Vikesin kumppanit paljastavat valheita ja levittävät oikeaa koronatietoa maailmalla

1 huhti, 2020

Köyhissä maissa tarvitaan oikeaa tietoa viruksesta. Sitä Vikesin kumppanit nyt tarjoavat monessa maassa, sillä huhuja ja valeuutisia liikkuu paljon. Huutavin pula oikeasta tiedosta on Nicaraguassa.

El Faro dokumentoi elsalvadorilaisten ahdinkoa viruksen ja talouden kurjistumisen aikana. Presidentti lupasi köyhille avustusta, jota ei ole kuitenkaan jaettu kaikille. Video espanjaksi.Pandemian mukana tullut valeuutisten ja huhujen hyökyaalto pyyhkii maailmaa. Erityisesti maissa, joissa media on heikko, väärä ja tunteita herättävä tieto leviää nopeasti.

Maailman terveysjärjestö WHO on jo varoittanut pandemiaa seuraavasta massiivisesta ”infodemiasta”, joka estää ihmisiä saamasta oikeaa tietoa ja luotettavia ohjeistuksia. Väärä tieto uhkaa myös taudin leviämisen rajoittamistoimia.

”Itsenäinen media, eettinen journalismi, kansalaisten raportointi, avoin julkinen keskustelu ja tiedon vapaa liikkuminen ovat ensiarvoisia globaalissa taistelussa covid-19-tautia vastaan”, sanoi sananvapausjärjestö Article 19:n toiminnanjohtaja Quinn McKew maaliskuussa.

”Paljon huhuja ja valheita”

Vikesin kumppanit eli mediatalot ja media-alan järjestöt ympäri maailmaa ovat aktivoituneet kumoamaan valeuutisia ja levittämään oikeaa tietoa koronaviruksesta.

”Somaliassa liikkuu paljon myyttejä ja valheita koronaviruksesta”, kertoo Somalian journalistiliiton pääsihteeri Mohammed Ibrahim Moalimuu.

”Olemme sopineet, että mediatalot eivät anna tilaa ihmisille, jotka levittävät väärää tietoa, mutta he ovat hyvin aktiivisia sosiaalisessa mediassa. Mekin olemme nyt aktivoituneet somessa kertomaan viruksesta.”

Somalian journalistiliitto on myös ohjeistanut uutistoimittajia työturvallisuudesta ja kääntänyt Toimittajien suojelukomitea CPJ:n koronaohjeet toimittajille somaliksi. Tansaniassa Vikesin kumppani Tansanian julkisen sanan neuvosto MCT on julkaissut oman ohjeistuksensa medialle koronaviruksesta uutisoimiseen.

Oikeaa tietoa koronasta

Vikesin kumppanimedioissa koronauutiset ovat monelle suomalaisellekin tuttuja: kerrotaan perustietoa viruksesta ja sen leviämisestä, pandemian seurauksista kansanterveydelle ja taloudelle, valtioiden tarjoamista tuesta kansalaisille, ihmisten epätasa-arvoisesta kohtelusta ja sosiaalisen etäisyyden ottamisen tarpeesta.

El Salvadorissa Vikesin kumppanimedia El Faro on raportoinut esimerkiksi siitä, kuinka maan presidentti Nayib Bukele lupasi vähävaraisille perheille noin 270 euron suuruisen avustuksen. Kaduille syntyi nopeasti tungoksia, eikä rahoja ole saatu jaettua.

Huutavin pula oikeasta tiedosta on Nicaraguassa, jossa hallitus vähättelee pandemiaa ja mahdollisesti kaunistelee lukuja.

Harvat vapaat toimitukset kuten Vikesin kumppani Onda Local tekee kaikkensa, että maassa olisi tarjolla myös luotettavaa tietoa, joka vähentää epidemian leviämistä.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.