Vikesin kumppanit vahvasti mukana kertomassa koronasta Somaliassa

21 huhti, 2020

Somalian kansallistelevisio ja Radio Mogadishu näyttävät päivittäin kuusi ajankohtaisohjelmaa pandemiasta, ja niitä seurataan aktiivisesti Suomessakin. Somalian journalistiliitolla on omia nettivideoita viittomakielellä.

Ohjelmpäällikkö Abdinasir Dahir Sabriye on yksi koronasta kertovista toimittajista. Toiselta ammatiltaan hän on sairaanhoitaja. Kuva: SNTVVikesin kumppanit Somaliassa levittävät hyvin aktiivisesti tietoa koronaviruksesta ja covid 19 -taudista.

Somalian kansallistelevisio SNTV ja Radio Mogadishu lähettävät suorana uutisten lisäksi joka päivä kuusi pandemiaan liittyvää ohjelmaa. Vieraina ohjelmissa on lääkäreitä, poliittisia päättäjiä, aktivisteja, imaameja, julkisuuden henkilöitä, tartunnan saaneita ja tavallisia kansalaisia niin Somaliasta kuin ympäri maailmaa. Yhteydet luodaan Skypen avulla.

Yksi haastateltavista Suomesta käsin on ollut Vikesin asiantuntija, toimittaja Abdi Musse Mohamud.

”Kerroin Suomen tilanteesta, viestinnästä ja toimista”, hän sanoo. ”Ja siitä, miten Suomessakin on muutamia somalitaustaisia kuollut tautiin.”

Ajankohtaisohjelmat ovat:

  • Tietoa koronasta. Aamuohjelma klo 9.00–10.00, jossa käsitellään koronauutisia maailmalta ja Somaliasta. Ohjelmassa on mukana vähintään viisi toimittajaa eri maista kertomassa asemamaidensa tilanteesta.
  • Covid 19 -esitys. Iltapäivällä 13.00–13.30 lähetettävässä ohjelmassa käsitellään koronatilannetta Somaliassa, vieraina on Somalian koronakomission jäseniä ja muita asiantuntijoita.
    Hyvä käytös on iltapäivän 15.00–15.30 ohjelma, jossa kerrotan, miten koronan leviämistä voi edistää omilla toimillaan, ja miten uskonnolliset toimijat voivat valistaa kansaa.
  • Covid 19 -ennuste. Ohjelmassa 16.00–17.00 käsitellään koronan vaikutuksia Somaliassa ja maailmalla, ja asiantuntijat ennustavat vaikutuksia tulevaisuudessa.
  • Lääkärin neuvo on klo 20.00–21.00 lähetettävä iltaohjelma, jossa lääkäri kertoo koronaviruksesta ja siihen liittyvistä terveysriskeistä sekä tartunnan oireista. Kansalaiset voivat soittaa studioon ja kysyä lääkäriltä koronaviruksesta.
  • Analyysiohjelmassa klo 22.00–23.00 käsitellään koronan vaikutuksia talouteen, yritysmaailmaan, politikkaan, liikkumiseen, matkustamiseen ja niin edelleen.

Vikesin toinen kumppani Somalian journalistiliitto on käynnistänyt sosiaalisessa mediassa oman valistuskampanjansa yhdessä Somalian kuurojen liiton kanssa. Verkkovideoissa kerrotaan koronavideosta viittomakielellä.

SNTV tärkeä kanava myös Suomessa

Abdi Mussen mukaan SNTV ja Radio Mogadishu ovat hyvin suosittuja medioita somalialaistaustaisten keskuudessa ulkomailla, myös Suomessa.

”Kaikissa somalikodeissa, joissa olen käynyt, on satelliitit, ja niiden kautta saa näkymään SNTV:n kaksi kanavaa. Esimerkiksi kun käyn appivanhemmillani, siellä on SNTV aina päällä ja kaikki tieto tulee sieltä.”

Sahan eli Ennuste on suosituimpia koronaa käsitteleviä ohjelmia. Kuva: SNTV

Myös suomalaiskanavilla näkyy vikesläisiä, sillä hankeasiantuntija ja toimittaja Wali Hashi on mukana Ylen ohjelmasarjassa, jossa koronainfoa jaetaan arabiaksi, somaliksi, kurdiksi ja persiaksi.

Abdi Musse sanoo, että Yle tekee todella hienoa työtä, ja etenkin nuoret ja aikuiset seuraavat Ylen uutisia Areenasta. Yli 45-vuotiaille ja vanhemmille, joiden kielitaitokin saattaa olla heikompi, Somalian televisio on kuitenkin nettiä suositumpi kanava.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.