Video: Patriarkaatti näkyy uutishuoneessa naisten kohteluna ja myös työtehtävissä

28 helmi, 2023

Miten patriarkaalinen ajattelu näkyy toimitusten arjessa? Vikes ja kansainvälinen naisjournalistien joukko tuottivat videon, jossa toimittajat Nepalissa ja Keniassa pohtivat, miten miesten valta näkyy median ajattelussa.

 

”Patriarkaalinen ajatusmaailma Nepalissa tarkoittaa, että miehet tekevät kaikki päätökset, heillä on resurssit, koulutus ja mahdollisuudet, ja he mielellään pitäisivät näistä kiinni”, toteaa tunnettu nepalilainen journalisti Kunda Dixit, joka toimii Nepali Times -lehden kustantajana.

Dixitin mukaan miehet kokevat epävarmuutta, jos naiset puolustavat oikeuksiaan äänekkäästi. Myös se pelottaa, jos naiset ovat pätevämpiä kuin miehet.

Dixit puhuu videolla, jonka tuotti joukko kenialaisia ja nepalilaisia toimittajia yhdessä Vikesin kanssa.

Nepalilainen journalisti Bidhya Rai (pääkuvassa) avaa pelon taustoja.

”Jos naistoimittaja saa mahdollisuuksia, he saavat taitoja ja valtaa, ja heidät ylennetään johtopaikoille. Miehiä pelottaa, koska heille opetetaan, että jos naistoimittajat saavat valtaa, miehistä tulee merkityksettömiä.”

Kulttuuri näkyy kaikkialla

Yleisafrikkalaisen nuorten median Vice Versa Globalin toimittaja Eunice Maura sanoo, että ajatus miehistä vallanpitäjinä ei ole vain miesten pään sisällä.

”Me olemme kaikki sille altistuneita – kasvatuksessa, kokemuksissa ja ympäristössä.”

Kunda Dixit on samaa mieltä.

”Toimitukset ja mediatalot heijastelevat yhteiskunnassa vallitsevaa kulttuuria, ja niinkin patriarkaalisessa kulttuurissa kuin Nepal on, on luonnollista, että tämä näkyy toimituksissakin.”

Tätä korostaa se, että mediatalojen omistajat tapaavat olla miehiä, joilla on paljon valtaa ja päätoimittajat samoin.

”Kulttuuri tuodaan kotoa työpaikalle. Tämä näkyy seksistisenä puheena, misogyniana, naiskollegojen määräilemisenä ja ylipäätään siinä, että naiset koetaan uhkana”, Dixit sanoo. ”Naisia ei oteta vakavasti, heidän ehdotuksiaan ei huomioida.”

Näkyy kaikessa

Nepalilaisen uutisportaalin Onlinekhabarin journalisti Nasana Bajracharya sanoo, että patriarkaatti näkyy joka tasolla.

”Siitä kun saa työpaikan siihen, mihin toimitukseen pääsee ja mille osastolle, millaisia juttuaiheita ja kulmia pyydetään, aina palkkakuiluun saakka.”

Uudet sukupolvet tulevat töihin ja omaksuvat vallitsevat asenteet, ja niin sortavat rakenteet periytyvät eteenpäin.

”Naiset yleisesti ottaen välttelevät konflikteja, joten monet pysyvät hiljaa eivätkä haasta tätä”, Kunda Dixit toteaa.

Vikes tukee median tasa-arvoistumista Nepalissa ja Tansaniassa osana kehitysyhteistyöohjelmaansa. Lue lisää naisten asemasta mediassa

Videotyöryhmä: Shreejana Shrestha (Nepal), Bidhya Rai (Nepal), Eunice Wanjiku Mwaura (Kenia) ja Hellen Shikanda (Kenia).

Kuvaus: Sauti TV

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.