Yangonin elokuvakoulu tekee dokumentteja myös YK:lle ja EU:lle

16 touko, 2019

Elokuvakoulu Yangon Film School saa osan rahoituksestaan tilaustöistä, joita tilaavat etenkin edustustot ja suuret järjestöt. Samalla opiskelijat saavat tärkeää työkokemusta.

TaRa (vas.) ja elokuvaohjaaja Khin Myanmar, joka tulee Suomeen Maailma kylässä -festivaaleille toukokuun lopussa.Vikesin kumppanina Myanmarissa toimii elokuvakoulu Yangon Film School. Se kerää varoja toimintaansa myös tekemällä dokumentteja eri asiakkaille tilaustöinä. Tätä varten on perustettu voittoa tavoittelematton yritys Yangon Film Services.

Samalla kun Yangon Film Service tarjoaa opiskelijoilleen oppimis- ja työmahdollisuuksia, asiakkaat saavat laadukkaita dokumentteja, lyhytelokuvia, animaatioita ja TV-sarjoja. Tuotannot tehdään 5–10 hengen tiimissä, jossa on mukana käsikirjoittaja, ohjaaja, kuvaaja, leikkaaja, äänittäjä ja animaatioiden kohdalla myös kuvittaja.

”Meiltä on tilattu esimerkiksi dokumenttielokuvia, jotka kertovat asiakkaiden projekteista tai niiden työn vaikutuksista sekä filmejä opetustarkoitukseen ja kampanjointiin”, kuvailee tuotantopäällikkö TaRa. Häntä kutsutaan yleisesti TaRaksi – käyntikorttia myöten. Naisen koko nimi on Tara Wit Hmone Phoo Pwint Thu.

TaRa on tärkeä linkki koulun kasvattien ja elokuvien tilaajien välillä. Hän neuvottelee sopimukset, laatii budjetit ja kuvausaikataulut ja etsii sopivat tekijät opiskelijoiden ja koulun käyneiden elokuvantekijöiden keskuudesta.

Asiakkaina kansainvälisiä järjestöjä ja filmiryhmiä

Suurin osa Yangon Film Servicen asiakkaista on Yangonissa toimivia edustustoja ja kansainvälisiä kansalaisjärjestöjä. Isoimmat toimijat, kuten Euroopan unioni ja YK, ovat olleet valmiita maksamaan hieman enemmän myös siitä, että tuotanto on samalla elokuvantekijöiden koulutusta, jolloin tuotantoon voidaan ottaa mukaan enemmän opiskelijoita assistenteiksi, oppimaan työssä kokeneemmilta tekijöiltä.

Yangon Film Service toimii usein kansainvälisille kuvausryhmille myös paikallisena kumppanina. TaRan mukaan paikalliset elokuvantekijät saavat nykyisin tehdä elokuvia vapaasti, toki aiheesta riippuen, mutta kansainväliset toimijat tarvitsevat edelleen lupia – eivätkä niitä läheskään aina saa. Toisaalta esimerkiksi Rakhinen alueelle eivät koulun elokuvantekijätkään ole saaneet kuvauslupia.

Myanmarilaisia asiakkaita Yangon Film Service ei vielä juuri tavoita, koska ison kuvausryhmän kanssa hinta voi nousta liian korkeaksi. Sen sijaan paikalliset yritykset tilaavat filmejä suoraan yksittäisiltä koulun opiskelijoilta, mikä on hyvä opiskelijoiden työnsaannin kannalta.

Elokuvat voivat opettaa

Nuoriso on elokuville otollista kohderyhmää. Myanmarissa suosittuja ovat korealaiset TV-sarjat, jotka ovat pelkkää fiktiota.

”Mielestäni elokuvia katsomalla voi myös oppia. Voimme tehdä esimerkiksi elokuvia ja TV-sarjoja, joiden ansiosta nuoret voivat oppia ympäristöasioista”, TaRa kertoo.

Hän on erityisen ylpeä siitä, että Yangonin elokuvakoulussa on koulutettu paljon naisia. Etenkin ohjaajien ja käsikirjoittajien joukossa naiset ovat vahvasti esillä. TaRan mukaan naiset ovat kärsivällisiä ja perehtyvät aiheeseen perusteellisesti ja saavat tuotua haastateltavien todelliset tarinat ja tunteet aidosti esille.

Naisten rooli elokuvamaailmassa on herättänyt koulun tarttumaan myös ajankohtaiseen aiheeseen: seksuaaliseen häirintään. Koulu onkin edelläkävijänä järjestämässä henkilökunnalleen ja myöhemmin opiskelijoilleen koulutusta häirinnän tunnistamiseksi ja siihen puuttumiseksi.

Teksti ja kuva: Auli Starck

Vikes tukee Yangonin elokuvakoulun toimintaa ja kasvamista itsenäiseksi toimijaksi. Yangon Film Servicen tuottama ilmastonmuutosta käsittelevä dokumentti Warner Days esitetään Maailma kylässä -festivaaleilla lauantaina 25. toukokuuta.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta