”I am European”: Migration Stories & Facts for the 21st Century

Maat

Suomi
Viro
Tšekki
Slovakia
Saksa
Puola
Latvia
Liettua

Vuodet

11/2019–10/2022

Kumppanit

MTÜ Mondo, Viro (hankkeen vetäjä)

PIN – People in Need, Tšekki & Slovakia

Migration Matters, Saksa

CEO – Center for Citizenship Education, CCE, Puola

VURR Digital, Viro

Olen eurooppalainen -hankkeessa tuomme ilmi maahanmuuton eri puolia, tarjoamme luotettavaa tietoa aiheesta ja koulutamme nuoria toimittajia luomaan monipuolista journalismia muuttoliikkeestä. EU-hankkeen tavoitteena on, että maahanmuuttajiin ja pakolaisiin suhtaudutaan nykyistä avoimemmin ja suvaitsevammin.

Vikes ja muut yhteistyökumppanit Tallinnassa

Verkko ja sosiaalinen media ovat pullollaan tietoa maahanmuutosta, mutta mielipiteiden ja faktojen sekamelskassa on vaikeaa hahmottaa, mikä lopulta on totta ja mikä totuudeksi julistettua uskomusta. Julkisen keskustelun tulkitsemiseksi tarvitaan tietoa ja kykyä lukea eri medioita kriittisesti.

Olen eurooppalainen -hanke eli kansainväliseltä nimeltään ”I am European”: Migration Stories & Facts for the 21st Century on kahdeksassa maassa toteutettava globaalikasvatushanke, jota rahoittaa Euroopan komissio.  Suomen ohella hankemaita ovat Viro, Tšekki, Slovakia, Puola, Saksa, Latvia ja Liettua.

Hankkeen avulla lisätään etenkin nuorten ymmärrystä maahanmuuton ja globaalin muuttoliikkeen eri puolista, vahvistetaan empatiaa ja annetaan eväitä arvioida kriittisesti eri lähteistä saatavaa tietoa. Tavoitteena on, että kasvava ymmärrys johtaa toimintaan suvaitsevaisuuden lisäämiseksi.

Osa hankkeen toiminnoista toteutetaan kansallisella tasolla, osa – kuten nuorille suunnattu sosiaalisen median kampanja – kaikissa hankemaissa.

Pyrimme muun muassa monipuolistamaan maahanmuuttoa käsitteleviä mediasisältöjä kouluttamalla nuoria toimittajia sekä Suomesta, muista hankemaista että globaalista etelästä. Nuorille toimittajille järjestetään myös opintomatkoja muuttoliikkeen kannalta kiinnostaviin kohteisiin sekä tarjotaan apurahoja aihepiiriä käsittelevien tutkivien juttujen toteutukseen.

Hankkeen aikana järjestetään keskusteluita ja tapahtumia eri puolilla Suomea, tuotetaan maahanmuuttajanuorten tarinoita esitteleviä videoita ja hyödynnetään lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden luomia mahdollisuuksia. Hankkeessa tuotetaan myös nuorten kanssa työskenteleville kasvattajille työkalupakki, joka sisältää tietoa maahanmuutosta sekä materiaaleja ja vinkkejä aiheen käsittelyyn.

Vikes tarjoaa hankkeen aikana myös muille suomalaisille järjestöille mahdollisuuden tulla mukaan toimintaan erityisesti globaalikasvatuksen ja nuorille suunnatun toiminnan osalta. Vikes myös rahoittaa näitä alahankkeita.

Hanketta tukee Euroopan komissio. Vuoden 2020 koulutuksia tuki Oskar Öflunds Stiftelse sr, ja vuoden 2021 työpajojen sarjaa tukivat Kansan sivistysrahasto ja Otto A. Malmin lahjoitusrahasto. Myös yksityisiä lahjoittajia tarvitaan. Voit tukea toimittajien koulutusta täällä.


Hankkeeseen liittyvät uutisartikkelit

Median tehtävä on heijastaa yhteiskuntaa sellaisena kuin se on – nyt valkoisen keskiluokan ääni kuuluu, mutta muiden ei

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Mediakenttä on edelleen hyvin valkoinen, toteaa Mixed Finns- yhteisön perustaja ja toimittaja Alice Jäske Vikesin Moninaisuus ja inklusiivisuus mediassa -työpajassa.…
Mainoskuva: Muuttoliike Nepalista Eurooppaan

Ennakkotieto: Kansainvälinen journalismiprojekti nuorille toimittajille

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Vikes avaa 1.11. avoimen haun kansainväliseen, rajat ylittävään journalismiprojektiin (cross-border collaborative journalism), jossa keskitytään tutkimaan Nepalista Eurooppaan suuntautuvaa muuttoliikettä. Haku…
Mainos: Avustuksia journalismiin

Vikes myöntää avustuksia globaalia muuttoliikettä käsitteleviin journalistisiin tuotantoihin

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Jaossa on lokakuun ajan kymmenen 2500 euron avustusta journalistisiin tuotantoihin, joilla syvennetään ymmärrystä maahanmuutosta ja globaalista muuttoliikkeestä. Vikes jakaa avustuksia…
Logo: Kehitysjournalismipalkinto 2021

Kehitysjournalismin palkinto 2021 – teemana ilmastonmuutos

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Journalismi auttaa parhaimmillaan ymmärtämään maailmaa ja sen monimutkaisia ilmiöitä. Kestävä kehitys ja ilmastonmuutos ovat aikamme polttavia kysymyksiä, ja laadukas journalismi…

Avustuksia myönnettiin nuorten elokuvatyöpajoille, videokampanjoille ja koulutuksille

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Vikesin Olen eurooppalainen -hankkeen järjestöavustukset jaettiin kuudelle maailmankansalaisuuteen kasvattavalle projektille, jotka tarjoavat keinoja empatiataitojen ja dialogin kehittämiseen sekä omien kokemusten…
Kuvituskuva, jossa teksti: "Ihmisillä ei ole aika ajatella monimuotoisuutta."

RARE Medialta uusi opas moninaisempaan journalismiin

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Valtaosa RAREn kyselyyn vastanneista katsoo, että moninaisuuden edistäminen on median tehtävä – ja myös kilpailuvaltti tulevaisuudessa. Kuva: Ruutukaappaus RARE Median…