Vikesin kehitysyhteistyö 2020: Toimintaa ja tuloksia koronan ja politiikan varjossa

4 helmi, 2021

Vikesin ja säätiön kumppanien työtä kehitysmaissa jouduttiin sopeuttamaan vuonna 2020 koronaviruksen tähden. Osassa toimintamaista myös sananvapauden rajoitukset ja poliittiset tilanteet hankaloittivat työtä. Tästä huolimatta tuloksia ei tarvitse hävetä.

Somalian kansallistelevisio palkitsi vuoden parhaita. Kuvassa Vikesin kouluttama studiotyöntekijä Nasteeho Abdi, tuottaja Hamid Abdullahi ja lastenohjelmien juontaja Ramla Shariif. Kuva: SNTVVälillä kehitysyhteistyössä jo se on onnistuminen, että toiminta jollain tavalla jatkuu ja kumppanijärjestöjen työntekijät säilyvät turvassa ja hengissä.

Tällainen oli tilanne vuonna 2020 Vikesin hankkeessa Keski-Amerikassa. Koronavirus aiheutti paljon rajoituksia, eivätkä Vikesin kumppanit säästyneet sairastumisiltakaan. Tautitilanteen lisäksi poliitikot eivät tehneet itsenäisen median toiminnasta helppoa ja hyökkäykset medioita ja toimittajia kohtaan olivat aggressiivisia. Nicaraguassa säädettiin jopa uusia lakeja rajoittamaan vapaata tiedonvälitystä ja kansalaistoimintaa.

”Se, mikä sikäläiset autoritääriset hallinnot ensisijaisesti saa hermostumaan ja hyökkäämään vapaata mediaa vastaan, on se, että ne tuovat jatkuvasti julki vallan väärinkäyttöä ja hallinnon laajaa korruptiota”, sanoo Keski-Amerikan hankkeen koordinaattori Kimmo Lehtonen.

”Vaikeista olosuhteista huolimatta kumppanit pystyivät tekemään tutkivaa journalismia muun muassa maiden koronatilanteen hallinnasta sekä siihen liittyvästä salailusta ja korruptiosta.”

Nicaraguassa toimittajat perustivat itsenäisten journalistien järjestön, jonka toiminta alkoi vakiintua vuonna 2020. Vikes pyysi paikan päältä videon siitä, millaista on toimia noin vaikeissa oloissa. Se on rankan sisältönsä tähden ikärajasuojattu, eli katsoakseen tulee kirjautua Youtubeen.

El Salvadorissa vuosittain järjestettävä alueen journalismin suurtapahtuma ForoCap onnistuttiin myös järjestämään, vaikkakin sarjana erilaisia verkkotapahtumia.

Tansaniassa avattiin yhteisöradioiden portaali

Tansaniassa avattiin verkkoportaali yhteisöradioille, ja kahdeksan radioaseman yhteensä kymmenet työntekijät koulutettiin sen käytössä.

Hankekoordinaattori Markku Liukkonen kertoo, että ensin koulutettiin Dar es Salaamissa asemien tietotekniikkavastaavat, ja sen jälkeen yhteisöradioliitto Tadion kouluttajat kiersivät maakunnissa kouluttamassa paikallisten asemien väkeä. Samalla kerättiin kehitysehdotuksia portaaliin.

Keväällä 2020 Tansaniassa toteutettiin ohjelmasarja koronasta yhdessä Suomen Lähetysseuran, Tadion ja Tansanian terveysministeriön kanssa.

”Toimintaympäristö Tansaniassa 2020 oli haastava niin matkustusrajoitusten kuin tämänhetkisen poliittisen ilmapiirinkin vuoksi”, Liukkonen sanoo.

Myös Tansaniassa valtaapitävien asenne vapaata mediaa kohtaan on kiristynyt.

”Hankkeen ketteryys sekä luottamus ja mutkaton kommunikaatio paikallisten kumppanien kanssa ovat vieneet tavoitteita hienosti eteenpäin poikkeustilanteesta huolimatta”, Liukkonen toteaa.

Naistoimittajien tuki Nepalissa ja Tansaniassa eteni suunnitelmien mukaan

Vikesin hanke naistoimittajien aseman parantamiseksi Tansaniassa ja Nepalissa eteni pitkälti suunnitelmien mukaan: kaikki toiminnot tehtiin, ja lisäksi järjestettiin ylimääräinen työpaja, jossa keskusteltiin tulevasta naistoimittajien mentorointiohjelmasta ja suunniteltiin mentoreiden koulutusta.

Mentorointi on alkamassa vuonna 2021.

Nepalissa liikkumisrajoitukset toivat sen verran takapakkia, että vaikka koulutukset saatiin järjestettyä, kaikki osallistujat eivät onnistuneet tekemään tutkivia juttujaan valmiiksi.

”Joka tapauksessa koulutukset auttoivat heitä oppimaan faktantarkastuksesta, lähteiden etsimisestä ja niin edes päin”, kertoo hankkeen koordinaattori, toimittaja Avasna Pandey. ”Nämä opit auttavat heitä kaikissa tulevissa jutuissa suuresti, mikä parantaa heidän työnsä laatua ja uskottavuutta.”

Tansaniassa taas on iloittu erityisesti siitä, että sukupuolten tasa-arvoa käsittelevissä koulutuksissa on saatu myös miehiä innostumaan naisten aseman edistämisestä.

Myanmarin elokuvakoulu 15 vuotta

Yangon Film School Myanmarissa täytti vuonna 2020 jo 15 vuotta. Vaikka juhlallisuuksia oli pakko lykätä, oltiin Yangonissa iloisia siitä, että koulu on vakiinnuttanut asemansa arvostettuna oppilaitoksena, ja oppilaat ovat menestyneet kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

Esimerkiksi Saw Eh Doh Poen, Nann Win May Ayen ja Nwaye Zar Che Son tekemä ”Limbo” (alla) voitti Maailman terveysjärjestö WHO:n Health for All -elokuvafestivaaleilla animaatioelokuvien kategorian. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Osa koulun kursseista jouduttiin koronan tähden siirtämään etäopetukseen, mutta kaikki onnistuttiin tavalla tai toisella järjestämään.

Elokuvien perinteiset yleisönäytökset jouduttiin perumaan, mikä vähensi vuorovaikutusta yleisön kanssa, mutta toisaalta koululta kerrotaan, että verkkoesitysten kautta elokuvia katsottiin enemmän kuin luultavasti yleisönäytöksissä olisi katsottu.

Somalia: EU-hanke päättyi, mutta työ jatkuu

Vikesin EU-hanke Somaliassa päättyi vuoden 2020 loppuun, ja evaluaatio valmistuu keväällä. Työ kuitenkin Somaliassa jatkuu vielä ulkoministeriön tuella.

Myös Somaliassa toimittajien koulutus oli vuoden alkupuoliskolla koronan tähden hankalaa. Elokuusta eteenpäin maan koronatilanne helpottui, ja koulutuksia toteutettiin jopa enemmän kuin oli suunniteltu.

Somalian kansallistelevisiossa panostettiin Vikesin tuella organisaation kehittämiseen, luotiin verkkopohjainen ohjelmatuotannon suunnittelualusta ja käynnistettiin uusi viikoittain esitettävä lastenohjelma. Se palkittiin vuoden parhaana ohjelmana.

Koulutuksia järjestettiin enemmän kuin alun perin suunniteltiin, ja koulutettujen määrä oli siksi suurempi. Vaikka toimittajat ovat selvästi tietoisempia oikeuksistaan, tarvitaan jatkossa kuitenkin enemmän vaikuttamistyötä ja dialogia työnantajien kanssa, jotta työntekijöiden asema paranee. Tätä työtä jatketaan vuonna 2021.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta