Kehitysjournalismin palkinto Jenny Matikaiselle, Benjamin Suomelalle ja Jouni Koposelle Yle Ulkolinja -dokumentista ”Mekong – kun kalat katosivat”

23 tammi, 2024

Lähelle päästävä dokumentti valottaa pienen yhteisön sinnikästä selviytymistaitoa.

Vuoden 2023 Kehitysjournalismin palkinnon saavat Jenny Matikainen, Benjamin Suomela ja Jouni Koponen dokumentistaan ”Mekong – kun kalat katosivat” (Yle Ulkolinja).

Dokumentissa kerrotaan, kuinka Kiina, Laos ja Kambodža rakentavat Mekong-joelle patoja kiihtyvällä tahdilla. Sähköyhtiöt saavat voittoja, mutta ekosysteemi ja paikalliset yhteisöt joutuvat taistelemaan selviytymisestä.

”Tämä on visuaalinen ja lähelle päästävä reportaasidokumentti”, raati perustelee päätöstään.

”Kambodzalaisten kyläläisten arki yhdistyy tutkijoiden näkökulmaan ja tilanteeseen, jossa ikiaikainen kalastuselinkeino järkkyy Mekong-joen patoamisten ja ekosysteemin hajoamisen seurauksena. Dokumentti onnistuu valottamaan pienen yhteisön sinnikästä selviytymistaistelua ja ihmisten toiveita erinomaisesti.”

Palkintosumma on 3000 euroa.

Kunniamaininnat Pasi Toivoselle, Tommi Niemiselle ja Saara Mansikkamäelle

Raati jakoi myös kaksi kunniamainintaa. Ensimmäisen saavat Tommi Nieminen ja Saara Mansikkamäki laajasta Helsingin Sanomien artikkelistaan ”Suuren pelin puuttuva pala”.

”Laaja juttu Kazakhstanista ei odota lukijalta, että tämä tietäisi alueesta valmiiksi paljoakaan. Jutussa on vetoa ja nerokkaasti rakennettuja tasoja. Kun juttu tehdään näin hyvin, siinä on imua, joka pakottaa lukemaan eteenpäin”, raati kehuu.

”On hauskaa, että jutussa nauretaan suomalaisille siitä, että täällä tunnetaan vain sketsihahmo Borat, brittikoomikon vitsi ikään kuin käännetään päälaelleen.”

Kunniamaininnan saa myös Pasi Toivonen Ylen jutustaan ”Nyege Nyege, pakko tanssia!

Ugandalaisesta metallimusiikin festivaalista kertovat reportaasi oli raadin mielestä hienon erilainen juttu kehittyvistä maista.

”Juttu tuo raikkaan tuulahduksen muuten aika vakavaan uutisvirtaan. Jutun vahva läsnäolo kertoo siitä, että tekijä on ollut alueella pitkään. Jutussa tutustuu afrikkalaiseen metallimusiikkiin, josta moni ei varmasti tiennyt, ja matkan varrella tulee monia yllätyksiä. Visuaalinen kerronta tukee tekstiä upeasti.”

Jokavuotinen palkinto

Kehitysjournalismin palkinto jaettiin nyt neljännen kerran.

Voittajan valitsi itsenäinen raati. Jenny Matikainen toimi myös raadin jäsenenä, joten hän jääväsi itsensä keskustelusta tältä osin. Muut raadin jäsenet olivat Hannu Kivimäki, Päivi Nikkilä, Katriina Pajari ja Matti Ylönen.

Suomen Punainen Risti, Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes, Helsingin Sanomain Säätiö ja Suomen  Journalistiliitto ovat perustaneet Kehitysjournalismin palkinnon nostaakseen esiin laadukkaita ja innovatiivisia globaaleja teemoja käsitteleviä journalistisia julkaisuja ja kasvattaakseen suomalaisen kehitysjournalismin näkyvyyttä ja arvostusta.

Lisätiedot

Esa Salminen
Viestinnän asiantuntija
Vikes
[email protected]
050 464 9532

Sini Anttila
Kansainvälisen viestinnän tuottaja
Suomen Punainen Risti
[email protected]

040 194 2974

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.