Vikesin Naiset mediassa -hanke toimi vuonna 2022 aktiivisesti Tansaniassa ja Nepalissa. Mentorointi ja koulutukset toimivat hyvin, ja tasa-arvosuunnitelmat leviävät toimituksiin hiljalleen.
Vikesin Naiset mediassa -hankkeesta teetettiin vuonna 2022 väliarvio, jonka mukaan hankkeessa on onnistuneesti vahvistettu naisjournalistien ammattitaitoa ja itseluottamusta niin Nepalissa kuin erityisesti Tansaniassa.
Hanke on myös onnistunut herkistämään ja kouluttamaan portinvartijoita kuten toimituspäälliköitä tasa-arvokysymyksissä sekä rakentamaan suotuisaa työympäristöä, joka kannustaa ja tukee naistoimittajia. Monet päätoimittajat ja toimittajat ovat nyt ilmaisseet sitoutumisensa sukupuolten tasa-arvoon tiedotusvälineissä.
Tansaniassa 85 prosenttia hankkeen toimintaan osallistuneista naistoimittajista koki hyötyneensä hankkeen koulutus- ja mentorointiohjelmasta ammatillisesti, mikä ylittää hankkeelle asetetut tavoitteet.
Mentorointi kasvatti taitoja Tansaniassa
Tansaniassa mentorointiohjelmaan osallistuneista naisjournalisteista valtaosa sanoi, että ohjelma auttoi heitä merkittävästi toimimaan asiantuntevammin töissään toimituksissa. Samaa sanoivat ohjelmaan osallistuneet mentorit, jotka ovat nähneet kuinka naisten itseluottamus on kasvanut.
Kun mentoroitavien eli aktorien juttuja tarkasteltiin prosessin alussa ja lopussa, nähtiin niiden laadussa selkeää parannusta. Moni nainen rohkaistui myös jättämään juttunsa erilaisiin journalismikilpailuihin.
Hankkeen piirissä tuotettu gender-opas jaettiin journalismin opetuksen tuutoreille Dar es Salaamissa, Morogorossa ja Sansibarilla, ja sukupuolisensitiivisestä journalismista koulutettiin yhteisöradioiden ohjelmapäällikköjä. Sansibarilla toimivaan lehtikustantamoon Zanzibar Government Newspapers Corporationiin valittiin pilottimuotoisesti gender-toimittaja, joka seuraa ja edistää sukupuolikysymysten uutisointia.
Naisjournallistien asemaa edistävä some-kampanja toimi aktiivisesti niin Tansaniassa kuin Nepalissa, ja tavoitti vuoden aikana yli 436 000 ihmistä. Aihetunniste #womeninmediaTz on levinnyt Tansaniassa yleiseen käyttöön, ja somevaikuttajat käyttävät sitä kampanjan ulkopuolella.
Nepalissa enemmän naisten tekemää tutkivaa journalismia
Myös Nepalissa monet tunnetut vaikuttajat jakoivat kampanjan sisältöjä. Nepalissa kampanjaa tehneen Boju Bajai -podcastin journalisti Bhrikuti Rai kutsuttiin puhumaan Nepalin journalistiliiton tapahtumaan naisten kokemuksista Nepalissa.
Evaluaation mukaan hanke on Nepalissa onnistunut vahvistamaan naistoimittajien ammattitaitoa, mutta hanke ei ole kuitenkaan onnistunut merkittävästi edistämään tasa-arvosuunnitelmien käyttöönottoa mediassa. Vaikuttamistyötä ei ole tehty Nepalissa niin paljon kuin Tansaniassa.
Sisällöissä sen sijaan näkyy edistystä. Vikesin kumppanin Nepalin Tutkivan journalismin keskuksen kouluttamat naiset rohkaistuivat aiempaa paremmin kirjoittamaan ja viemään loppuun juttuhankkeita. Esimerkiksi Bidhya Rain ja Basanta Pratap Singhin juttu perinteisestä tavasta lukita naisia kuukautisten ajaksi vajoihin herätti maassa paljon keskustelua.
Tansaniassa haasteena tuhannen median kenttä
Tansaniassa vaikuttamistyö on kantanut tulosta ja useat mediat ovat ottaneet tasa-arvosuunnitelmat käyttöön. Ongelma on kuitenkin Tansanian mediakentän laajuus: Tansaniassa on yli 1000 mediaa, ja Naiset mediassa -hankkeella on ehditty tavoittaa niistä vasta pieni osa. Vaikuttamistyötä aiotaankin vahvistaa vuonna 2023.
Tansaniassa on kuitenkin rohkaisevia merkkejä muutoksesta. Esimerkiksi yksi maan suurimmista mediataloista, Mwananchi Communications, on tarkistanut tasa-arvosuunnitelmaansa valtavirtaistaakseen tasa-arvokysymykset kaikilla osastoilla.
Median sisällöissäkin näkyy pientä parannusta: esimerkiksi Tansaniassa uutisissa seksuaalisesta väkivallasta käytetään nykyään paremmin hankkeen aikana luotua eettistä ohjeistusta.
Kuva: TAMWA