Vikes ja kumppanit tuottavat koronapodcastin yli 10 miljoonalle tansanialaiselle

7 huhti, 2020

Tansanian yhteisöradioliitto, Vikes, Suomen Podcastmedia ja Suomen Lähetysseura yhdistävät voimansa kriisiaikana. Tuloksena syntyy luotettavaa tietoa pandemiasta miljoonille Tansanian maaseudulla.

Yhteisöradiot ovat tärkein tiedonlähde maaseudulla. Jamii FM:n Grace Hamisi ja Karim Faida keskustelivat koronasta maaliskuussa. Kuva: Esa SalminenTansaniaan tuotetaan paraikaa pikavauhtia neliosaista podcastia koronavirukesta. Tansanian yhteisöradioliiton Tadion kautta se tavoittaa yli 10 miljoonaa tansanialaista, erityisesti maaseudulla, jossa radio on pääasiallinen tiedonsaantikanava.

Ajatus podcastista syntyi Suomessa tehdyn Koronan anatomia -podcastin pohjalta. Se tehtiin maaliskuussa ja saavutti nopeasti Suplassa melkein 100 000 kuulijaa, minkä johdosta se oli kuunnelluin kotimainen podcast. Suomalaista Podcastia käsikirjoitti Markku Liukkonen, joka toimii myös Vikesin asiantuntijana Tansanian yhteisömediahankkeessa.

”Monilla alueilla maaseudulla yhteisöradiot ovat ensisijainen ja yleensä luotettavin tiedonsaantiväline”, Liukkonen sanoo.

Yhteisöradiot ovat ruohonjuurilla toimivia kanavia, jotka ovat tyypillisesti resursseiltaan vaatimattomia, mutta tavoittavat suuret ihmismassat. Vikes on tukenut esimerkiksi Jamii FM -kanavaa, jolla on yli miljoona kuulijaa.

Tansaniaan Liukkosen kanssa podcastin tuottaa Suomen Podcastmedia, joka oli myös Koronan anatomia -ohjelman takana, ja sen tekemistä tukee Suomen Lähetysseura. Lähetysseuralla on paljon toimintaa Tansaniassa, ja podcastin sisällöt leviävät myös heidän kauttaan.

”Todella hyvin on toiminut yhteistyö yksityisen tuotantoyhtiön ja kahden kehitysjärjestön kesken”, Liukkonen kehuu.

Perustietoja ja myyttien murtamista

Tansanian yhteisöradioliitolla on 34 jäsenradiota, joiden kautta perustiedot koronaviruksesta tavoittavat ihmisiä, joiden pääsy luotettavaan tietoon on vähäinen.

Tansaniassa liikkuu paljon huhuja koronaviruksesta, joten luotettava tieto estää infektioiden syntymistä ja ehkäisee paniikkia. Neliosaisessa sarjassa käsitellään muun muassa sitä, mikä koronavirus on, miten sen leviämistä estetään, mitä tulee tehdä jos sairastuu ja keitä kuuluu riskiryhmiin. Paljon kumotaan myös valeuutisia ja murretaan myyttejä, Liukkonen kertoo.

Haastatteluja ohjelmiin tehdään niin Tansaniassa kuin Suomessa, ja ohjelmat leikataan ja tuotetaan Suomessa. Ohjelman juontajana toimii Tansaniassa opiskellut toimittaja Paula Paukku. Ohjelmassa kuullaan Tansanian virallisia kieliä swahilia ja englantia.

Podcast on valmis esitettäväksi pääsiäisen jälkeen. Tarkka julkaisuajankohta riippuu Tansanian viranomaisista, jotka säätelevät koronauutisointia.

Yhteisöradioliitto Tadio ja muut Vikesin kumppanit Tansaniassa ovat olleet hyvin ahkeria levittämään oikeaa tietoa koronaviruksesta sosiaalisessa mediassa. Radio-ohjelma nostaa tavoittavuuden kuitenkin aivan uudelle tasolle.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta