Vanhoillisissa kulttuureissa monille on ongelma, että nainen on toimittaja. Asenteet muuttuvat hiljalleen, sanoo pitkän linjan naisasianainen Namrata Sharma.
Sukulaiset ja tuttavat katsovat pahalla, jos nainen on keikoilla käyvä toimittaja.
Tämä on edelleen usein totta vanhoillisessa Nepalissa, mutta pitkäaikainen työ asenteiden muuttamiseksi alkaa tuottaa tulosta.
Kun Vikesin pitkäaikainen kumppani Nepalin tutkivan journalismin keskus CIJ järjestää koulutuksia toimittajille, puolet tai jopa enemmistö osallistujista saattaa olla naisia. Osin tästä syystä Nepalissa alkaa olla osaavia naistoimittajia.
Perhe katsoi kieroon
Kun CIJ:n hallituksen puheenjohtaja, journalisti Namrata Sharma aloitteli uraansa 1990-luvun alussa, hän oli juttukeikoilla järjestään ainoa naistoimittaja.
”Muutin perinteiseen suurperheeseen, jossa asuivat mieheni viisi veljeä ja vanhemmat. Lapset ja työntekijät mukaan lukien illallisella saattoi olla 30–35 henkeä, ja minä huitelin juttukeikoilla yömyöhään. Sitä eivät todellakaan kaikki katsoneet hyvällä”, Sharma muistelee.
Kollegat kohtelivat hyvin, mutta yleensä yhteiskunta suhtautui epäillen. Tässä suhteessa paljon ei ole muuttunut, Sharma sanoo.
”Meidän koulutuksiimme osallistuvat naiset ovat parikymppisiä, ja he sanovat, että perheet vastustavat heidän ammatinvalintaansa. Suurin ongelma on edelleen mennä juttukeikoille miesten kanssa”, Sharma pahoittelee.
Naisjohtajien asemaa kuntoon
”Eräs nuori nainen kertoi minulle, että toimittajan uran tekeminen oli todella vaikeaa perheen asenteiden tähden. Mutta heti kun hän sai työn BBC:n avustajana, kaikki muuttui yhtäkkiä. Kaikki olivatkin yhtäkkiä ylpeitä hänestä”, Sharma nauraa.
Namrata Sharma itse on noussut urallaan päätoimittajaksi ja tutkivan journalismin keskuksen hallituksen puheenjohtajaksi. Molemmissa toimissa hän on ollut ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa nainen Nepalissa.
Sitä CIJ haluaa nyt Vikesin tuella korjata. Uusin hanke keskittyy naistoimittajien tukemiseen.