Vikesin vapaaehtoistyöohjelman kautta Tansaniaan: Radioalan ammattilainen Amkelwa pääsi kokemaan afrikkalaisen radion merkityksen paikallisyhteisön yhtenäisyyden rakentajana Jamii FM:n vapaaehtoisena 

6 kesä, 2024

Amkelwa Mbekeni-Kapanen, radioalan moniammattilainen, vietti helmikuussa 2024 kaksi viikkoa Tansaniassa yhteisöradio Jamii FM tiimissä vertaisoppimassa radiotuotannosta. Millaisista lähtökohdista Amkelwa lähti vapaaehtoiseksi, ja miltä kokemus näyttää jälkeenpäin katsottuna? 

Amkelwa aloitti radiouransa 25 vuotta sitten kotimaassaan Etelä-Afrikassa yliopiston kampusradiolla. Hän on sen jälkeen tehnyt radiotyötä kolmella eri mantereella lukuisille eri kanaville. Tällä hetkellä hän työskentelee SahWira Africa Internationalille dekolonisaatioon keskittyvän podcastin sekä adoptoiduille eteläafrikkalaisille POC –lapsille suunnatun tukiryhmän organisoimisen parissa. 

Amkelwalle tämän tyyppinen kehitysyhteistyöhön liittyvä vapaaehtoistyö oli ensimmäinen laatuaan, ja “lähtisin uudestaan silmän räpäyksessä, mikäli mahdollisuus tarjoutuisi”, kertoo meille projektin onnistumisesta. Niin vapaaehtoistyötä dekolonisaation näkökulmasta kriittisesti tarkastelevan Amkelwan, kuin Jamii FM:nkin näkökulmasta. 

Avoin mieli mahdollistaa ennakkoluulottoman vertaisoppimisen puolin ja toisin 

“Lähdin Tansaniaan radioalan ammattilaisena, jolla saattaa olla pitkän urakokemuksen puolesta tarjottavaa yhteisöradio Jamii FM ammattilaisille.” 

Amkelwan puheessa korostuvat kaksi asiaa, joista vapaaehtoisten tulee olla tietoisia: 

Ensimmäiseksi, aidon vertaisoppimisen tulee ohjata kaikkea tekemistä. 

Oppiminen mahdollistuu vain avoimen mielen sekä aidon uuden oppimisen halun kautta. Tärkeintä on kunnioittaa paikallisten tietotasoa ja ymmärrystä aiheesta, sekä tarjota tukea sensitiivisesti.  

Amkelwan mukaan ennakkokäsityksiä saattaa olla sekä lähtijöillä, että vastaanottajilla. Ja useinkaan todellisuus ei vastaa sitä, mihin ennakkoluulojen myötä on varauduttu. 

Toiseksi, vapaaehtoisilla tulisi olla kykyä ja halua kuunnella tarkasti, mitä paikalliset toivovat vapaaehtoiselta. 

Omiin oletuksiin pohjaava tekeminen ei johda useinkaan hyvään lopputulokseen.  “Radiotuottajat kysyivät alkuun, millaisen koulutuksen olet meille valmistanut. Vastasin, että ennen kuin voin valmistella koulutusta, minun tulee tietää kohtaamistanne haasteista yksityiskohtaisesti arjen tasolla. En voi olla hyödyksi, jollen tiedä tarkasti millaista tukea toivotte”, Amkelwa avaa. 

Amkelwan kaikkea työtä ohjasi henkilökohtaisen vertaisoppimisen periaate. “Opimme päivittäin uutta. Työskentelimme henkilökohtaisella tasolla ylläpitäen jatkuvaa palautteenantoa ja etsien yhdessä tapoja kehittää radiotoimintaa. Ja aina “ota tai jätä” -periaatteella. “Se, mikä on toiminut minulle, ei välttämättä toimi jollekin toiselle,” Amkelwa muistuttaa. 

Afrikkalainen radio rakentaa kansallista yhtenäisyyttä ja yhteisöllisyyttä 

Amkelwan mukaan radio on Afrikassa todella suosittu, päivittäiseen elämään kiinteästi kuuluva mediaväline. “Se on saavutettava, se on inklusiivinen, se on vuorovaikutteinen. Huolimatta koulutustaustastasi tai varallisuudestasi, lähes kaikilla on mahdollisuus kuunnella radiota.” 

Amkelewa kertoo radion rakentavan yhteisöllisyyttä tavalla, jota on Suomesta käsin vaikea hahmottaa. Radiokanavat ovat ikään kuin lojaaleja ystäviä: ne pitävät seuraa, informoivat, kouluttavat ja tarjoavat tietoa paikallisista tapahtumista ja taloustilanteesta.  

“Radiokanava kuuluu ihmisille, ja ihmiset kokevat sen omakseen. He soittavat radiokanavalle ja jakavat yhteisössä tunnistamiaan huolia tai haasteita, joihin etsitään ratkaisuja yhdessä.” 

Vapaaehtoiskokemus tarjoaa mahdollisuuden paitsi hyödyntää asiantuntemusta, myös tarkastella omaa työtään uudesta perspektiivistä 

”Radiotoimittajille ja asiantuntijoille, jotka edustavat kaikkia väestöryhmiä, sillä monimuotoisuus ja laaja edustus tuovat arvoa jokaiseen työyhteisöön”, Amkelwa toteaa. “Ja ilman muuta vankka kokemus ja intohimo vapaaehtoistyön aiheeseen, kuten radioon, rakentavat pohjan työlle,” hän lisää. 

Amkelwa iloitsee konkreettisista kehityksistä, joita he saivat Jamii FM -radiossa aikaan kahden viikon aikana.  

Lisäksi kokemus avasi täysin uudella tavalla Amkelwan silmiä Tansaniassa tehtävään radiotyöhön ja radiokulttuuriin: “He ovat resilienttejä, neuvokkaita, lojaaleja ja sitoutuneita. He saavat asioita aikaan, kun niiden tekeminen on vaikeaa, ja keksivät todella luovia ratkaisuja arjessa kohtaamiinsa ongelmiin esimerkiksi sähkökatkosten kohdalla.” 

“To cut your suit to fit your cloth” -sanonta tiivistää ajatusmaailman, jonka rajoissa radiossa työskenneltiin. Radiota tehdään suurella intohimolla, sitoumuksella ja neuvokkuudella rajallisten resurssien ääressä ihmisiltä ihmisille, yhteisön ääneksi. Tämän yhteisön luottamusta radiopersoonat eivät halua pettää vaikeuksienkaan kohdalla. 

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta