Vikesin ja paikallisten kumppanien yhteistyö Somalian journalismin parantamiseksi on yksi esimerkki onnistuneesta kehitysyhteistyöstä ulkoministeriön Mun vaikutus -kampanjassa. Tv-juontaja Anni Hautala ilahtui siitä, että myös mediaa tuetaan kehitysyhteistyöllä.
Anni Hautala (vasemmalla alhaalla) ja monet muut julkisuuden henkilöt osallistuivat Mun vaikutus -kampanjaan.Viime viikolla radio- ja tv-juontaja Anni Hautala julkaisi Instagramissa viestin, jossa hän iloitsi, kuinka 136 naistoimittajaa oli saanut lisäkoulutusta Somaliassa.
Postauksen takana on yhteistyö ulkoministeriön lanseeraaman Mun vaikutus -kampanjan kanssa. Siinä julkisuudesta tutut henkilöt ja jakavat sosiaalisessa mediassa kehitysyhteistyön tuloksia ja rohkaisevat muitakin tekemään niin.
Hautala oli valinnut esimerkikseen Vikesin kehitysyhteistyön, jossa tosiaan 136 naistoimittajaa oli osallistunut lisäkoulutuksiin Somaliassa viime vuonna. Kaikkiaan 1306 journalistia on koulutettu Somaliassa Vikesin ja ulkoministeriön tuella vuodesta 2014.
Hautala kehui Instagram-päivityksessään hankkeen alkua, jossa Somaliaan toimitettiin Ylen käytöstä poistettua kuvauskalustoa.
”Tämä esimerkki oli siitäkin hyvä, että toisen roska on toisen aarre”, Hautala sanoo Vikesille. ”Meiltä vanhaksi mennyt kalusto olisi päätynyt kaatopaikalle, ja nyt se saatiin uuteen käyttöön, mikä auttoi journalismia nousemaan kukoistukseen Somaliassa.”
Hän ei aiemmin ollut tiennyt, että tällaistakin tehtiin kehitysyhteistyöllä. Netin pahat suut puhuvat vain rahojen tuhlaamisesta ilman että ymmärretään, mitä kehitysyhteistyö voi olla, hän toteaa.
”Tällaisesta ei varmaan kukaan voi olla pahoillaan”, Hautala sanoo.
Vapaa media tukee demokratiaa
Vikesin, Somalian journalistiliiton ja Somalian kansallistelevision yhteistyöllä on tarkoitus rakentaa Somaliaan vapaampaa ja osaavampaa mediaa.
”Vapaa lehdistö auttaa demokratiaa tietenkin huomattavasti”, Hautala sanoo.
”Pahin esimerkki lienee Pohjois-Korea, jossa ei lehdistä lueta varmaan muuta kuin Kim Jong-unin viimeiset valeuutiset.”
Jos mediassa vain hymistellään, saattaa kurjasti elävä perhe kuvitella, että muualla maassa sentään menee hyvin, kun televisiossa ja radiossa niin sanotaan.
”Median avulla saadaan monipuolisemmin kansan ääniä kuuluviin ja erilaisiin epäkohtiin voidaan puuttua”, Hautala sanoo. ”Täällä Pohjoismaissa esimerkiksi korruptio on paljon vaikeampaa, kun media on vapaampaa.”
”En voi edes kuvitella kuinka vaikeaa siellä on”
Somalia ei ole Pohjois-Korea. Lehdistönvapaus on siellä melkein parikymmentä askelmaa parempi kansainvälisessä lehdistönvapauden indeksissä. Kaukana se silti on Pohjoismaista: Somalia on yksi vaarallisimmista maista olla journalisti, ja seksuaalista häirintää on paljon. Niin viranomaiset kuin al-Shabaab painostavat ja uhkailevat journalisteja.
Vuosien varrella Vikesin tuella median laatu on kuitenkin parantunut, todettiin tuoreessa arviossa. Sisällöt ovat myös monipuolistuneet: ministerien pönöttävien puheiden lisäksi nykyään on asiaohjelmia, keskusteluohjelmia ja lasten- ja nuortenohjelmia, joihin oppia on saatu somalialaisilta ja suomalaisilta kouluttajilta. Tämä ilahduttaa myös Hautalaa.
”Pienin askelin täytyy edetä. En minä ajatellutkaan, että siellä joku Big Brother ensimmäisenä pyörii. Mutta en voi edes kuvitella, miten rankkaa siellä on, etenkin naisilla. Koko ajan joutuu taistelemaan tuulimyllyjä vastaan joka suunnalta.”
Vikesin ja paikallisten kumppanien työtä Somaliassa tukee ulkoministeriö. Myös yksityisiä lahjoittajia tarvitaan. Tue työtämme täällä.