Yangon Film School koulutti dokumentaristeja vaikeasta tilanteesta huolimatta

26 kesä, 2023

Vallankaappaus tekee työstä vaikeaa ja turvatonta, mutta Yangon Film School jatkaa opetusta Myanmarissa, sillä dokumentaristeja tarvitaan.

Vikesin myanmarilainen kumppani Yangon Film School onnistui vuonna 2022 järjestämään suunnitellut elokuvakurssinsa Myanmarissa huolimatta siitä, että sotilaat kaappasivat vallan helmikuussa 2021.

Kouluun otettiin 12 uutta opiskelijaa, ja koulussa järjestettiin neljä kurssia vuonna 2022. Kursseilla opetti joukko myanmarilaisia ja kansainvälisiä opettajia. Yhä suurempi osa opettajista on koulusta valmistuneita myanmarilaisia, mikä tukee elokuvakoulun pyrkimyksiä siirtää koko toiminta paikallisiin käsiin vähitellen.

Koulu jatkoi myös perinnettään valita opiskelijat inklusiivisesti eri etnisistä ryhmistä ja kaikista sukupuolista. YFS:stä kerrotaan, että dokumenttien merkitys kasvaa vaikeina aikoina.

”Nyt tärkeämpää kuin koskaan jatkaa nuorten elokuvantekijöiden taitojen vahvistamista, kun heidän muut koulutusmahdollisuutensa ovat käytännössä nolla.”

Selvitys: huolehdittava turvallisuudesta ja rahoituksesta

YFS teetti työstään vuoden 2022 alussa toteutettavuusselvityksen. Sen mukaan koulu toimii jo nyt erinomaisesti olosuhteet huomioon ottaen.

Sen olisi kuitenkin hyvä olla jatkuvasti valppaana mahdollisten rajoitusten suhteen. 

Koulun varainhankinta kaipaa myös vahvistusta. Koulun opetus on kuitenkin selvityksen mukaan hyvä pitää ilmaisena, jotta kaikilla ryhmillä olisi mahdollisuus osallistua siihen.

Monet paenneet

Monet myanmarilaiset kansalaisjärjestöt ovat paenneet turvallisuussyistä lähimaihin, esimerkiksi Thaimaahan. Myös monet journalistit ovat paenneet ulkomaille tai maan alle.

Elokuvakoulu on onnistunutjatkamaan työtä  maassa, mutta senkin on noudatettava varovaisuutta. YFS julkaisi vuonna 2022 uudet verkkosivut, jotka esittelevät koulun työtä laajasti mutta riittävän varovaisin sanankääntein.

Elokuvia pystyttiin edelleen näyttämään eri puolilla maata, sillä kumppaneiksi valittiin ruohonjuuritasonjärjestöjä, jotka pystyivät toimimaan eri etnisten ryhmien alueilla.

Kuva: Yangon Film School

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.