Vikesin puheenjohtajaksi yliopistotutkija Reeta Pöyhtäri

20 maalis, 2023

Uuden puheenjohtajan mukaan Vikes on ainutlaatuinen toimija, jonka kasvua on ollut hienoa seurata. ”Työn tärkeys ei ole maailmalla tyhjentynyt”, Reeta Pöyhtäri sanoo.

Vikesin uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Reeta Pöyhtäri. Hän astuu tehtävään jännittyneesti ja innostuneesti.

”Vikes tekee tärkeää työtä, ja olen mielelläni edistämässä sitä”, yliopistotukijana Tampereen yliopistossa työskentelevä Pöyhtäri sanoo. Hänen taustayhteisönsä Vikesissä on Media- ja viestintätieteellinen seura Mevi.

Reeta Pöyhtäri on ollut Vikesin hallituksen jäsen vuodesta 2017. Tänä aikana Vikes on muun muassa onnistuneesti hakeutunut ulkoministeriön ohjelmatukijärjestöksi.

”On ollut hienoa seurata, miten Vikes on kehittynyt ja kasvanut. Samalla työn tärkeys maailmalla ei ole tyhjentynyt, vaan kasvanut jatkuvasti”, Pöyhtäri sanoo.

Vikesin työssä on monta teemaa, joita Pöyhtäri on tarkastellut tutkimuksen kautta.

”Esimerkiksi sananvapaus, median ja journalismin rooli demokratiassa ja yhteiskunnassa, vihapuhe ja verkkohäirintä, median moninaisuus, maahanmuuttokysymykset mediassa ja niin edelleen”, Pöyhtäri luettelee.

Hän on aiemmin työskennellyt myös Unescon sananvapausosastolla Pariisissa.

“Pääsin siellä itsekin edistämään toimittajien turvallisuuteen liittyviä hankkeita kehittyvissä maissa, eli sain kurkistuksen kehitysyhteistyön maailmaankin.”

Vikesin varapuheenjohtajana toimii Olli Ylönen ja hallituksen muut jäsenet ovat Pauliina Grym, Aura Kaarivuo, Maija Koski, Sarri Kukkonen, Salla Nazarenko, Katri Nisula ja Outi Salovaara.

”Vikes on ainutlaatuinen”

Reeta Pöyhtäri muistuttaa, että Vikes on Suomen järjestökentässä ainutlaatuinen toimija, sillä kukaan muu ei tee mediaan ja sananvapauteen kytkeytyvää kehitysyhteistyötä. Euroopassa Vikesillä on sisarjärjestöjä, esimerkiksi tanskalainen International Media Support ja hollantilainen Free Press Unlimited.

Pöyhtärin mielestä yhteistyötä eurooppalaisjärjestöjen kanssa voisi vahvistaa.

”Toki tätä jo tapahtuukin, mutta voimia voisi yhdistää useamminkin.”

Mediaa tukevia järjestöjä tarvitaan Pöyhtärin mielestä lisäämään ymmärrystä siitä, mikä on toimivan median, journalismin ja toimittajien rooli yhteiskunnassa.

”Media vaikuttaa yhteiskuntien vakauteen ja tavallisten kansalaisten oikeuksiin ja mahdollisuuksiin yhteiskunnissa”, Pöyhtäri sanoo. ”Mediaa tarvitaan myös siihen, että valtaapitäviä valvotaan.”

Tällä hetkellä Pöyhtäri seuraa jännittyneenä vaaleja ja sitä, millainen hallitus Suomeen saadaan. Se vaikuttaa muiden asioiden ohella siihen, mitä tapahtuu Suomen kehitysyhteistyövaroille.

”Media ja sananvapaustyö on ollut aika hyvin tuettua kehitysyhteistyötoimintaa”, Pöyhtäri sanoo.

”Mutta muitakin toimijoita tarvitaan, jotta tämä meidän työmme olisi mahdollista. Kaikelle kehitysyhteistyölle on iso tarve. Jos yhteiskunnissa moni asia ei toimi ja ihmisillä ei ole perusasiat kunnossa, voi olla aika hankalaa vaikuttaa mediaa koskeviin kysymyksiin.”

Ohjelman vakiinnuttaminen agendalla

Tulevina vuosina Vikesin ja Reeta Pöyhtärin työlistalla on ohjelmatoiminnan vakiinnuttaminen. Vikesin strategia pitää myös päivittää vastaamaan uutta toimintatapaa.

Ohjelmaan valitut painotukset lehdistön ja demokratiatyön turvaamisesta ovat Pöyhtäristä hyviä, samoin se, että naiset ja erilaiset vähemmistöt on huomioitu.

”Myös laajemmin voisi pohtia sitä, miten voimme olla näiden yhteiskuntien tukena. Mikä on median ja sanavapauden rooli ja minkälaisia toimintoja voi olla, että miten Vikesin työ tukisi myös laajempia yhteiskuntarakenteita?” Pöyhtäri kysyy.

Sitäkin pitää pohtia, pitääkö joitain ohjelman palasia jättää pois, jotta joihinkin toisiin kohteisiin voidaan panostaa enemmän.

”Sellaista harkintaa joudutaan tekemään.”

Pöyhtärin mukaan on hyvä, että Vikes on kasvattanut työtään myös Suomessa. Vikes muun muassa kouluttaa media-alan opiskelijoita ja järjestää tapahtumia ja tietoiskuja.

”Mitä paremmin kotimaassa nähdään näiden asioiden tärkeys, sitä enemmän löytyy tukea Vikesin toiminnalle.”

Suomessakaan ei voi pitää demokratiaa itsestäänselvyytenä.

”Meillä on kaikenlaisia tekijöitä, joilla pyritään horjuttamaan ihmisten luottamusta yhteiskuntaan, demokratiaan ja mediaan. Siihen on myös tärkeää panostaa täällä kotimaan kamaralla.”

Reeta Pöyhtäri pinkissä jakussa.

Reeta Pöyhtäri. Kuva: Päivikki Karhula.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.