Video: Nicaraguan toimittajia vainotaan, muttei lannisteta

17 marras, 2020

Lehdistönvapauden päivää juhlitaan 9. joulukuuta 2020, kun Vikes ja Toimittajat ilman rajoja järjestävät verkkokeskustelun. Siellä ruoditaan muun muassa Nicaraguan ja Latinalaisen Amerikan vaikeaa tilannetta. Video on ikärajasuojattu k-18, koska siinä on väkivaltaisia kohtauksia. Nähdäksesi videon sinun täytyy olla kirjautuneena Youtubeen.

Nicaraguassa lehdistöllä on ollut poikkeuksellisen vaikeat olot presidentti Daniel Ortegan valtakaudella.

Väkivalta kulminoitui toimittaja Ángel Gahonan murhaan huhtikuussa 2018. Sen jälkeen mediataloja on suljettu ja toimittajia on mustamaalattu, vainottu, vangittu ja heitä kohtaan on käytetty väkivaltaa. 55 toimittajaa on edelleen maanpaossa. Naistoimittajia uhataan raiskauksilla.

Tilasimme Nicaraguasta videon, jolla paikalliset toimittajat kertovat maan vaikeasta tilanteesta ja myös itse kokemastaan väkivallasta ja peloista.

”Hallituksen linja on ettei tiedonvälitys saa olla ’saastunutta’”, sanoo Onda Local -median ja Vikesin yhteistyökumppanin päätoimittaja Patricia Orozco.

”Tämä hallitus ei pidä medioista, jolla on erilaisia, itsenäisiä ja kriittisiä näkökantoja. Meiltä evätään oikeus kertoa, mitä maassa tapahtuu, ja yleisöltä evätään oikeus saada tietoa.”

Aiempaa yhdistyneempi kenttä

Toimittajat eri medioista ovat painostuksen tähden perustaneet uuden itsenäisten toimittajien ja viestijöiden järjestön, PCIN:n. Sen ajatus on tarjota suojelua, turvallisuutta ja lakipalveluja ja turvata terveyspalvelujen saatavuutta.

”Ja pahimmassa tapauksessa, jos toimittaja kuolee työssään, meidän perheemme tietävät, että on ihmisryhmä, joka tukee heitä heidän päätöksissään”, sanoo päätoimittaja Abigail Hernandez

Galería News ja Lentes Nicas -medioista.

Yhteistyö on muutenkin lisääntynyt toimittajien välillä, sanoo Hernandez. Toimittajat saattavat jakaa tietoja, kuvia ja videoita, jos joku toimittaja ei pääse paikalle. Paikallisten avustajien käyttö on lisääntynyt ja myös lähteitä ja työvälineitä jaetaan.

Ympäristömedia Boletín Ecológicon päätoimittaja David Quintana on myös ollut iloinen yhdentymisestä samaan aikaan, kun poliisi ja puolisotilaalliset joukot vainoavat.

”Näin yhdistynyttä itsenäistä mediakenttä ei ole maassa ennen nähty.”

  • Lehdistönvapauden päivän keskustelu 9. joulukuuta 2020 klo 15–17. Seuraa verkossa.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.