Paneeli: Vaalivaikuttamista vastaan on taisteltava myös vaalien välissä

21 marras, 2019

Vikesin juhlaseminaarissa kerrottiin, että ulkomailla informaatiovaikuttamista käyttävät ainakin seitsemän maata Kiinasta Venäjään ja Venezuelaan. Lisäksi 70 maata vaikuttaa somea manipuloimalla sisäisiin asioihinsa.

”Brysselissä oltiin huojentuneita, koska pelättiin, että voisi tapahtua jotain”, sanoi Faktabaarin perustaja Mikko Salo Vikesin juhlaseminaarissa 12. lokakuuta.

Hän viittasi viime eurovaaleihin, joissa ulkomaiden vaalivaikuttamisyritykset jäivät luultavimmin vähäisiksi. Salo puhui paneelissa valtioneuvoston kanslian johtavan viestintäasiantuntijan Jussi Toivasen ja Euroopan parlamentin tutkimuslaitoksen tutkijan Naja Bentzenin kanssa.

Koko keskustelu on tallenteena yllä.

”Nyt on aika varautua seuraavaan vaiheeseen, joka voi olla vakavampi”, Salo sanoi.

Naja Bentzen oli samaa mieltä: vaalivaikuttaminen ei rajoitu vain vaalien aikaan.

”Aika vaalien jälkeen on samalla aikaa ennen seuraavia vaaleja.”

Disinformaatiohyökkäyksillä syötetään jatkuvasti salaliittoteorioita ja muita tuhoisia narratiiveja maiden keskustelukulttuuriin. Osa tästä tulee julki, mutta Mikko Salo huomautti, että kaikkea vaalivaikuttamista ei saada koskaan tietää, sillä Facebook ja muut alustat eivät jaa dataansa avoimesti edes tutkijoille.

”Me olemme näiden alustojen armoilla, että ne jakavat meille tietojaan”, Bentzen myönsi.

Seitsemän aktiivista maata

Bentzen mukaan yleisellä tasolla tiedetään, että tällä hetkellä seitsemän maata tekee aktiivista vaikuttamista ulkomailla. Nämä ovat Intia, Iran, Kiina, Pakistan, Saudi-Arabia, Venezuela ja Venäjä. Facebook ja Twitter ovat toimineetkin näiden maiden niin sanottuja cyber-joukkoja vastaan.

Bentzen sanoi, ettei tarkkaan tiedetä, kuinka paljon näillä cyber-toimijoilla on väkeä ja rahoitusta.

”Yhden arvion mukaan Kiinalla on kolmestasadasta tuhannesta kahteen miljoonaan henkeä näissä töissä. Venezuelalla taas on useita 500 ihmisen joukko-osastoja, joilla on ainakin jonkinlaista alan koulutusta. On myös näyttöä siitä, että Myanmarilla on Venäjällä koulutettuja cyber-joukkoja”, Bentzen sanoi.

Nämä ihmiset ovat vain ulkomaisen vaikuttamisen tehtävissä. Noin kymmenkertainen määrä maita, 70, on Bentzenin mukaan aktiivisia maan sisäisessä informaatiovaikuttamisessa muun muassa sosiaalisen median manipuloimisen keinoin. Määrä on noussut 150 prosenttia viimeisen kahden vuoden aikana.

Lukuihin kannattaa suhtautua varoen, koska viime aikoina näihin asioihin on alettu kiinnittää enemmän huomiota, joten osa kasvusta voi johtua siitä, että enemmän vaikuttamista tulee päivänvaloon.

”Joka tapauksessa on helppo sanoa, että ilmiö on kasvussa”, Bentzen sanoi.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.