Skip to main content
Lehdistönvapauden päiväUutiset

El Salvadorin median aiemmin suosima presidentti julisti sodan lehdistölle

Kirjoittajalta 1.12.20204 joulukuun, 2020Ei kommentteja
Vinjetti, jossa lehdistönvapauden päivän logo

Lehdistönvapauden päivää vietetään 9.–10. joulukuuta 2020, päätapahtuma on verkossa. El Salvadorissa presidentti on ottanut lehdistön silmätikukseen.

Nayib Bukele

Kuva: Presidencia El Salvador

El Salvadorin presidentti Nayib Bukele on julistanut sodan mediaa vastaan. Hyökkäysten kohteeksi on joutunut myös Vikesin salvadorilainen mediakumppani El Faro.

Populistiksi luonnehdittu milleniaalipresidentti voitti viime vuonna presidentinvaalit valtapuolueiden ulkopuolelta tulleena ehdokkaana ja lupasi kääntää uuden rauhanomaisen lehden maansa historiassa.

Bukelea pidettiin vielä vaalikampanjan aikana mediamyönteisenä poliitikkona. Hän oli taitava sosiaalisessa mediassa, ja tiedotusvälineet esittivät hänet lähinnä myönteisessä valossa.

Presidenttinä Bukele on kuitenkin tullut herkemmäksi arvostelulle, ja samalla hänen toimistaan on löytynyt yhä enemmän kielteistä kerrottavaa, kuten korruptiota ja vallan väärinkäyttöä.

El Faro syytteeseen

Syyskuun lopulla presidentti ilmoitti yllättäen kansallisella televisio- ja radiokanavalla, että El Faroa vastaan on aloitettu veronkiertoa ja rahanpesua koskeva tutkinta.

”Me emme voi antaa rahanpesijöiden, huumekauppiaiden tai veronkiertäjien päästä pälkähästä vain siksi, että ne perustavat sanomalehden?” presidentti painotti Twitter-tilillään.

El Faron toimitus kielsi jyrkästi tehneensä mitään väärää. Natalie Southwick journalistien oikeuksia puolustavasta CPJ-järjestöstä pitää syytöksiä likaisena temppuna.

”Bukele on jo ehtinyt oppia, millaisia työkaluja presidentti voi käyttää kriitikkojen tukahduttamiseksi. Samoja taktiikoita käyttävät myös jotkut muut maanosan poliittiset johtajat”, Southwick sanoi BBC Mundolle.

Bukelen imago-ongelma

Mikä muutti Bukelen suhtautumisen mediaan ja El Faroon?

”El Faro on murentanut Bukelen huolella rakennettua imagoa tuomalla esiin mahdollista korruptiota, koronapandemian hallinnassa tehtyjä virheitä ja presidentin kasvavaa autoritaarisuutta”, analysoi CPJ:n johtaja Joel Simon Columbia Journalism Review -lehdessä.

Myös El Faron johtaja José Luis Sanz pitää imagokysymystä keskeisenä. Sanzin mukaan Bukele ei halua kuulla muistuttavansa edeltäjiään, jotka tulivat tunnetuiksi korruptiosta ja yksinvaltiaan eleistä.

”Viimeinen pisara oli se, kun raportoimme, että hän on mahdollisesti neuvotellut salaa MS-13-rikollisjengin kanssa. ”

Yhdysvallat pelkää epävakautta

El Faro uutisoi syyskuussa hallituksen ja MS-13:n neuvotelleen sopimuksesta, jossa rikollisorganisaatiolle luvataan paremmat vankilaolot vastineeksi katuväkivallan ja murhien vähentämisestä sekä presidentin kannattamisesta vaaleissa.

MS-13-jengin korottaminen tasavertaisen neuvotteluosapuolen asemaan on ongelma, koska se on tunnettu muun muassa murhista, ihmiskaupasta, aseiden salakuljetuksesta ja huumekaupasta. Vaikutusvaltaisella jengillä on myös kymmeniätuhansia jäseniä Yhdysvalloissa, mikä on tehnyt siitä kuuman keskusteluaiheen etenkin presidentti Donald Trumpin Twitter-tilillä.

Trump on tukenut populistista Bukelea, mutta maan kongressissa ei ole katsottu hyvällä El Salvadorin vajoamista kohti yksinvaltiutta, sillä se voisi merkitä epävakautta ja kasvavaa pakolaisvirtaa Yhdysvaltain suuntaan.

El Faron tekemät MS-13-paljastukset lisäsivät kongressiedustajien huolta El Salvadorista. Jotkut heistä olivat jo aiemmin keväällä lähettäneet Bukelen hallinnolle kirjeen, jossa tuomittiin muun muassa koronapandemian nimissä tehdyt laittomat pidätykset ja turvallisuusjoukkojen tekemät sadat rikkomukset.

Tammikuussa aloittava presidentti Joe Bidenin hallinto tulee nostamaan demokratian ja ihmisoikeudet ulkopolitiikkansa johtaviksi teemoiksi. Tämä saattaa tuoda lisää tukea kansalaisyhteiskunnalle ja riippumattomalle medialle myös El Salvadorissa.

Toimintatila kapenee

Vaikka Bukele näyttäisi kaventavan tiedotusvälineiden toimintatilaa kovaa vauhtia, José Luis Sanz ei näe välitöntä vaaraa, että riippumaton media ajettaisiin alas.

”Tehköön presidentti mitä tekee, me tulemme aina löytämään tavan toimia.”

Uhka ei kohdistu pelkästään mediaan, vaan presidentti horjuttaa myös puolueita, yliopistoa, parlamenttia ja korkeinta oikeutta.

”Raportoimme tilanteesta, loppuun saakka”, Sanz vakuuttaa BBC Mondolle.