”I am European”: Migration Stories & Facts for the 21st Century

Maat

Suomi
Viro
Tšekki
Slovakia
Saksa
Puola
Latvia
Liettua

Vuodet

11/2019–10/2022

Kumppanit

MTÜ Mondo, Viro (hankkeen vetäjä)

PIN – People in Need, Tšekki & Slovakia

Migration Matters, Saksa

CEO – Center for Citizenship Education, CCE, Puola

VURR Digital, Viro

Olen eurooppalainen -hankkeessa tuomme ilmi maahanmuuton eri puolia, tarjoamme luotettavaa tietoa aiheesta ja koulutamme nuoria toimittajia luomaan monipuolista journalismia muuttoliikkeestä. EU-hankkeen tavoitteena on, että maahanmuuttajiin ja pakolaisiin suhtaudutaan nykyistä avoimemmin ja suvaitsevammin.

Vikes ja muut yhteistyökumppanit Tallinnassa

Verkko ja sosiaalinen media ovat pullollaan tietoa maahanmuutosta, mutta mielipiteiden ja faktojen sekamelskassa on vaikeaa hahmottaa, mikä lopulta on totta ja mikä totuudeksi julistettua uskomusta. Julkisen keskustelun tulkitsemiseksi tarvitaan tietoa ja kykyä lukea eri medioita kriittisesti.

Olen eurooppalainen -hanke eli kansainväliseltä nimeltään ”I am European”: Migration Stories & Facts for the 21st Century on kahdeksassa maassa toteutettava globaalikasvatushanke, jota rahoittaa Euroopan komissio.  Suomen ohella hankemaita ovat Viro, Tšekki, Slovakia, Puola, Saksa, Latvia ja Liettua.

Hankkeen avulla lisätään etenkin nuorten ymmärrystä maahanmuuton ja globaalin muuttoliikkeen eri puolista, vahvistetaan empatiaa ja annetaan eväitä arvioida kriittisesti eri lähteistä saatavaa tietoa. Tavoitteena on, että kasvava ymmärrys johtaa toimintaan suvaitsevaisuuden lisäämiseksi.

Osa hankkeen toiminnoista toteutetaan kansallisella tasolla, osa – kuten nuorille suunnattu sosiaalisen median kampanja – kaikissa hankemaissa.

Pyrimme muun muassa monipuolistamaan maahanmuuttoa käsitteleviä mediasisältöjä kouluttamalla nuoria toimittajia sekä Suomesta, muista hankemaista että globaalista etelästä. Nuorille toimittajille järjestetään myös opintomatkoja muuttoliikkeen kannalta kiinnostaviin kohteisiin sekä tarjotaan apurahoja aihepiiriä käsittelevien tutkivien juttujen toteutukseen.

Hankkeen aikana järjestetään keskusteluita ja tapahtumia eri puolilla Suomea, tuotetaan maahanmuuttajanuorten tarinoita esitteleviä videoita ja hyödynnetään lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden luomia mahdollisuuksia. Hankkeessa tuotetaan myös nuorten kanssa työskenteleville kasvattajille työkalupakki, joka sisältää tietoa maahanmuutosta sekä materiaaleja ja vinkkejä aiheen käsittelyyn.

Vikes tarjoaa hankkeen aikana myös muille suomalaisille järjestöille mahdollisuuden tulla mukaan toimintaan erityisesti globaalikasvatuksen ja nuorille suunnatun toiminnan osalta. Vikes myös rahoittaa näitä alahankkeita.

Hanketta tukee Euroopan komissio. Vuoden 2020 koulutuksia tuki Oskar Öflunds Stiftelse sr, ja vuoden 2021 työpajojen sarjaa tukivat Kansan sivistysrahasto ja Otto A. Malmin lahjoitusrahasto. Myös yksityisiä lahjoittajia tarvitaan. Voit tukea toimittajien koulutusta täällä.


Hankkeeseen liittyvät uutisartikkelit
Kaksi naista näyttää voitonmerkkiä

EU-hankkeessa kampanjoita, koulutuksia, työpajakiertue ja rahoitusta muille nuorten kanssa toimiville järjestöille

| Olen eurooppalainen, Tuloksia 2021, Uutiset | Ei kommentteja
Moninaisuus suomalaisessa mediassa on teema, joka jakaa kenttää. Erilaiset identiteettiin, moninaisuuteen ja representaatioon liittyvät teemat puhuttivat vuonna 2021 Vikesin EU-hankkeessa.…
Toimittajat Adile Sevimli ja Heli Keskinen poseeraavat kameralle.

Vikesin podcast-sarjan ensimmäisessä osassa kuullaan, miten paikallismediaa moninaistetaan

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Vanha tapa tehdä uutisia on mahdollista muuttaa, sanoo Kangasalan Sanomien päätoimittaja Heli Keskinen. Moninaisempi media – ratkaisuja vaikeisiin haasteisiin -podcast-sarja…
Mies ja kaksi naista pöydän ääressä hymyilevät kameralle

Itäraja ja Nato puhuttivat Vikesin webinaarin päätösosassa

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Suomen itärajan ylitse on tehty paljon paikallista yhteistyötä. Korona hiljensi sitä, ja sota katkaisi yhteistyön kokonaan. Tutkimusjohtaja Joni Virkkunen, Vikesin…
Tapio Nykänen ja Adam Huuva istuvat sohvalla

Tornion ja Haaparannan välinen raja oli aiemmin liki näkymätön, nyt se on taas noussut joesta

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Medialla on ollut osansa siinä, että avoimen rajan sulkeminen Ruotsin ja Suomen välissä nousi mahdollisuudeksi poliitikkojen ja suuren yleisön silmissä.…
Seitsemän ihmistä hymyilee kameralle

Vikes julkaisee kesäkuussa podcastin moninaisemmasta mediasta

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Toimituksissa on herätty siihen, että median tulisi olla moniäänisempi ja moninaisempi, todettiin Vikesin keskustelutilaisuudessa. Käytännön teot ovat toistaiseksi jääneet vähän…
Neljä ihmistä katsoo hymyillen kameraan

Ensin Närpiö oli mediassa monikulttuurisuuden menestystarina, sitten varoittava esimerkki

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Vikesin Olen eurooppalainen -hankkeen webinaarissa pohdittiin sitä, miten haastavia ja kiistanalaisia aiheita voi käsitellä mediassa vastuullisesti. Keskustelu käytiin Närpiössä, jossa…