Amnesty: Häirintä, väkivalta ja uhkailu toimittajia kohtaan kasvanut Somaliassa

14 helmi, 2020

Toimittajia kohtaan hyökkäävät niin al-Shabaab kuin hallituskin, todetaan Amnestyn tuoreessa raportissa. Lopputuloksena on itsesensuuri, sanoo Vikesin kumppani.

Vikes kouluttaa ja tukee toimittajia Somaliassa.Amnesty Internationalin uuden raportin mukaan Somaliassa ilmaisunvapaus ja lehdistönvapaus ovat huonontuneet dramaattisesti sen jälkeen kun nykyinen presidentti Mohamed Abdullahi ”Farmajo” aloitti maan johdossa 2017.

Väkivaltaiset hyökkäykset, uhkailu, häirintä ja painostaminen lujittavat Somalian asemaa maailman vaarallisimpana paikkana toimittajille, Amnesty toteaa.

Journalisteja uhkaavat sekä terroristijärjestö al-Shabaab että hallituksen turvallisuusjoukot. Ainakin kahdeksan toimittajaa on kuollut nykyisen hallituksen kaudella – viisi al-Shabaabin käsissä, kaksi tunnistamattomien tappajien tähden ja yksi poliisin ampumana.

Yleensä toimittajien kohtaama väkivalta jää rankaisematta. Tv-kuvaaja Abdirirzak Qassim Imanin ampunut poliisi Abdullahi Nur Ahmed on poikkeuksellisesti tuomittu murhasta. Häntä ei ole tosin löydetty.

Johtaa heikentyneeseen mediaan

Vikes tekee yhteistyötä Somalian journalistiliiton kanssa. Sen pääsihteeriä Mohammed Ibrahim Moalimuuta haastatellaan Amnestyn raportissa laajasti.

”Toimittajien ja muiden mediatyöläisten kiinniotot, pidätykset ja hyökkäykset heitä kohtaan ovat merkki siitä, että heitä halutaan uhkailla ja häiritä. Tämä johtaa lopulta itsesensuuriin ja heikentyneeseen itsenäiseen mediaan”, Moalimuu sanoo.

Vikes tukee itsenäistä mediaa Somaliassa. Lue lisää työstämme täällä.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta