Vain neljäsosa maailman maista saa hyvän arvosanan lehdistönvapausindeksissä. Vikesin toimintamaissa tilanne huononee, Somaliaa lukuun ottamatta. Tarve työlle on ilmeinen, sanoo Vikesin toiminnanjohtaja.
Kuva: RSFToimittajat ilman rajoja julkaisi tänään vuotuisen lehdistönvapausindeksinsä. Siitä selviää, kuinka journalisteja vihataan niin, että se kanavoituu vihaksi, peloksi ja jopa kuolemiksi. Autoritääriset maat ovat tiukentaneet otettaan mediasta, mutta myös monet entiset turvalliset maat ovat pudonneet ongelmallisten kategoriaan.
Vain 24 prosenttia indeksin 180 maasta saa hyvän arvosanan. Suomi on näiden joukossa sijalla kaksi.
Vikesin toimintamaat eivät tilastoissa loista.
”Vain Somaliassa on menty parempaan suuntaan, vaikka siellä lehdistönvapauden tila on edelleen erittäin huono”, sanoo Vikesin toiminnanjohtaja Auli Starck.
Somalia on indeksin sijalla 164, ja siellä toimittajien kuolemanvaara on edelleen maailman korkein. Somalian kansallistelevision johtaja Liban Abdi Ali vierailee paraikaa Suomessa. Hän sanoi tänään Svenska Ylelle, että viimeisen seitsemän vuoden aikana 20 somalialaista toimittajaa on tapettu. Tilanne kuitenkin paranee.
”Jos vertaa tilannetta kolmen tai viiden vuoden takaiseen, se on kuin yö ja päivä.”
Toinen Vikesin toimintamaa Afrikassa on Tansania. Se putosi indeksissä 25 paikkaa sijalle 118. Syynä ovat ennennäkemättömät hyökkäykset mediaa kohtaan sen jälkeen, kun presidentti John Magufuli astui valtaan vuonna 2015.
Amerikoissa rajuimmat pudotukset
Vikesin kumppanimaiden sijoitusten heikentyminen ei valitettavasti johdu siitä, että muissa maissa lehdistönvapaus olisi parantunut, sanoo Auli Starck.
”Näissä maissa on tapahtunut nopeita toimittajien työtä vaikeuttavia rajoituksia ja turvallisuustilanteen heikentymistä, esimerkkeinä voi mainita Tansanian ja Nicaraguan poliittisen tilanteen muuttumisen huolestuttavaan suuntaan.”
Nicaragua on yksi suurimmista putoajista tämän vuoden listauksessa. Daniel Ortegan johtama hallitus on kohdellut mielenosoituksista raportoineita toimittajia mielenosoittajina, ja useat toimittajat kohtaavat väkivaltaa ja vainoamista.
Keskimäärin Amerikkojen manner onkin suurin putoaja. Yhdysvallat valahti sijoituksessa ongelmallisten maiden joukkoon, Romanian ja Senegalin väliin. Venezuela putosi sijalle 148 ja Brasilia sijalle 105. Vikesin maista El Salvador tippui 15 paikkaa sijalle 81 ja Honduras viisi paikkaa sijalle 146.
Nepal ja Myanmar kiristävät otetta
Aasiassa ei mene merkittävästi paremmin.
Myanmarissa rohingya-kansaa vastaan on vihakampanjoitu sosiaalisessa mediassa, ja Reutersin toimittajat saivat seitsemän vuoden vankeustuomiot, kun he yrittivät tutkia rohingyojen kohtamaa kansanmurhaa.
Nepalissa vuoden 2017 vaalien aikaan toimittajia häirittiin, pidätettiin ja pahoinpideltiin. Vuonna 2018 säädetty rikoslaki taas estää tutkivaa journalismia monin tavoin. Nepalissa myös huolettaa valtaapitävien käyttämä hyvin mediavastainen retoriikka. Vikesin puheenjohtaja Juha Rekola kuvasi aiemmin tänä vuonna, että Nepalin uuden hallituksen asenne mediaa kohtaan kääntyi hyvin nopeasti kielteiseksi.
”Käytännössä Nepalissa sovelletaan Donald Trumpin oppeja reippaasti ja luovasti”, Rekola analysoi.
Auli Starck sanoo, että indeksin valossa tarve lehdistönvapauden eteen tehtävällä työlle on ilmeinen.
”Suomella on erinomainen valmius jakaa hyviä esimerkkejä, vaikka Suomessakin lehdistönvapautta pitää puolustaa joka päivä. Meidän pitää olla rohkea esimerkki muille, eikä katsoa mallia huonommista maista ja perustella heikennyksiä sillä, että kun muutkin ovat huonoja, niin Suomikin voi olla.”
Vikesin toimintamaat lehdistönvapauden indeksissä
Näin Vikesin toimintamaat sijoittuvat kategorioiden mukaan.
Hyvä
- Suomi 2 (+2)
Ongelmallinen
- El Salvador 81 (-15)
- Nepal 106 (+/- 0)
Huono
- Nicaragua 114 (-24)
- Tansania 118 (-25)
- Myanmar 138 (-1)
- Honduras 146 (-5)
Erittäin huono
- Somalia 164 (+4)
Vikes on mukana järjestämässä avointa keskustelutilaisuutta sananvapaudesta kansainvälisenä lehdistönvapauden päivänä 3. toukokuuta Päivälehden museossa klo 17.00. Tapahtuma Facebookissa.