Vikesin Olen eurooppalainen -hankkeen järjestöavustukset jaettiin kuudelle maailmankansalaisuuteen kasvattavalle projektille, jotka tarjoavat keinoja empatiataitojen ja dialogin kehittämiseen sekä omien kokemusten jakamiseen.
Kuva: PixabayEuroopan komission rahoittamassa Olen eurooppalainen -hankkeessa keskitytään syventämään nuorten ymmärrystä globaalista muuttoliikkeestä. Osana hanketta rahoitetaan myös muiden järjestöjen hankkeita.
Toisen hakukierroksen tuloksena starttaamassa on nyt kuusi uutta hanketta, joita toteuttavat Rauhankasvatusinstituutti, Fokus, Turvapaikanhakijoiden tuki, CISV, YK-liitto ja Taksvärkki. Ensimmäisellä hakukierroksella valitut kolme hanketta jatkuvat myös. Lue lisää: Pakopelejä, podcasteja ja somekampanjoita nuorille.
Videokampanjoita oman itsensä löytämisestä ja maahanmuuttonarratiivin haastamisesta
Globaalikasvatusta ja kehitysyhteistyötä tekevän Taksvärkin 13–19-vuotiaiden nuorten vaikuttamisryhmä Challengers haastaa syksyn ja kevään aikana projektissaan yleistä keskustelua maahanmuutosta. Syksyllä he tuottavat videon ja keväällä taideprojektin. Tarkoituksena on tuottaa myös mallinnus, jota jaetaan kasvattajille samanlaisen projektin toteuttamiseksi muiden nuorten kanssa.
Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry puolestaan tuottaa videokampanjan, jossa tunnetut maahanmuuttajataustaiset vaikuttajat kertovat, kuinka ovat löytäneet oman tiensä. Lisäksi Fokus tekee pedagogisia materiaaleja sekä kokoaa yhteen erilaisia kanavia, jotka auttavat nuoria käsittelemään kriisejä.
Tukea nuorille naisille elokuvien tekoon
Rauhankasvatusinstituutti on aloittamassa Oulussa New Visons on Dialogue -hankkeen, joka on suunnattu 18–30-vuotiaille maahanmuuttajataustaisille naisille. Hankkeessa on tarkoitus tarkastella, miten vuoropuhelu näkyy Suomessa asuvien nuorten jokapäiväisessä elämässä. Hanke koostuu dialogikoulutuksesta sekä dokumenttielokuvan tekemisestä.
Elokuvamaailmaan sukeltaa myös Turvapaikanhakijoiden tuki, joka järjestää nuorille matalan kynnyksen koulutusta elokuvanteosta. Elokuvilla on tarkoitus osallistua Refugee Film -elokuvafestivaaleille, ja elokuvia on tarkoitus esitellä toisen asteen kouluissa ja oppilaitoksissa.
Empatiaa ja maailmankansalaisuutta
Globaalikasvatusjärjestö CISV:n nuorisojaosto toteuttaa ensi kevään aikana oppituntikokonaisuuden, jossa on tarkoitus kehittää empatiataitoja, ristiriitojen ratkaisutaitoja sekä maailmankansalaisuutta. Projekti tarjoaa myös itse CISV-nuorille kokemusta vaikuttamistyöstä globaalikasvatuksen edistämiseksi.
YK-liiton projektin tarkoituksena on taas kasvattaa empatiaa ja tietoisuutta maahanmuutosta. Projekti koostuu YK-kinoista, joissa esitetään aihetta käsitteleviä dokumenttielokuvia sekä elokuvailtojen yhteydessä järjestettävistä paneelikeskusteluista, joissa aihetta käsitellään syvällisemmin.
Olen eurooppalainen on Vikesin EU-hanke, jonka tavoitteena on, että maahanmuuttajiin ja pakolaisiin suhtaudutaan nykyistä avoimemmin ja suvaitsevammin. Lisätietoa hankesivulta ja erilliseltä kampanjasivulta.