Maaseutuyhteisön voimauttaminen yhteisömedian avulla

Maa: Tansania

Vuodet: 2021–2024

Kumppanit:

Mtukwao Community Media

Tanzania Development Information Organization (TADIO)

Community Media Network Uganda (COMNETU)

Development Through Media (DTM)

Tansanian yhteisömediat haluavat yhdistää voimansa uuden verkkoradioalustan avulla. Yhteistyön avulla kasvatetaan kuulijakuntaa ja edistetään avoimuutta ja demokratiaa. Onnistunut hanke kasvaa myös Ugandan ja Kenian puolelle.

Toimittaja radiossa

Tansaniassa, Ugandassa ja Keniassa valtaosa väestöstä elää maaseudulla, monet heistä luontaistaloudessa ilman kunnollisia peruspalveluja. Maaseudun asukkaita ja heidän näkemyksiään ei silti juuri huomioida näiden maiden valtamediassa.

Vikesin yhteistyö tansanialaisten yhteisömedioiden kanssa on ollut pitkää ja hyödyllistä. Aiemmissa hankkeissa on tuettu yhteisöradiokanavia ja järjestetty verkkojournalismin kursseja. Nyt Tansaniassa otetaan käyttöön verkkoporttalia, jolla julkaistaan yhteisöradioiden tuottamia uutisia, podcasteja ja suoria radiolähetyksiä eri puolilta maata. Vuosina 2021–2022 vastaava radioportaali rakennetaan Ugandaan.

Keniassa nuoria maaseututoimittajia taas koulutetaan ja mentoroidaan tuottamaan laadukkaampia ohjelmia maaseudulta. Radio-ohjelmia esitetään kenialaisen kumppanijärjestön verkkoradiokanavalla.

Hankkeella tuetaan myös tansanialaisen Jamii FM:n radio-ohjelmia naisten, tyttöjen ja vammaisten oikeuksista ja asemasta sekä maaseudun sopeutumisesta ilmastonmuutokseen.

Yhteisöradiotoiminnan laajenemisella on monenlaisia vaikutuksia:

  • Verkon välityksellä valtakunnallinen yleisö saa enemmän tietoa maaseudun asioista, ja tiedonsaanti puolestaan edistää päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja hyvää hallintoa.
  • Kansalaisjärjestöt ja viranomaiset voivat myös hyödyntää uutta yhteisöradioalustaa omassa tiedonvälityksessään ja tavoittaa maaseudun kohderyhmiä aiempaa paremmin.
  • Yhteisöradioille entistä suurempi yleisö ja kuuluvuusalue tarkoittavat laajempia mahdollisuuksia esimerkiksi mainostulojen kasvattamiseen, ja siten enemmän rahaa toiminnan vakiinnuttamiseen ja kehittämiseen.

Hanketta tukee ulkoministeriö. Myös yksityisiä lahjoituksia tarvitaan. Voit ryhtyä kummiksi radiotoimittajalle tai tukea Jamii FM:n työtä kertalahjoituksella täällä.


Infografiikka Vikesin työstä Tansaniassa
Hankkeeseen liittyvät uutisartikkelit
Karim Faida poseeraa pöydän takana

Tansanialainen Karim Faida ryhtyi toimittajaksi, jotta pääsee vaikuttamaan

| Tapaa toimittaja, Uutiset, Yhteisömedia Tansaniassa | Ei kommentteja
Etenkin maaseudulla ihmisten on vaikeaa saada ääntään kuuluviin. Karim Faida kokee olevansa silta kylien ja päättäjien välillä. Kuva: Esa SalminenKarim…
Naistoimittaja Grace Hamiisi hymyilee kameralle Tansaniassa.

Radion koronaohjelmat saavat jatkoa Tansaniassa

| Uutiset, Yhteisömedia Tansaniassa | Ei kommentteja
Vikesin, Suomen Lähetysseuran ja Tadion yhteisponnistus on tuonut hyviä tuloksia. Nyt suosittu ohjelmasarja pandemiasta päivitetään miljoonille kuulijoille. Kuva: Esa SalminenSuosittu…
Msafiri ”Buda” Kipila

Buda: Etsin uusia kykyjä maaseudun kylistä

| Tapaa toimittaja, Uutiset, Yhteisömedia Tansaniassa | Ei kommentteja
Msafiri ”Buda” Kipila etsii ja kannustaa nuoria muusikoita Tansaniassa. Hän haaveilee festivaalin järjestämisestä ja nuorten viemisestä suureen kaupunkiin. Msafiri Kipila…
Marko Shekalaghe

”Yhteisöradiot ovat tärkein demokratian työkalu Tansaniassa”

| Uutiset, Yhteisömedia Tansaniassa | Ei kommentteja
Maaseudun ääniä kantavat radioasemat eivät aiemmin kiinnostaneet. Unescon Marko Shekalaghe kertoo, että kehitys on ollut nopeaa, ja Vikesin tukema portaali…
Ramla Masali

Ramla Masali ajaa motskarilla ja haluaisi vammaisia ehdolle vaaleihin

| Tapaa toimittaja, Uutiset, Yhteisömedia Tansaniassa | Ei kommentteja
Kun Masali oli nuori, hän mietti tulisiko hänestä toimittaja vai sotilas. Journalismi voitti, ja nyt Masali on suosittu radioääni Tansanian…
Grace ja Karim vetävät keskusteluohjelmaa

Vikes ja kumppanit tuottavat koronapodcastin yli 10 miljoonalle tansanialaiselle

| Uutiset, Yhteisömedia Tansaniassa | Ei kommentteja
Tansanian yhteisöradioliitto, Vikes, Suomen Podcastmedia ja Suomen Lähetysseura yhdistävät voimansa kriisiaikana. Tuloksena syntyy luotettavaa tietoa pandemiasta miljoonille Tansanian maaseudulla. Yhteisöradiot…