”I am European”: Migration Stories & Facts for the 21st Century

Maat

Suomi
Viro
Tšekki
Slovakia
Saksa
Puola
Latvia
Liettua

Vuodet

11/2019–10/2022

Kumppanit

MTÜ Mondo, Viro (hankkeen vetäjä)

PIN – People in Need, Tšekki & Slovakia

Migration Matters, Saksa

CEO – Center for Citizenship Education, CCE, Puola

VURR Digital, Viro

Olen eurooppalainen -hankkeessa tuomme ilmi maahanmuuton eri puolia, tarjoamme luotettavaa tietoa aiheesta ja koulutamme nuoria toimittajia luomaan monipuolista journalismia muuttoliikkeestä. EU-hankkeen tavoitteena on, että maahanmuuttajiin ja pakolaisiin suhtaudutaan nykyistä avoimemmin ja suvaitsevammin.

Vikes ja muut yhteistyökumppanit Tallinnassa

Verkko ja sosiaalinen media ovat pullollaan tietoa maahanmuutosta, mutta mielipiteiden ja faktojen sekamelskassa on vaikeaa hahmottaa, mikä lopulta on totta ja mikä totuudeksi julistettua uskomusta. Julkisen keskustelun tulkitsemiseksi tarvitaan tietoa ja kykyä lukea eri medioita kriittisesti.

Olen eurooppalainen -hanke eli kansainväliseltä nimeltään ”I am European”: Migration Stories & Facts for the 21st Century on kahdeksassa maassa toteutettava globaalikasvatushanke, jota rahoittaa Euroopan komissio.  Suomen ohella hankemaita ovat Viro, Tšekki, Slovakia, Puola, Saksa, Latvia ja Liettua.

Hankkeen avulla lisätään etenkin nuorten ymmärrystä maahanmuuton ja globaalin muuttoliikkeen eri puolista, vahvistetaan empatiaa ja annetaan eväitä arvioida kriittisesti eri lähteistä saatavaa tietoa. Tavoitteena on, että kasvava ymmärrys johtaa toimintaan suvaitsevaisuuden lisäämiseksi.

Osa hankkeen toiminnoista toteutetaan kansallisella tasolla, osa – kuten nuorille suunnattu sosiaalisen median kampanja – kaikissa hankemaissa.

Pyrimme muun muassa monipuolistamaan maahanmuuttoa käsitteleviä mediasisältöjä kouluttamalla nuoria toimittajia sekä Suomesta, muista hankemaista että globaalista etelästä. Nuorille toimittajille järjestetään myös opintomatkoja muuttoliikkeen kannalta kiinnostaviin kohteisiin sekä tarjotaan apurahoja aihepiiriä käsittelevien tutkivien juttujen toteutukseen.

Hankkeen aikana järjestetään keskusteluita ja tapahtumia eri puolilla Suomea, tuotetaan maahanmuuttajanuorten tarinoita esitteleviä videoita ja hyödynnetään lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden luomia mahdollisuuksia. Hankkeessa tuotetaan myös nuorten kanssa työskenteleville kasvattajille työkalupakki, joka sisältää tietoa maahanmuutosta sekä materiaaleja ja vinkkejä aiheen käsittelyyn.

Vikes tarjoaa hankkeen aikana myös muille suomalaisille järjestöille mahdollisuuden tulla mukaan toimintaan erityisesti globaalikasvatuksen ja nuorille suunnatun toiminnan osalta. Vikes myös rahoittaa näitä alahankkeita.

Hanketta tukee Euroopan komissio. Vuoden 2020 koulutuksia tuki Oskar Öflunds Stiftelse sr, ja vuoden 2021 työpajojen sarjaa tukivat Kansan sivistysrahasto ja Otto A. Malmin lahjoitusrahasto. Myös yksityisiä lahjoittajia tarvitaan. Voit tukea toimittajien koulutusta täällä.


Hankkeeseen liittyvät uutisartikkelit
Seitsemän ihmistä hymyilee kameralle

Vikes julkaisee kesäkuussa podcastin moninaisemmasta mediasta

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Toimituksissa on herätty siihen, että median tulisi olla moniäänisempi ja moninaisempi, todettiin Vikesin keskustelutilaisuudessa. Käytännön teot ovat toistaiseksi jääneet vähän…
Neljä ihmistä katsoo hymyillen kameraan

Ensin Närpiö oli mediassa monikulttuurisuuden menestystarina, sitten varoittava esimerkki

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Vikesin Olen eurooppalainen -hankkeen webinaarissa pohdittiin sitä, miten haastavia ja kiistanalaisia aiheita voi käsitellä mediassa vastuullisesti. Keskustelu käytiin Närpiössä, jossa…

Lähiöissä “moninaisuus moninaistuu”, mutta mediassa se ei näy

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Turun Varissuolla ja Helsingin Itäkeskuksessa määritellään uudelleen sitä, kuka on suomalainen, mitä suomalaisuus tarkoittaa ja miten se suhteutuu muihin identiteetteihin.…
Karoliina Knuuti ja Mika Niskanen hymyilevät kukkakimput kädessään

Kehitysjournalismin palkinto Karoliina Knuutille ja Mika Niskaselle

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Ansiokas juttu kulutukseen perustuvista päästöistä toi voiton Maailman Kuvalehdessä ilmestyneelle jutulle. Raati myönsi kunniamaininnat Ujuni Ahmedille ja Liselott Lindströmille. 3…

Kurkistus keskusteluun saksalaisen median monimuotoisuudesta

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Kolme saksalaistoimittajaa kertoo Migration Mattersin tuottamalla videolla näkemyksensä moninaisten representaatioiden tärkeydestä maahanmuuttokeskustelussa. He toivovat mediataloilta inklusiivisempaa otetta. Myös Saksassa käydään…

Kaikki eivät tunnista itseään mediasta, ja tähän journalismin pitäisi kiinnittää nyt huomiota

| Olen eurooppalainen, Uutiset | Ei kommentteja
Median rooli yhteiskunnan peilinä on joutunut viime aikoina kriittisen tarkastelun alle. Aiheeseen syvennyttiin myös syksyn lopulla Tampereella Representation Matters! -klubilla…