Otsikkokuva, jossa teksti "Rohkeaa ja riippumatonta journalismia"

Verkkolähetys Kansallismuseosta 9. joulukuuta klo 15–17. Mukana Kaius Niemi, Henna Virkkunen, Elina Anttila, Jarmo Mäkelä, Eija Ranta ja Virpi Salojärvi.

Lehdistönvapauden päivän keskustelu: Rohkeaa ja riippumatonta journalismia

Lehdistönvapauden päivää juhlitaan poikkeuksellisesti joulukuussa verkossa. Unescon päätapahtuma on kaksipäiväinen, ja sen alkajaisiksi Suomessa järjestetään verkossa kahden tunnin keskustelu lehdistönvapaudesta.

Näinä aikoina on tärkeää puolustaa vapaata ja riippumatonta mediaa, jonka tekijöille on taattava työrauha ja turvalliset olot. Vaikuttamis- ja painostamisyrityksiä pitää vastustaa tiukasti.

Maailmalla on vuosina 2006–2019 tapettu yli 1100 journalistia, ja vain yksi tapaus kymmenestä tulee selvitettyä. Uhkailut ja väkivalta luovat pelon ilmapiirin, joka estää tiedon, ajatusten ja mielipiteiden vapaata liikkumista.

Samalla kun mediaa suitsitaan eri maissa, pandemia korostaa vapaan median tärkeyttä. Rohkean ja riippumattoman journalismin puolustaminen on tärkeämpää kuin koskaan. Millaisin keinoin uuden ajan journalismi vastaa näihin haasteisiin?

Seuraa suoraa verkkolähetystä Kansallismuseosta ja osallistu keskusteluun 9. joulukuuta klo 15–17 tällä sivulla.

Mukana keskustelemassa Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, europarlamentaarikko ja Suomen Unesco-toimikunnan puheenjohtaja Henna Virkkunen ja Toimittajat ilman rajoja -puheenjohtaja Jarmo Mäkelä. Erityisesti Latinalaisesta Amerikasta tulevat keskustelemaan tutkijatohtorit Eija Ranta ja Virpi Salojärvi. Tilaisuuden aluksi Suomen kansallismuseon johtaja Elina Anttila kertoo, miten rohkea journalismi saattaa liittyä myös muumeihin.

Keskustelun järjestävät Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes ja Toimittajat ilman rajoja. Yhteistyökumppaneina ovat Suomen Unesco-toimikunta ja Suomen kansallismuseo.

Unescon päätapahtuma järjestetään 9.–10.12. osoitteessa www.wpfc2020.com ja se lähetetään Hollannin Haagista. Suomen-keskusteluun nostetaan huomioita myös kansainvälisestä konferenssista.

Vikesin pieni logo
Kansallismuseon logo
Unesco-toimikunnan logo