Ympäristökysymykset nousevat yhä useammin otsikoihin Nigeriassa

3 kesä, 2015

Ympäristöongelmat ovat Afrikan väkirikkaimmassa maassa Nigeriassa valtavat. Esimerkiksi Niger-joen suistossa sijaitseva Ogonimaa on surullisenkuuluisa öljy-yhtiö Shellin aiheuttamista ympäristötuhoista. Vuonna 2011 ilmestyneen YK:n ympäristöjärjestö Unepin raportin mukaan Ogonimaan vesistöt ja maaperä ovat öljyn saastuttamia.

Myös ympäristöjournalismilla on omat valtavat haasteensa: tietoa ei saa helposti, tilastot ovat useimmiten salaisia ja yritykset vahtivat omia etujaan tiukasti. Vikesin nigerialaisen kumppanuusjärjestön Environmental Rights Actionin perustaja Nnimmo Bassey ja Voice on Nigeria -radiokanavan uutispäällikkö Ugonma Cokey vierailivat Suomessa toukokuussa 2015.

Vieraamme keskustelivat Maailma kylässä -festivaaleilla ympäristöjournalismin ongelmista Nigeriassa toimittaja Timo Sipolan johdolla. Cokey totesi ympäristöongelmien muuttuneen toimittajien työn takia näkyvimmiksi.

”Paikalliset ihmiset tietävät ongelmat, mutta nimenomaan toimittajien työn takia muutkin nigerialaiset tulevat yhä tietoisemmiksi niistä”, hän kertoi.

Tiedonjaon lisäksi toimittajat etsivät myös käytännön keinoja, joilla ihmiset voivat vaikuttaa omaan elämäänsä saastuneilla alueilla.

”Tarkoitus ei ole vain lisätä tietoa ja muuttaa nigerialaista ympäristöjournalismia paremmaksi. Haluamme saada myös paikalliset ihmiset ja yhteisöt tietoisiksi siitä, mitä he voivat vaatia ja tehdä aktiivisesti ongelmien korjaamiseksi”, Bassey totesi.

Tosin Bassey totesi samaan hengenvetoon ympäristötoimittajan työn olevan todella vaarallista.

”Toimittajana toimiminen Nigeriassa on vaarallista, mikäli haluat oikeasti vaikuttaa asioihin ja olet periksiantamaton muutoksen edistäjä”, hän sanoi.

Bassey itse ei ole silti kaihtanut tärkeästä teemasta kirjoittamista ja puhumista. Nigerialainen kirjailija on toiminut kansainvälisen Maan ystävien puheenjohtajana sekä muun muassa arkkitehtina ja runoilijana. Vuonna 2012 hänelle myönnettiin Rafto-ihmisoikeuspalkinto, ja vuonna 2010 hänet valittiin yhdeksi Right Livelihood -palkinnon voittajista. Vaihtoehto-Nobelina tunnetun palkinnon myöntöperusteena oli Basseyn työ ”öljyteollisuuden aiheuttamien ekologisten ja inhimillisten kauhujen paljastamiseksi ja Nigerian sekä koko maailman ympäristöliikkeen vahvistamiseksi”.

Basseyn mukaan monet ihmisoikeusongelmat juontavat juurensa juuri ympäristöongelmista. Basseyn viimeisin suomeksi julkaistu teos Kiehuva ja köyhtyvä Afrikka (Like 2014) pureutuu maanosan luonnonvarojen häikäilemättömään hyödyntämiseen ja sen vaikutuksiin Afrikan luontoon ja ilmastoon.

Bassey vieraili Maailma kylässä -festivaaleilla yhtenä festivaalin päävieraista Kepan kutsumana. Vikes taas vastasi uutispäällikkö Ugonma Cokeyn vierailusta Suomessa.

Cokey tapasi vierailunsa aikana muun muassa ulkoministeriön väkeä, kansalaisjärjestöjä sekä suomalaisia toimittajakollegoita. Tapaamiset Ylen toimittajien, Longplayn Hanna Nikkasen, Maaseudun Tulevaisuus –lehden toimituksen sekä Ympäristötoimittajat ry:n kanssa olivat mieleenpainuvia ja antoivat paljon aineksia Cokeyn omaan työhön Nigeriassa.

Vikes kouluttaa toimittajia ympäristö -ja sananvapauskysymyksissä Nigeriassa. Cokeyn ja Basseyn vierailu tarjosi tilaisuuden hankkeen jatkokehittämiseen.

Suomen ulkoasianministeriön tukemassa hankkeessa alkaa tänä vuonna uusi vaihe, jossa toimittajia koulutetaan tutkivampaan ympäristöraportointiin ja sosiaalisen median hyödyntämiseen. Koulutusten tavoitteena on uusien mediatyökalujen avulla lisätä nigerialaisten tietoisuutta ympäristöhaasteiden vaikutuksista ihmisten elinoloihin ja toimeentuloon etenkin Nigerian öljyntuotantoalueilla ja muilla ekologisesti haavoittuvilla alueilla. Hanke edistää myös paikallisten toimittajien verkostoitumista.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.