”I am European”: Migration Stories & Facts for the 21st Century

Maat

Suomi
Viro
Tšekki
Slovakia
Saksa
Puola
Latvia
Liettua

Vuodet

11/2019–10/2022

Kumppanit

MTÜ Mondo, Viro (hankkeen vetäjä)

PIN – People in Need, Tšekki & Slovakia

Migration Matters, Saksa

CEO – Center for Citizenship Education, CCE, Puola

VURR Digital, Viro

Olen eurooppalainen -hankkeessa tuomme ilmi maahanmuuton eri puolia, tarjoamme luotettavaa tietoa aiheesta ja koulutamme nuoria toimittajia luomaan monipuolista journalismia muuttoliikkeestä. EU-hankkeen tavoitteena on, että maahanmuuttajiin ja pakolaisiin suhtaudutaan nykyistä avoimemmin ja suvaitsevammin.

Vikes ja muut yhteistyökumppanit Tallinnassa

Verkko ja sosiaalinen media ovat pullollaan tietoa maahanmuutosta, mutta mielipiteiden ja faktojen sekamelskassa on vaikeaa hahmottaa, mikä lopulta on totta ja mikä totuudeksi julistettua uskomusta. Julkisen keskustelun tulkitsemiseksi tarvitaan tietoa ja kykyä lukea eri medioita kriittisesti.

Olen eurooppalainen -hanke eli kansainväliseltä nimeltään ”I am European”: Migration Stories & Facts for the 21st Century on kahdeksassa maassa toteutettava globaalikasvatushanke, jota rahoittaa Euroopan komissio.  Suomen ohella hankemaita ovat Viro, Tšekki, Slovakia, Puola, Saksa, Latvia ja Liettua.

Hankkeen avulla lisätään etenkin nuorten ymmärrystä maahanmuuton ja globaalin muuttoliikkeen eri puolista, vahvistetaan empatiaa ja annetaan eväitä arvioida kriittisesti eri lähteistä saatavaa tietoa. Tavoitteena on, että kasvava ymmärrys johtaa toimintaan suvaitsevaisuuden lisäämiseksi.

Osa hankkeen toiminnoista toteutetaan kansallisella tasolla, osa – kuten nuorille suunnattu sosiaalisen median kampanja – kaikissa hankemaissa.

Pyrimme muun muassa monipuolistamaan maahanmuuttoa käsitteleviä mediasisältöjä kouluttamalla nuoria toimittajia sekä Suomesta, muista hankemaista että globaalista etelästä. Nuorille toimittajille järjestetään myös opintomatkoja muuttoliikkeen kannalta kiinnostaviin kohteisiin sekä tarjotaan apurahoja aihepiiriä käsittelevien tutkivien juttujen toteutukseen.

Hankkeen aikana järjestetään keskusteluita ja tapahtumia eri puolilla Suomea, tuotetaan maahanmuuttajanuorten tarinoita esitteleviä videoita ja hyödynnetään lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden luomia mahdollisuuksia. Hankkeessa tuotetaan myös nuorten kanssa työskenteleville kasvattajille työkalupakki, joka sisältää tietoa maahanmuutosta sekä materiaaleja ja vinkkejä aiheen käsittelyyn.

Vikes tarjoaa hankkeen aikana myös muille suomalaisille järjestöille mahdollisuuden tulla mukaan toimintaan erityisesti globaalikasvatuksen ja nuorille suunnatun toiminnan osalta. Vikes myös rahoittaa näitä alahankkeita.

Hanketta tukee Euroopan komissio. Vuoden 2020 koulutuksia tuki Oskar Öflunds Stiftelse sr ja vuoden 2021 työpajojen sarjaa Kansan sivistysrahasto. Myös yksityisiä lahjoittajia tarvitaan. Voit tukea toimittajien koulutusta täällä.


Hankkeeseen liittyvät uutisartikkelit
Kuvituskuva, jossa teksti: "Ihmisillä ei ole aika ajatella monimuotoisuutta."

RARE Medialta uusi opas moninaisempaan journalismiin

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Valtaosa RAREn kyselyyn vastanneista katsoo, että moninaisuuden edistäminen on median tehtävä – ja myös kilpailuvaltti tulevaisuudessa. Kuva: Ruutukaappaus RARE Median…
Turkoosilla pohjalla ympyrän muotoisissa kehyksissä hymyilevien Romayne Javangwen ja Nahla Hewidyn kuvat. Vasemmassa yläkulmassa Maailma kylässä -festivaalien logo. Alhaalla vasemmalla valkoisella värillä otsikko Future Identities. Tämän alla keltaisella värillä. Ihan alimpana tekstit valkoisella #finngredi teksti 29.5. at 18.30. Vakoisella tekstillä näiden alapuolella #finngredients ja #munidentiteetti. Alhaalla keskellä EU-logo, DEARn logo ja Vikesin logo.

Maailma kylässä -festivaaleilla pureudutaan tulevaisuuden identiteetteihin – mikä on median rooli?

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Romayne Javangwe ja Nahla Hewidy käsittelevät tulevaisuuden identiteettejä lauantain Maailma kylässä -festivaalin esityksessään, jonka Vikes tuottaa. Molemmat alleviivaavat sitä, että…
Podcast-laitteisto

Pakopelejä, podcasteja ja somekampanjoita nuorille

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Helinä Rautavaaran museo, Suomen Somalia-verkosto ja Rauhanliitto tarjoavat pohdiskeltavaa nuorille osana Vikesin EU-hanketta. Olen eurooppalainen -hankkeen puitteissa Vikesillä on ollut…
kuvassa Itohan Okundaye

Aiheena ihmiskauppa: Ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundayen vinkit toimittajille

| Olen eurooppalainen, Uutiset, Yleinen | Ei kommentteja
Ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundayella on tehtävä: ehkäistä ja torjua ihmiskauppaa. Tähän tarvitaan myös mediaa. Vikesin haastattelussa Okundaye jakaa omia kokemuksiaan mediayhteistyöstä…

Vikesin koulutuksessa etsittiin ratkaisuja tiedostamattomiin ennakkoluuloihin toimitustyössä

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Moninaisuus parantaa journalismin laatua ja laajentaa yleisöjä, todettiin Vikesin koulutuksessa. Välillä olisi hyvä pysähtyä miettimään, mitä sanoja käytetään, ketä nostetaan…

Kehitysjournalismin palkinto Taina Tervoselle

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Taina Tervosen Image-lehdessä ilmestynyt juttu ”Kadonneiden laiva” on voittanut vuoden 2020 Kehitysjournalismin palkinnon. Erinomainen artikkeli kuljettaa lukijan siirtolaisuuden lähteille, toteaa…