Vikesin kumppani El Faro ja muut mediat El Salvadorissa joutuivat vakoilun kohteiksi

17 tammi, 2022

El Faro on maan suurin itsenäinen media, ja El Salvadorin hallitus on suhtautunut siihen vihamielisesti. Lehti epäilee, että vakoiluohjelma Pegasuksen käytön takana on maan hallitus.

El Faron päätoimittaja Carlos Dada joutui salakuuntelun uhriksi
useita kertoja viime vuonna. Kuva: Kimmo LehtonenMediatalo El Faron journalistien ja esimiesten kännyköitä on vakoiltu viiden kuukauden ajan Pegasus-vakoiluohjelmalla, lehti kertoo sivuillaan. El Faro on El Salvadorin suurin itsenäinen media ja Vikesin kehitysyhteistyöhankkeen kumppani. El Faro järjestää myös Keski-Amerikan laajuista journalismitapahtumaa ForoCapia.

Vakoilun paljasti Toronton yliopiston Citizen Lab yhdessä Access Now -kansalaisjärjestön kanssa. Vakoilun on vahvistanut myös Amnesty International.

El Faro epäilee, että vakoilun taustalla on El Salvadorin hallitus, joka on jo aiemmin ”julistanut sodan” mediaa vastaan. El Faro on esimerkiksi kirjoittanut hallituksen korruptiosta ja kritisoinut koronapandemian hoitoa, mikä on saanut presidentti Nayib Bukelen toistuvasti hyökkäämään lehden kimppuun.

El Faron vakoilutapaukset ovat sattuneet lehden mukaan samoihin aikoihin, kun hallitus on hyökännyt suusanallisesti lehteä vastaan, kun maan politiikassa on tapahtunut merkittäviä käänteitä tai kun El Faro on julkaissut korruptioon liittyviä uutisia.

Hyökkäykset mediaa kohtaan kasvussa

Sen jälkeen kun Bukele astui virkaansa kesäkuussa 2019, hyökkäykset ja uhkailu hänen hallintoonsa kriittisesti suhtautuvia toimittajia vastaan ovat vuosi vuodelta lisääntyneet.

”Hän pyrkii luomaan kuvaa itsenäisestä lehdistöstä kansan vihollisena. Mutta mitä enemmän he hyökkäävät meitä vastaan, sitä enemmän me teemme”, vakuutti El Faron päätoimittaja Carlos Dada marraskuussa Hondurasissa Vikesin Kimmo Lehtoselle.

Puhelinsalakuuntelu ei ollut vielä silloin tiedossa. Dada on yksi El Faron toimittajista, jota on eniten salakuunneltu.

Pegasuksen valmistaja Yhdysvaltain mustalla listalla

Pegasus on israelilaisen NSO-yrityksen tekemä vakoiluohjelma. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että El Faron lisäksi El Salvadorissa paljastui ihmisoikeusjärjestöjen ja muiden medioiden vakoilua.

Yhteensä 35 henkilön puhelimia oli vakoiltu, näistä 22 oli El Faron henkilökuntaa.

El Salvadorin hallitus on kiistänyt olevansa vakoilun takana. NSO ei ole kommentoinut, onko El Salvadorin hallitus sen asiakas, mutta se on kertonut myyvänsä tuotteitaan ainoastaan virallisille tiedustelutahoille tai poliisitoimijoille.

Viime vuonna Yhdysvallat asetti NSO:n mustalle listalle vähän sen jälkeen kun kävi ilmi, että yhdysvaltalaisdiplomaatteja oli vakoiltu Pegasus-ohjelmalla Ugandassa.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Naisten asema journalismissa Nicaraguassa ei ole kaksinen. Siksi kymmenen verkkomedian naisjohtajat ovat perustaneet verkoston, joka antaa vertaistukea ja jonka piirissä neuvotellaan parempia palkkioita.