Video: Naisia näkyy mediassa yhä enemmän, sanovat Vikesin kumppanit Nepalissa ja Tansaniassa

23 helmi, 2023

Asenteet ovat muutoksen tiellä, mutta muutos on silti käynnissä. Vikesin Naiset mediassa -hankkeen kumppanit kertovat videosarjassa tasa-arvosta mediassa.

”Suurin osa naisista aloittaa uransa radiossa, he lukevat uutisia ja tekevät puheohjelmia ja viihdeohjelmia”, sanoo Kiran Nepal videohaastattelussa, jonka Vikesin tuotti yhdessä nepalilaisten, kenialaisten ja tansanialaisten naistoimittajien kanssa.

”Nyt tilanne on muuttumassa. Naisjournalisteja on yhä enemmän verkkomedioissa, telkkarissa ja printtimediassa.”

Kiran Nepal on Vikesin nepalilaisen kumppanin Tutkivan journalismin keskuksen CIJ:n päätoimittaja. Hän toimi aiemmin aikakauslehti Himal Khabar Patrikan päätoimittajana, ja sanoo, että hän itse pyrki aina antamaan naisille erilaisia mahdollisuuksia.

”Politiikkaa, taloutta ja urheilua. Rakastin antaa politiikkauutisia naisille.”

Hänestä mediataloissa pitäisi tehdä tietoisia rakennemuutoksia, että naisia saataisiin mukaan niin journalisteiksi kuin lähteiksi.

”Jos tuntuu, että miehiltä saa joustavammin haastatteluja kuin naisilta, niin ehkä itsestä pitää tehdä joustavampi”, Nepal sanoo.

Tansaniassa asenteet vaativat muutosta

Tansanian naistoimittajien järjestön Tamwan projektityöntekijä Sylvia Daulinge sanoo, että Tansaniassa naisten heikko asema ja näkyvyys mediassa kumpuavat jo historiasta. Naisten rooli on ollut olla hiljaa eikä osallistua keskusteluun.

”Julkisessa keskustelussa puhetta johtavat lähinnä miehet”, Daulinge sanoo.

Mediaa omistavat ja johtavat enimmäkseen miehet, ja tämä vaikuttaa Daulingen mukaan siihen, miten naisia mediassa näytetään.

Videolla kuullaan myös torimyyjä Amina Juma Mohammedia, jonka mukaan ongelmassa on kaksi puolta: naisten itsevarmuuden puute ja miesten johtoasema.

”Naisilla ei nähdä arvoa, eikä ajatella, että nainen voisi antaa neuvoja miehille”, hän sanoo.

Asennemuutosta tarvitaan, ja Mohammed on toiveikas sen onnistumisen suhteen, sillä Tansaniaa johtaa nyt sen ensimmäinen naispresidentti, Samia Suluhu Hassan.

Mediassa on naisia yhä enemmän myös Tansaniassa. Uutistoimittaja Glory Mbwilo sanoo, että naiset ovat huomanneet, että harvalukuiset naistoimittajat ovat pärjänneet media-alalla hyvin.

”He näkevät, että se on mahdollista”, Mbwilo sanoo, ”ja meillä meneekin mediassa hyvin.”

Vikes tukee median tasa-arvoistumista Nepalissa ja Tansaniassa osana kehitysyhteistyöohjelmaansa. Lue lisää naisten asemasta mediassa

Videotyöryhmä: Miriam Jomo (Kenia), Hilda Phoya (Tansania), Mackriner Siyovelwa (Tansania) ja Binu Subedi (Nepal).

Kuvaus: Sauti TV

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.