Avasna Pandey on nepalilainen journalisti ja ohjelmapäällikkö.
Kuva: Esa Salminen
Nepalissa on nykyään helpompaa olla toimittaja, jos on nainen.
Näin sanoo journalisti Avasna Pandey, joka toimii Nepalin tutkivan journalismin keskuksessa ohjelmapäällikkönä.
”Mitä olen kuullut kollegoiltani, niin ennen oli suoraan sanottuna paljon seksuaalista häirintää”, hän sanoo.
”Silloin ihmiset eivät ehkä edes tienneet että se oli häirintää, mutta nykyään ollaan tietoisempia. Naiset sanovat häirinnästä herkästi ja toimitusten miehetkin tietävät, mikä on sopivaa, eivätkä he ehkä koe enää että heillä on oikeus tehdä mitä vain.”
Uutisaiheilla ei ole sukupuolta
Yksi Pandeyn koordinoimista hankkeista on yhteistyössä Vikesin ja kolmen tansanialaisjärjestön kanssa toteutettava Naiset mediassa -hanke.
Hän sanoo, että yksi ongelma on, että miehiä on edelleen toimituksissa selkeä enemmistö. Toinen on, että miehet tapaavat saada kovemmat ja arvostettumat aiheet.
”Toimitussihteerit ja -päälliköt laittavat ihmiset stereotyyppisiin laatikoihin. Naisille annetaan kulttuurijutut ja naisten asiat, miehille politiikkaa ja turvallisuutta”, hän sanoo.
Tämän epäsuhdan korjaaminen vaatii tietoista työtä niin naisilta kuin miehiltäkin.
”Uutisaiheilla ei ole sukupuolta, mutta vaatii vielä työtä, että tästä tulee normaalia ajattelua Nepalin uutishuoneissa.”
Tavoitteena tasa-arvoinen työilmapiiri
Naiset mediassa -hankkeella pyritään luomaan työkulttuuria, joissa naiset nähdään yhtä ammattimaisina työntekijöinä kuin miehetkin.
Tutkivan journalismin keskus tarjoaa naisille koulutusta ja auttaa heitä tekemään tutkivia juttuja.
”Nepalissa tutkiva journalismi on tyypillisesti miesten tekemää, joten me haluamme rikkoa sitä tabua, ettei nainen voisi tehdä tutkivia juttuja.”
Samaan aikaan keskus järjestää toimitussihteereille ja toimituspäälliköille kolutuksia ja työpajoja, koska on paljon näistä portinvartijoista kiinni, kenen jutut pääsevtä esille ja kuka ylipäätään pääsee tekemään juttuja.
”Yritämme saada heidät olemaan tietoisia roolistaan ja siitä, että he saattavat pönkittää stereotypioita sillä, miten he jakavat tehtäviä”, Pandey sanoo.
Tavoitteena olisi, että etusivun juttu voisi olla myös naisen kirjoittama.
Kovaa tutkimusta
Nepalin tutkivan journalismin keskus myös tukee koulutettavia journalistejaan tekemään juttuja ja saamaan niitä julkaistua.
Viime aikoina sen kouluttamat journalistit ovat muun muassa selvittäneet paperittomien ihmisten asemaa, veronkiertoa, luonnonvarojen käyttöä ja ihmisten pakkosiirtoja, tehotonta paikallishallintoa ja naisten kohtaamia noituussyytöksiä.
Keskus on osa tutkivien journalistien kansainvälistä ICIJ-verkostoa, joka oli viime vuonna ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.