Vikesin työtä mustamaalataan Somaliassa

29 touko, 2023

Vikes ja säätiön asiantuntija Wali Hashi kärsivät mustamaalaamisesta ja maalittamisesta Somaliassa. Verkon valeuutiset ovat kasvava ongelma Somaliassa.

Muutamissa somalialaisissa verkkomedioissa on syksyn ja kevään aikana julkaistu useita valeuutisia, joissa mustamaalataan Vikesin ja sen kumppanien työtä.

”Kyseessä on pitkään jatkunut kampanja pilata Vikesin ja myös minun maineeni”, sanoo Vikesin asiantuntija Wali Hashi.

Monissa jutuissa onkin Hashin kuva, ja hänen henkilöään vastaan hyökätään voimakkaasti. Hän on vuosien mittaan joutunut ennenkin maalittamisen kohteeksi, ja välillä somalialaisten valemedioiden ovat tarttuneet myös suomalaiset valeuutiset.

Kirjoittelu kiihtyi uudelleen, kun pahat kielet kuulivat viime syksynä, että Hashi olisi saamassa työn Vikesistä.

”Tämä selvästi herätti heidät uudelleen levittämään valheitaan.”

Hashin mukaan valeuutisten takana on usein kiristyksentapainen toiminta. Joku taho saattaa pyytää, että Hashi tekisi tälle jonkin palveluksen tai ottaisi jonkun järjestön mukaan kehitysyhteistyöhankkeen kumppaniksi. Jos niin ei tee, niin kostoksi tulee ikäviä juttuja mediaan.

”Saman lailla he toimivat poliitikkojen ja yritysten kanssa. Se on kiristystä”, Hashi sanoo.

Myös terroristijärjestö Al-Shabaab levittää paljon valeuutisia. Heille tyypillistä on Hashin mukaan se, että epämieluisa toimija leimataan kristilliseksi lähetystyöksi.

Valeuutisten ja vaarojen Somalia

Somalia on medialle hyvin vaikea toimintaympäristö. Lehdistönvapauden indeksissä maa on sijalla 140 yhteenä 180 maan joukossa. Somalia on journalisteille hyvin vaarallinen maa, ja toimittajien taloudellinen asema on heikko.

Myös valeuutiset ja disinformaatio ovat yleisiä. Vikesin kumppani Somalian journalistiliitto on avannut oman ”laboratorion”, joka pyrkii kitkemään valeuutisia. Taistelu valheita vastaan on kuitenkin vaikeaa.

”Kun yksi valesivusto suljetaan, uusia avautuu pian tilalle”, Wali Hashi sanoo.

Tunteita lietsovat valeuutiset leviävät sosiaalisessa mediassa herkästi. Tämä on uhka myös rauhalle, sillä valheiden uhreiksi joutuvat usein myös johtavat poliitikot ja maan voimakkaat klaanit.

Valheita levitetään usein diasporasta käsin, Wali Hashi sanoo. Myös Suomesta on lähtenyt liikkeelle valheita, jotka kuohuttavat mieliä Somaliassa.

”Vikesille valeuutiset ja maalittaminen ovat myös turvallisuusriski, sillä Somalia on vaarallinen toimintaympäristö, ja minäkin olen maassa usein”, Hashi sanoo.

Somalian vakavasti otettavassa mediakentässä Vikesillä on Hashin mukaan onneksi hyvä maine. Säätiö on tukenut journalistien koulutuksia ja muun muassa maan kansallistelevision ohjelmien kehittämistä vuodesta 2014. Viime vuosina mukaan on tullut rauhan edistäminen vastuullisella journalismilla.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta