Vikesin vuosikertomus: Liki 700 koulutettua toimittajaa ja etäyhteyksien opettelua

17 kesä, 2021

Vuonna 2020 Vikes teki kehitysyhteistyötä kolmella mantereella ja seitsemässä maassa.  Suomessa koulutettiin toimittajia ja rakennettiin verkkokurssi kestävästä kehityksestä. Lue vuoden 2020 vuosikertomus, joka kertoo työmme tärkeimmät tulokset.

Vikesin vuosikertomus kertoo työn tuloksista. Lataa koko kertomus pdf-muodossa klikkaamalla kuvaa.Vikesin tuore vuosikertomus näyttää, mitä kaikkea Vikes ja sen kumppanit saivat aikaan pandemiankin keskellä vuonna 2020. Useat toiminnot viivästyivät tai muuttivat muotoaan ja matkustaminen väheni. Henkilökunnan, yhteistyökumppaneiden ja toimintaan osallistuvien toimittajien turvallisuus nousi tärkeimmäksi tavoitteeksi.

Toisaalta vuoden aikana opittiin tuottamaan koulutuksia ja tapahtumia verkossa, ja etätyökalut kävivät tutuiksi niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Kumppanimme monissa maissa tarttuivat ketterästi uuteen maailmantilanteeseen. Useissa maissa tehtiin viestintää koronaviruksesta ja tarjottiin välineitä taudilta suojautumiseksi. Keski-Amerikassa Vikesin kumppanit tekivät tutkivaa journalismia muun muassa koronatilanteen hallinnasta sekä siihen liittyvästä salailusta ja korruptiosta.

Nopeasti muokkautuvat suunnitelmat

Monissa maissa hankkeita edistettiin suunnitelmien mukaan, mutta uuteen tilanteeseen sopeutuen.

Tansaniassa avattiin pitkään rakennettu verkkoportaali yhteisöradioille, ja hanke on laajenemassa Ugandaan ja Keniaan, kun matkustusrajoitukset sallivat. Nepalissa ja Tansaniassa järjestettiin koulutusta sukupuolisensitiivisestä journalismista ja johtamistaidoista, ja Tansaniassa kampanjoitiin somessa tasa-arvoisen median edistämiseksi.

Myanmar oli koronan tähden tiukassa sulkutilassa, mutta Yangonin elokuvakoulu onnistui silti kouluttamaan uusia dokumentaristeja ja siirtämään toimintojaan yhä vahvemmin paikallisiin käsiin.

Somalian kansallistelevisiossa käynnistettiin uusi viikoittain esitettävä lastenohjelma, jonka teossa lapset ja nuoret ovat itse mukana. Uusi ohjelma on ollut menestys: se palkittiin vuoden parhaana ohjelmana.

Myös kotimaan oli aktiivista. Vuonna 2020 Vikes järjesti EU-hankkeen piirissä koulutuksia ja somekampanjaa, ja ulkoministeriön tuella koottiin verkkokurssi kestävän kehityksen teemoista journalismin opiskelijoille yhdessä uutissivusto Maailma.netin kanssa.

Hallinto ja talous

Vuoden 2020 aikana Vikesin organisaatiota ja hallintoa kehitettiin, sillä Vikes valmistautui hakemaan ulkoministeriön ohjelmatukea. Ohjelmatuki mahdollistaisi hanketukea kokonaisvaltaisemman ja pitkäjänteisemmän toiminnan. Uudistuksiin sisältyi esimerkiksi  eettisten periaatteiden laatiminen (linkki vie pdf-tiedostoon).

Vikesin budjetti vuonna 2020 oli noin 1,17 miljoonaa euroa, ja suurimmat rahoittajat olivat ulkoministeriö ja Euroopan komissio. Tärkeitä rahoittajia olivat myös Unesco, Nenäpäivä-säätiö, Oskar Öflundin säätiö, Fingo, Suomen Lähetysseura, Suomen Journalistiliitto sekä monet yhdistykset ja yksityiset lahjoittajat.

Valtaosa budjetista käytettiin kehitysyhteistyöhön.

Juuri ennen pandemian iskemistä Vikes muutti Journalistiliiton toimiston sisällä uusiin tiloihin, mutta henkilökunta teki pandemian tähden pitkälti etätyötä.

Vikesin puheenjohtajana toimi Aura Neuvonen ja toiminnanjohtajana Auli Starck.

Lue koko vuosikertomus:

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta