvistä maista, etenkin Afrikasta on tärkeää saada suomalaiseen mediaan. Kehitysjournalismipalkinto ja nyt pilotoidut matka-avustukset ovat hyviä täsmäkeinoja kannustaa journalisteja tekemään juttuja sekä mediaa ostamaan juttuja, jotka avartavat suomalaisen yleisön katsetta ja antavat uusia näkökulmia globaaleihin kehityskysymyksiin”, kommentoi Vikesin toiminnanjohtaja Anu Karvinen.
Kaikki matka-avustuksen saajat täyttivät jutuillaan avustukselle asetetut tavoitteet
Annan ja Kristiinan artikkelit keskittyivät Tansanialaisten arkeen ilmastonmuutoksen ja energiatuotannon näkökulmista. Maailman kuvalehden juttu lisäsi ymmärrystä kaukana tapahtuvien, jo käynnissä olevien muutosten vaikutuksista myös suomalaisten ruokapöytiin: “Meille afrikkalaisille ilmastonmuutos ei ole uhka, vaan todellisuutta jo nyt.”
Apu -lehden artikkeli taas valotti vaurastuvan maan ristiriitaista tilannetta fossiilisten ja kestävien energiantuotannon tapojen suhteen maailmassa, jossa ilmastokriisin vaikutukset osuvat ensimmäisenä juuri köyhien maiden asukkaisiin: “Maan luonnonvaroja hyödyntämällä köyhyyttä voitaisiin helpottaa tuntuvasti, mutta rahat eivät saisi valua rikkaiden länsimaisten yrittäjien taskuun. Rikastuminen ei myöskään saisi tapahtua luonnon ja paikallisten hyvinvoinnin kustannuksella.”
Vikesin toiminnanjohtaja Anu näkee Afrikkaan keskittyvien juttujen roolin suomalaisessa mediassa erityisen merkityksellisenä:
“Afrikka on tulevien vuosikymmenten avainmanner. Siksi suomalaisia olisi tärkeää herätellä seuraamaan sitä, mitä Afrikassa tapahtuu nyt sisä- ja ulkopolitiikassa, ilmastoasioissa, sosiaalisessa ja taloudellisessa kehityksessä.”
Suomen Kuvalehdesä julkaistu Pasin juttu Costa Ricasta lisäsi arvokasta ymmärrystä elinympäristön merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille. Costa Rican Nicoyan niemimaalla asuu paljon satavuotiaita, joiden pitkän iän salaisuus on terveiden elintapojen lisäksi aktiivinen sosiaalinen elämä.
Naapurit ja sukulaiset huolehtivat ja järjestävät vanhuksille aktiivista toimintaa. Myös kirkko on tärkeä osa centenarioiden elämää. Globaalin journalismin avulla voimme laajentaa ymmärrystämme niistä kulttuurisista piirteistä, jotka lisäävät hyvinvointia yhteiskunnissa.
Vikesin matka-avustus onkin merkittävä lisä ja mahdollistaja riippumattoman ja perehtyvän globaalin journalistisen työn tukemiselle. Seuraava haku matka-avustukselle avataan syksyllä 2024.