Maaseutuyhteisön voimauttaminen yhteisömedian avulla

Maa: Tansania

Vuodet: 2021–2024

Kumppanit:

Mtukwao Community Media

Tanzania Development Information Organization (TADIO)

Community Media Network Uganda (COMNETU)

Development Through Media (DTM)

Tansanian yhteisömediat haluavat yhdistää voimansa uuden verkkoradioalustan avulla. Yhteistyön avulla kasvatetaan kuulijakuntaa ja edistetään avoimuutta ja demokratiaa. Onnistunut hanke kasvaa myös Ugandan ja Kenian puolelle.

Toimittaja radiossa

Tansaniassa, Ugandassa ja Keniassa valtaosa väestöstä elää maaseudulla, monet heistä luontaistaloudessa ilman kunnollisia peruspalveluja. Maaseudun asukkaita ja heidän näkemyksiään ei silti juuri huomioida näiden maiden valtamediassa.

Vikesin yhteistyö tansanialaisten yhteisömedioiden kanssa on ollut pitkää ja hyödyllistä. Aiemmissa hankkeissa on tuettu yhteisöradiokanavia ja järjestetty verkkojournalismin kursseja. Nyt Tansaniassa otetaan käyttöön verkkoporttalia, jolla julkaistaan yhteisöradioiden tuottamia uutisia, podcasteja ja suoria radiolähetyksiä eri puolilta maata. Vuosina 2021–2022 vastaava radioportaali rakennetaan Ugandaan.

Keniassa nuoria maaseututoimittajia taas koulutetaan ja mentoroidaan tuottamaan laadukkaampia ohjelmia maaseudulta. Radio-ohjelmia esitetään kenialaisen kumppanijärjestön verkkoradiokanavalla.

Hankkeella tuetaan myös tansanialaisen Jamii FM:n radio-ohjelmia naisten, tyttöjen ja vammaisten oikeuksista ja asemasta sekä maaseudun sopeutumisesta ilmastonmuutokseen.

Yhteisöradiotoiminnan laajenemisella on monenlaisia vaikutuksia:

  • Verkon välityksellä valtakunnallinen yleisö saa enemmän tietoa maaseudun asioista, ja tiedonsaanti puolestaan edistää päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja hyvää hallintoa.
  • Kansalaisjärjestöt ja viranomaiset voivat myös hyödyntää uutta yhteisöradioalustaa omassa tiedonvälityksessään ja tavoittaa maaseudun kohderyhmiä aiempaa paremmin.
  • Yhteisöradioille entistä suurempi yleisö ja kuuluvuusalue tarkoittavat laajempia mahdollisuuksia esimerkiksi mainostulojen kasvattamiseen, ja siten enemmän rahaa toiminnan vakiinnuttamiseen ja kehittämiseen.

Hanketta tukee ulkoministeriö. Myös yksityisiä lahjoituksia tarvitaan. Voit ryhtyä kummiksi radiotoimittajalle tai tukea Jamii FM:n työtä kertalahjoituksella täällä.


Infografiikka Vikesin työstä Tansaniassa

Ryhdy radio- tai dokkaristikummiksi

Tue radiotoimittajia Tansaniassa tai dokkaristeja Myanmarissa kuukausilahjoituksella.

Myös kertalahjoitus on mahdollinen.

Lahjoita
Hankkeeseen liittyvät uutisartikkelit
Marko Shekalaghe

”Yhteisöradiot ovat tärkein demokratian työkalu Tansaniassa”

| Uutiset, Yhteisömedia Tansaniassa | Ei kommentteja
Maaseudun ääniä kantavat radioasemat eivät aiemmin kiinnostaneet. Unescon Marko Shekalaghe kertoo, että kehitys on ollut nopeaa, ja Vikesin tukema portaali…
Ramla Masali

Ramla Masali ajaa motskarilla ja haluaisi vammaisia ehdolle vaaleihin

| Tapaa toimittaja, Uutiset, Yhteisömedia Tansaniassa | Ei kommentteja
Kun Masali oli nuori, hän mietti tulisiko hänestä toimittaja vai sotilas. Journalismi voitti, ja nyt Masali on suosittu radioääni Tansanian…
Grace ja Karim vetävät keskusteluohjelmaa

Vikes ja kumppanit tuottavat koronapodcastin yli 10 miljoonalle tansanialaiselle

| Uutiset, Yhteisömedia Tansaniassa | Ei kommentteja
Tansanian yhteisöradioliitto, Vikes, Suomen Podcastmedia ja Suomen Lähetysseura yhdistävät voimansa kriisiaikana. Tuloksena syntyy luotettavaa tietoa pandemiasta miljoonille Tansanian maaseudulla. Yhteisöradiot…
Juttukeikalla maaseudulla, mies haastattelee toista

Vikes ja Tadio luovat yhdessä paikallisradioiden portaalin Tansaniaan

| Uutiset, Yhteisömedia Tansaniassa | Ei kommentteja
Unesco tulee mukaan rahoittamaan hanketta, joka on osa Vikesin laajempaa työtä Tansaniassa. Radioportaalista halutaan Tansanian uskottavin ruohonjuurien media. Yhteisöradiot tuovat…

Päätoimittaja saa toivoa radion kuuntelijoilta Tansaniassa

| Tapaa toimittaja, Yhteisömedia Tansaniassa | Ei kommentteja
Videolla tutustumme Jamii FM -radion päätoimittaja Gregory Milanziin, jolla on myös oma radio-ohjelma arkiaamuisin. Se palkitsee, koska asiat ovat yleisölle…

Video: Radiotoimittaja Karim Faida tutkii tavallisten ihmisten asioita Tansaniassa

| Tapaa toimittaja, Yhteisömedia Tansaniassa | Ei kommentteja
Kurkistetaanpa toimittaja-tuottaja Karim Faidan maailmaan. Hän kiertää Etelä-Tansaniassa mielellään juttukeikoilla kylissä. Vedensaanti, koulutus ja terveydenhuolto ovat hyviä juttuaiheita, hän sanoo.…