Somalian journalisteilla yhä vaikeammat oltavat

16 touko, 2022

Somalian journalistiliiton raportti näyttää, kuinka lehdistönvapauden loukkaukset ovat yhä yleisempiä Somaliassa. Vuoden aikana yli 50 journalistia pidätettiin, kymmenet kokivat väkivaltaa ja yksi tapettiin.

Somalian journalistiliitto järjesti Lehdistönvapauden päivänä seminaarin, jossa osallistujat toivoivat journalisteille parempia oikeuksia. Kuva: Somalian journalistiliitto

Somaliassa valittiin uudeksi presidentiksi Hassan Sheikh Mohamud, joka toimi maan presidenttinä 2012–2017. Vaaleja lykättiin, ja ne käytiin pari vuotta myöhässä.

Vikesin kumppani Somalian journalistiliitto toteaa tuoreessa julkaisussaan, että Somalian lehdistön turvallisuustilanne on yhä huonompi. Viimeisen kahden vuoden aikana tilanne on kiristynyt vaalien, poliittisten jännitteiden, koronaviruksen aiheuttaman pandemian ja talousahdinkoa aiheuttavan digitalisaation tähden.

Raportissa sanotaan, että journalistien oikeuksien rikkominen kasvoi viimeisen vuoden aikana jyrkästi. 53 journalistia pidätettiin, 37 koki väkivaltaa, seitsemään toimitukseen tehtiin ratsia tai niiden tiloja suljettiin tai vahingoitettiin ja 16 kertoi että heidän henkeään oli uhattu.

Marraskuun 20. päivä Radio Mogadishun johtaja, journalisti Abdiaziz Mohamud Guled kuoli itsemurhaiskussa. Samassa iskussa haavoittui kansallistelevisio SNTV:n johtaja Sharmarke Warsame. SNTV ja sen alainen Radio Mogadishu ovat Vikesin pitkäaikaisia kumppaneita Somaliassa.

Iskun tekijäksi ilmoittautui terroristijärjestö al-Shabaab.

Vapaa ja toimiva media olisi välttämätön

Somalian journalistiliitto muistuttaa, että vapaa ja toimintakykyinen media on esiarvoisen tärkeä, jotta somalialaiset saisivat tietoa turvallisuustilanteesta, hallinnosta ja maan kehityksestä.

”Valistuneet kansalaiset, joilla on tietoa ja työkaluja osallistuvat halukkaasti ja tehokkaasti jälleenrakennukseen”, raportissa todetaan. ”Jotta näin kävisi, kaikkien osapuolten täytyy varmistaa kansalaisten oikeus tiedonsaantiin. Siihen kuuluu median oikeus tehdä tutkivaa työtä, valottaa korruptiota ja toimia vallan vahtikoirana.”

Vaikka media on tärkeä tekijä maan kehityksessä, journalistit kohtaavat väkivaltaa ja turvattomuutta jokapäiväisessä työssään. Sekä valtiolliset että valtion ulkopuoliset tahot käyttävät väkivaltaa totuuden piilottamiseksi, raportissa todetaan.

Vaaleihin liittyvässä median häirinnässä paikallistason ja valtiollisen tason viranomaiset käyttivät journalistiliiton mukaan eniten väkivaltaa. Etenkin poliisi ja tiedusteluviranomaiset olivat syypäitä väkivaltaan, raportissa todetaan. Eniten väkivaltaisuuksia ja muita median häirintätapauksia oli maan pääkaupungissa Mogadishussa.

Lehdistönvapauden sijoitus nousi – koska muut heikkenivät enemmän

Huolestuttava kehitys tuntuu ensinäkemältä olevan ristiriidassa sen kanssa, että Somalian sijoitus nousi viime vuonna kansainvälisessä lehdistönvapauden indeksissä sijalta 161 sijalle 140.

Tarkemmin katsoen kyseessä ei ole Somalian parannus, vaan muiden huononeminen. Somalian pisteet itse asiassa laskivat hieman 44,53:sta 44,01:een, mutta sijoitus nousi, sillä monen muun maan pisteet laskivat vielä enemmän.

Toimittajat ilman rajoja mittaa lehdistönvapautta monilla mittareilla poliittisesta ilmapiiristä journalistien taloudelliseen asemaan, turvallisuuteen, kulttuuriseen ympäristöön ja lakeihin.

Vikes on toiminut Somaliassa vuodesta 2014. Tällä hetkellä toiminta keskittyy ay-oikeuksien vahvistamiseen Somalian journalistiliiton kanssa ja lasten- ja nuortenohjelmien kehittämiseen SNTV:n kanssa.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta