Vikes teettää selvityksen moniäänisen median pullonkauloista Suomessa

30 marras, 2023

Selvitys tulee tukemaan Vikesin ja muiden alan toimijoiden työtä median moninaisuuden ja moniäänisyyden puolesta.

Vikesissä ja media-alalla on jo jonkin aikaa puhuttu siitä, että suomalainen media on turhan yksipuolinen: se on selvästi keskiluokkaisempi ja valkoisempi kuin suomalainen yhteiskunta muuten. Mediasisältö ei myöskään ole kovin moniäänistä.

Vähemmistöt ja maahan muuttaneet ihmiset tuodaan usein esille stereotyyppisissä rooleissa edustamassa omaa taustaryhmäänsä, harvoin vaikkapa talous- tai ulkopolitiikan asiantuntijoina.

Vikes haluaa vahvistaa työtään median moninaisuuden ja moniäänisyyden tueksi, ja siksi säätiö teettää vuodenvaihteen molemmin puolin selvityksen moniäänisen median pullonkauloista Suomessa. Selvityksen on tarkoitus valmistua tammikuun lopussa.

Verrokkimaiden ja Suomen kokemukset

Vikesissä toivotaan, että selvitys tarjoaa kattavan tilannekuvan median moniäänisyyden tilanteesta maahan muuttaneiden henkilöiden näkökulmasta.

Se tulee tarjoamaan strategisen suunnittelun pohjaa Vikesille ja muille selvityksen aikana esiinnousseille avaintoimijoille siitä, mihin käytettävissä olevat resurssit kannattaa suunnata, jotta ne saadaan käyttöön mahdollisimman tehokkaasti median moniäänisyyden edistämiseksi.

Selvityksessä tarkastellaan muun muassa, mitä toimivia malleja verrokkimaissa on luotu median moniäänisyyden lisäämiseksi, ja mitkä toimijat Suomessa tällä hetkellä edistävät median moniäänisyyttä. Samalla tutkitaan, millaista käytännön tukea suomalaiset toimitukset tarvitsevat moniäänisyyden vahvistamiseksi, ja mitä aukkoja Vikes ja muut toimijat voisivat lähitulevaisuudessa täyttää.

Selvityksen ohjausryhmässä on Vikesin henkilökunnan ja hallituksen lisäksi edustus Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta ja DECA-konsortiosta (Demokratian episteeminen toimintakyky algoritmien aikakaudella).

Selvitys toteutetaan osana Vikesin globaalikasvatusohjelmaa ja sen tekemiseen on saatu rahoitusta DECA-konsortiolta.

Kuva: Esa Salminen. Kuva Vikesin aiemmasta hankkeesta, jossa edistettiin maahan muuttaneiden ääniä suomalaisessa keskustelussa.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta