Ortegan diktatuurimaisen hallinnon ja sensuurin oloissa tärkeintä on taata kansalaisten ääni ja antaa siivet sanan voimalle kaikkialla yhteiskunnassa, kirjoittaa radio- ja digimedia Onda Localin toimittaja Duyerling Ríos.
Olin vuonna 2013 mukana toimittajaryhmässä Nicaraguan Tyynenmeren rannikolla haastattelemassa paikallisia ihmisiä. Maan presidenttipari Daniel Ortega ja Rosario Murillo olivat valinneet kyseisen alueen lähtöpaikaksi jättikanavalle, joka yhdistäisi Tyynen valtameren Atlanttiin. Sopimuksen mukaan alue siirtyisi kiinalaisen miljardööri Wang Jingin omistukseen.
Kuljimme toimittajaryhmän kanssa maan halki, Karibian rannikolle, jossa asuu rama-alkuperäiskansa. Koko matkan varren paikkoja yhdisti yksi asia: uhka asuinsijojen ja maiden pakkoluovutuksesta.
Kansalaiset oltiin jättämässä hankkeessa vaille perusoikeuksia ja oletetun kiinalaissijoittajan armoille. Tätä eivät alueen asukkaat hyväksyneet, ja maaseudun asukkaiden ja intiaaniväestön vastarinta kyti.
Tämä Vikesin yhteistyön puitteissa tehty juttukeikka on yksi esimerkki matkasta, joka antoi minulle paljon journalistina.
Journalistinen perustyö tuottaa maanpetturin leiman
Nyt, kuusi vuotta myöhemmin, megahanke kanavan rakentamiseksi on jäissä. Kuitenkin kamppailu väkivallalla vastarintaan vastannutta Ortegan autoritaarista hallintoa vastaan jatkuu. Samoin jatkuvat hallinnon aggressiot, joista me vastarintaa seuranneet journalistit olemme saaneet osamme.
Viimeiset kaksitoista vuotta Ortegan noustua presidentiksi eivät ole olleet itsenäisille medioille helppoa aikaa. Meitä on seurattu, painostettu ja nimitelty maanpettureiksi, koska olemme tehneet perustyötämme ja informoineet kansalaisia paikallisesta ja kansallisesta todellisuudesta.
Kun hallinnon vastaiset mielenosoitukset laajenivat massiivisiksi protesteiksi vuoden 2018 huhtikuussa, yksi ensimmäisistä loukkaantuneista oli työtoverini Julio López, joka sai mielenosoituksissa iskun päähänsä, mutta selvisi onneksi ilman vakavia vammoja. Sen jälkeen fyysinen väkivalta ja pidätykset ovat olleet arkipäivää journalistien uutistyössä.
Poliisi valjastettu osaksi itsenäisen median vastaista strategiaa
Hallinto käyttää myös sensuuria. Neljän paikallisen kumppaniradiomme lähetykset on estetty. Se on vienyt pohjan useita vuosia jatkuneilta yhteisiltä lähetyksiltä ja tutkivan journalismin hankkeiltamme.
Viime vuoden joulukuussa hallinto alkoi ratsata medioiden toimituksia ja kansalaisjärjestöjen toimitiloja. Toimituksemme ja studiomme sijaitsi kansalaisjärjestö Popol Nain tiloissa, jotka ratsauksen ja hävityksen jälkeen suljettiin. Onneksi siirsimme ajoissa tärkeimmät työvälineet toisiin tiloihin.
Nämä toimet ovat osa presidenttiparin useiden vuosien mittaista itsenäisen median vastaista strategiaa. Tähän työhön se on onnistunut valitettavasti valjastamaan maan poliisivoimat. Poliisi tekee nyt kaiken likaisen työn yhteistyössä puolisotilaallisten joukkioiden kanssa.
Vaikeuksista huolimatta olemme Onda Localissa kyenneet jatkamaan työtämme ja kertomaan kansalaisten, naisten, nuorten ja maatyöläisen toiminnasta oikeuksiensa puolesta maan eri alueilla. Matkaa tehdään busseilla, hevosilla, prätkillä, kävellen. Mikrofoniemme ja kirjoitustemme kautta kansalaisten ääni ja sanan voima kantavat laajemmalle.
Vikesin toiminta perustuu journalismiin
Kansalaisten ohella Vikes on tukenut meitä tässä työssä.
Olemme Vikesin tuella nostaneet esille useita, ennen kaikkea paikallisia ongelmia, jotka eivät muuten nousisi esille muissa kansallisissa medioissa. Olemme raportoineet kaivosteollisuuden vaikutuksista, yhteisöjen veden puutteesta, megahankkeista, paikalliskehityksen ja -talouden ongelmista, ihmisoikeuksista sekä naisten ja intiaaniväestön oikeuksista.
Vikesin vahvuus on se, että se katsoo ja tekee asioita journalistisista lähtökohdista. Se helpottaa teemojen käsittelyä, ja olemme Vikesin hankkeiden avulla päässeet jakamaan kokemuksia alueen medioiden ja journalistien kanssa.
Kuulija- ja lukijakuntamme kasvaa, ennen kaikkea digialustallamme. Yhteistoimintamme tähtää ensisijaisesti myös Onda Localin institutionaalisen voimistamiseen varainhankinnan ja markkinoinnin tehostamisen avulla. Tällä saralla löytyykin paljon kehitettävää, eikä se maan nykyisessä tilanteessa ole todellakaan kovin helppoa.
Teksti: Duyerling Ríos