Vikesiä kohtaan perätön kanne Keniassa

5 syys, 2018

Somalian journalistiliiton vuosia sitten erotettu pääsihteeri pyrkii häiritsemään Vikesin ja Somalian journalistiliiton nykyjohdon yhteistyötä.

Somalian journalistiliiton nykyinen pääsihteeri Mohamed Ibrahim Moalimuu ja Vikesin Wali Hashi. Kuva: Peik Johansson.Viestintä ja kehitys -säätiö sai eriskummallisen sähköpostin elokuussa asianajajalta Keniassa. Säätiötä vastaan oli sen mukaan nostettu kanne nairobilaisessa oikeusistuimessa.

Nopeasti selvisi, mistä on kyse. Haasteen takana on Somalian journalistiliiton entinen pääsihteeri Omar Faruk, joka erotettiin tehtävästään vuonna 2011 vakavien kavallussyytösten ja muiden väärinkäytösten vuoksi.

Erottamisensa jälkeen Faruk vei mennessään journalistiliiton verkkosivujen ja sosiaalisen median kanavien käyttäjätunnukset ja salasanat, ja hän on valheellisesti esiintynyt ulkomailla edelleen liiton edustajana. Somaliassa toimivat mediatukijärjestöt, muut kansalaisjärjestöt, YK-järjestöt, EU tai ulkomaiset edustustot eivät tee hänen kanssaan yhteistyötä, vaan toimivat journalistiliiton laillisesti valitun johdon kanssa.

Somalian journalistiliiton nykyjohdon valinnoista on olemassa sekä Banadirin alueoikeuden että Somalian korkeimman oikeuden vahvistukset.

Nyt Faruk on ilmeisesti väittänyt kenialaisella oikeusistuimelle, että hän on edelleen liiton pääsihteeri, ja istuva pääsihteeri käyttää liiton nimeä väärin huijatakseen rahaa Vikesiltä ja Euroopan unionilta.

Yhdistyksen nimestä kaupallinen tavaramerkki

Jostain syystä Farukin on onnistunut rekisteröidä Somalian journalistiliiton nimi ja logo kaupalliseksi tavaramerkiksi Keniassa ja Euroopan unionissa. Haastekirjelmän mukaan Vikesin työ Somaliassa loukkaa hänen tavaramerkkiään.

”Syyte on mielikuvituksellinen”, sanoo Vikesin puheenjohtaja Juha Rekola.

”Suomalaisen ja somalialaisen kansalaisjärjestön ei-kaupallinen yhteistyö ei voi loukata kaupallista tavaramerkkiä missään kolmannessa maassa, eikä ole muutenkaan kenialaisen tuomioistuimen tuomiovallassa.”

Rekola pitää myös kyseenalaisena, että yksityishenkilö voi rekisteröidä yhdistyksen nimen kaupalliseksi tavaramerkikseen. Somalialaisen järjestön rekisteröinti puolestaan kuuluu somalialaisille viranomaisille.

Pitkäaikainen kiusanteko

Omar Faruk on pyrkinyt vaikeuttamaan ja mustamaalaamaan Vikesin työtä Somaliassa siitä lähtien, kun säätiö käynnisti ulkoministeriön tuella hankkeen Somaliassa vuonna 2014. Hankkeen yksi paikallinen kumppani on Somalian journalistiliitto.

Tänä vuonna Vikes ja Somalian journalistiliitto aloittivat EU:n tukeman hankkeen Somaliassa, mikä on koventanut Farukin kampanjointia Vikesiä ja Somalian journalistiliittoa vastaan.

Vikesin kannalta haaste ja sitä mahdollisesti seuraava oikeusjuttu ovat absurdeja ja haitallisia, sillä säätiö joutuu ostamaan asianajajan palveluita Nairobissa. Somalian journalistiliitolle Farukin toiminta on vielä haitallisempaa. Tavaramerkin ja yhdysvaltalaisen asianajotoimiston avulla Omar Faruk on esimerkiksi onnistunut sulkemaan journalistiliiton some-tilejä, puhumattakaan siitä, että liiton kansainvälinen työ vaikeutuu, kun Euroopassa toimii aktiivinen mustamaalaaja, joka esiintyy Somalian journalistiliiton edustajana ja kutsuu liiton laillisia edustajia huijareiksi

Vastine oikeuteen

Toistaiseksi Vikes ei ole saanut tiedoksiantoa kenialaiselta oikeusistuimelta.

”Farukin käyttämän asianajotoimiston laatima 11-sivuinen haastekirjelmä on kauttaaltaan virheellinen ja valheellinen”, Rekola sanoo.

Vastaajina ovat Somalian journalistiliiton nykyiseksi pääsihteeriksi vuonna 2016 valittu arvostettu toimittaja ja BBC:n entinen kirjeenvaihtaja Mohamed Ibrahim Moalimuu, Vikes sekä myös Kirkon ulkomaanapu, joka ei ole ollut mukana EU-hankkeessa. Ulkomaanavun kautta on kyllä aiemmin kanavoitu Nenäpäivän tukea Vikesin ulkoministeriön rahoittamaan Somalia-hankkeeseen.

”Olemme laatimassa yksityiskohtaista vastinetta, jonka asianajajamme jättää oikeudelle tämän viikon aikana”, Rekola sanoo.

”Itse EU-hanke Somaliassa on lähtenyt lupaavasti käyntiin. Kesä-, heinä- ja elokuussa on pidetty ay-koulutukset Mogadishussa, Garowessa ja Kismayossa. Näihin osallistui yhteensä yli sata journalistia. Samalla on saatu aikaan orastavaa dialogia työnantajatahojen kanssa journalistien työehdoista.”

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.