”I am European”: Migration Stories & Facts for the 21st Century

Maat

Suomi
Viro
Tšekki
Slovakia
Saksa
Puola
Latvia
Liettua

Vuodet

11/2019–10/2022

Kumppanit

MTÜ Mondo, Viro (hankkeen vetäjä)

PIN – People in Need, Tšekki & Slovakia

Migration Matters, Saksa

CEO – Center for Citizenship Education, CCE, Puola

VURR Digital, Viro

Olen eurooppalainen -hankkeessa tuomme ilmi maahanmuuton eri puolia, tarjoamme luotettavaa tietoa aiheesta ja koulutamme nuoria toimittajia luomaan monipuolista journalismia muuttoliikkeestä. EU-hankkeen tavoitteena on, että maahanmuuttajiin ja pakolaisiin suhtaudutaan nykyistä avoimemmin ja suvaitsevammin.

Vikes ja muut yhteistyökumppanit Tallinnassa

Verkko ja sosiaalinen media ovat pullollaan tietoa maahanmuutosta, mutta mielipiteiden ja faktojen sekamelskassa on vaikeaa hahmottaa, mikä lopulta on totta ja mikä totuudeksi julistettua uskomusta. Julkisen keskustelun tulkitsemiseksi tarvitaan tietoa ja kykyä lukea eri medioita kriittisesti.

Olen eurooppalainen -hanke eli kansainväliseltä nimeltään ”I am European”: Migration Stories & Facts for the 21st Century on kahdeksassa maassa toteutettava globaalikasvatushanke, jota rahoittaa Euroopan komissio.  Suomen ohella hankemaita ovat Viro, Tšekki, Slovakia, Puola, Saksa, Latvia ja Liettua.

Hankkeen avulla lisätään etenkin nuorten ymmärrystä maahanmuuton ja globaalin muuttoliikkeen eri puolista, vahvistetaan empatiaa ja annetaan eväitä arvioida kriittisesti eri lähteistä saatavaa tietoa. Tavoitteena on, että kasvava ymmärrys johtaa toimintaan suvaitsevaisuuden lisäämiseksi.

Osa hankkeen toiminnoista toteutetaan kansallisella tasolla, osa – kuten nuorille suunnattu sosiaalisen median kampanja – kaikissa hankemaissa.

Pyrimme muun muassa monipuolistamaan maahanmuuttoa käsitteleviä mediasisältöjä kouluttamalla nuoria toimittajia sekä Suomesta, muista hankemaista että globaalista etelästä. Nuorille toimittajille järjestetään myös opintomatkoja muuttoliikkeen kannalta kiinnostaviin kohteisiin sekä tarjotaan apurahoja aihepiiriä käsittelevien tutkivien juttujen toteutukseen.

Hankkeen aikana järjestetään keskusteluita ja tapahtumia eri puolilla Suomea, tuotetaan maahanmuuttajanuorten tarinoita esitteleviä videoita ja hyödynnetään lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden luomia mahdollisuuksia. Hankkeessa tuotetaan myös nuorten kanssa työskenteleville kasvattajille työkalupakki, joka sisältää tietoa maahanmuutosta sekä materiaaleja ja vinkkejä aiheen käsittelyyn.

Vikes tarjoaa hankkeen aikana myös muille suomalaisille järjestöille mahdollisuuden tulla mukaan toimintaan erityisesti globaalikasvatuksen ja nuorille suunnatun toiminnan osalta. Vikes myös rahoittaa näitä alahankkeita.

Hanketta tukee Euroopan komissio, ja vuoden 2020 koulutuksia myös Oskar Öflunds Stiftelse sr. Myös yksityisiä lahjoittajia tarvitaan. Voit tukea toimittajien koulutusta täällä.

Hankkeeseen liittyvät uutisartikkelit

Ett nytt pris för utvecklingsjournalismen

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Som bäst hjälper journalismen att förstå världen och dess invecklade fenomen. Våra tiders aktuella frågor handlar om hållbar utveckling och…
Award for development journalism logo

New award established for development journalism

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Journalism has the capacity to help us understand the world and the complex phenomena in it. Sustainable development and migration…

How to do better and gender-sensitive reporting on migration?

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Vikes' international training provided young European journalists with insight and tools for gender-sensitive reporting on migration. Pick and use our…
Eurooppalaiset nuoret ja siirtolaisuus

Tutkimus eurooppalaisnuorten suhtautumisesta siirtolaisuuteen – suomalaisille ihmisoikeudet ovat tärkeitä

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Nuoret kaipaavat medialta myönteisesti ja tasapuolisesti maahanmuuttajia käsitteleviä juttuja sekä ratkaisujen etsimistä ongelmiin keskittymisen sijaan, ilmenee Olen eurooppalainen -hankkeen teettämästä…
Susani Mahadura

Vihapuhe kuriin – Vikes keräsi vinkit aloitteleville toimittajille

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Varaudu, mutta älä taivu vihapuheen ja vaikuttamisyritysten alla. Yksin ei pidä jäädä, sillä apua on saatavilla – ja tue myös…

EU-hanke alkoi: Nuorille ja toimittajille syvempää ymmärrystä muuttoliikkeestä

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Hankkeen avulla lisätään etenkin nuorten ymmärrystä maahanmuuton ja globaalin muuttoliikkeen eri puolista, vahvistetaan empatiaa ja annetaan eväitä arvioida kriittisesti eri…