Koulutus tuo naistoimittajille itseluottamusta Tansaniassa

25 syys, 2019

Valtaosa toimittajista ja toimitusten johdosta on miehiä Tansaniassa. Naistoimittajien itseluottamusta kasvatetaan nyt koulutuksen kautta.

Kuva: TamwaVikesin ja paikallisten yhteistyökumppanien hanke tukea tasa-arvoa toimituksissa käynnistyi Tansaniassa toden teolla, kun naistoimittajien järjestö Tamwa (Tanzania Media Women’s Association) järjesti ensimmäisen Women in the Newsroom -koulutuksen syyskuussa.

”Opin, että meillä naistoimittajilla pitää olla itseluottamusta, jotta meihin luotettaisiin ja meille annettaisiin johtotehtäviä mediataloissa”, sanoo toimittaja Augusta Njoji.

”Johtopaikoilla toimituksissa ovat yleensä miehet.”

Tansaniassa mediatalojen pääjohtajista ja päätoimittajista on 78 prosenttia miehiä. Myös toimituskunnasta suurin osa eli 64 prosenttia on miehiä.

Monipuolisempaa mediaa

Vikesin naistoimittajien tukihanke pureutuu tasa-arvokysymyksiin Tansaniassa ja Nepalissa, missä häirintä, palkkaerot ja uskottavuusongelmat vaikuttavat naistoimittajien työhön ja siihen, millaisia juttuja he voivat kirjoittaa.

Naistoimittajien asemaa muuttamalla hanke vaikuttaa myös laajemmin journalismin sisältöön: tutkimusten mukaan naistoimittajat tekevät työtään eri tavalla miestoimittajiin verrattuna muun muassa lähteiden, juttuaiheiden ja tyylin osalta. Näin sukupuolten välinen tasa-arvo mediataloissa johtaa myös monipuolisempaan journalismiin.

Tamwan lisäksi Tansaniassa yhteistyökumppaneita ovat mediajärjestö Misa Tanzania ja paikallinen julkisen sanan neuvosto Media Council of Tanzania. Koulutusten lisäksi hankkeessa vaikutetaan mediataloihin ja tehdään tutkimus naisten asemasta mediassa.

Suomessa hankkeessa on naistoimittajien tukiryhmä, ja suunnitteilla on mentorointimatka sekä Tansaniaan että Nepaliin.

Inspiraatioksi muille

Tansaniassa Tamwa-järjestö on analysoinut uutisia, ja sen arvion mukaan vain noin 21 prosenttia uutisista on suunnattu naispuoliselle yleisölle.

Augusta Njoji sanoo, että hän aikoo jatkossa puhua aktiivisesti sukupuolten välisen tasa-arvon puolesta.

“Ymmärrän nyt paremmin niitä syitä, miksi naisia syrjitään toimituksissa, ja miten haasteisiin voi tarttua. Aion itsekin tulla hyväksi johtajaksi ja päätoimittajaksi, jotta voin rohkaista toisia ja ajaa tasa-arvon asiaa.”

Voit tukea naistoimittajia meidän kanssamme.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.