Vikes Somaliassa: Rauhanjournalismille yhä suurempi tarve

31 tammi, 2023

Vikes ja Suomen suurlähetystö tapasivat Mogadishussa somalialaista media ja tutkijoita. Pyöreän pöydän keskustelussa visioitiin laadukkaampaa, rauhaan pyrkivää mediaa.

Vikes ja Suomen Kenian-suurlähetystö järjestivät Somaliassa kaksipäiväisen pyöreän pöydän keskustelun tammikuussa. Journalistit, tutkijat ja alan järjestöt keskustelivat tilaisuudessa siitä, miten journalismilla voi tukea rauhaa, ja miten esimerkiksi vihapuhe ja disinformaatio rapauttavat rauhan mahdollisuuksia.

”Sosiaalista mediaa on hyvä käyttää alustana, sen sijaan että tulee sosiaalisen median käyttämäksi”, Vikesin asiantuntija Wali Hashi sanoi.

Somalian sosiaalisessa mediassa pyörii paljon valeuutisia ja huhuja, minkä lisäksi myös eri klaanit omistavat perinteistä mediaa, ja eri kanavat saattavat syventää konflikteja, tapaamisessa kuvattiin.

Hashi lisää, että suuri ongelma disinformaation levittämisessä ovat somalitaustaiset ihmiset, jotka elävät maan ulkopuolella, monet myös Pohjoismaissa.

”He elävät rauhallisissa maissa, mutta levittävät todella vaarallista disinformaatiota sosiaalisen median kautta, ajattelematta yhtään, mitä se aiheuttaa sodasta toipuvassa Somaliassa.”

Suomen suurlähettiläs Pirkka Tapiola muistutti, että mediaa voidaankin käyttää propagandan välineenä ja jopa tappamisen perustelemiseen, niin kuin nähty Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Media konfliktissa ja rauhassa

Somalian media toimii hyvin vaikeassa ympäristössä. On väkivaltainen konflikti, terrorismia, klaanien välisiä konflikteja, poliittista epävakautta sekä yhteiskunnallisten ja kulttuuristen seikkojen monimutkainen vyyhti.

Päivien aikana puhuttiin paljon siitä, miten journalistien tulisi kertoa kriisistä ja mitä vastuita siihen liittyy. Ovatko journalistit objektiivisia tarkkailijoita vai jollain tavalla konfliktin osapuolia? Millaisia yhteistyökuvioita ja strategioita journalisteilla tulisi olla, että he voivat työllään mieluummin purkaa konfliktia kuin kiihdyttää sitä?

Keskustelijat olivat yksimielisiä siitä, että journalisteilla voi olla tärkeä rooli rauhan rakentamisessa. Ajatus ei ole uusi. Esimerkiksi pitkän linjan radiojournalisti Ahmed Isse Gutale muistutti, että jo vuonna 1999 medialla oli merkittävä rooli, kun Mogadishun sotaherrat saatiin keskustelemaan keskenään.

Nyt osallistujat toivoivat, että Somalian medialla olisi tietoinen strategia ajaa rauhaa esimerkiksi positiivisten uutisten kautta ja rauhan äänien nostamisen kautta. Somalialaisten itsensä olisi hyvä pystyä käsittelemään ja murtamaan toisiin ihmisiin ja toisiin klaaneihin liitettyjä negatiivisia stereotypioita, kokouksessa todettiin. Ja jos maahan saataisiin vihdoin luotua julkisen palvelun media, sekin auttaisi mis- ja disinformaation kitkemisessä.

Suosituksia: Miten medialla voi rakentaa rauhaa?

Pyöreän pöydän keskustelun yksi tavoite oli antaa suuntaviivoja siitä, mitä Vikesin olisi hyvä tehdä Somaliassa jatkossa ja millaista mediaa osallistujat Somaliaan toivovat. Tähän saatiinkin paljon ajatuksia.

Julkisen palvelun media sai paljon kannatusta. Sen kehittäminen on ollut Vikesin ja paikallisten kumppanien agendalla pitkään, ja jälleen osallistujat muistuttivat, että myös valtion rahoittaman, yleisradiotyyppisen median tulisi olla kansalla eikä hallituksella töissä.

Myös journalistien olisi syytä muistaa, että heidän tulisi miettiä, mitä tavalliset ihmiset saavat uutisoinnista irti – eikä sitä, mitä hallitus medialta odottaa, myös rauhanrakentamisessa.

Myös maan medialakien parantamista toivottiin, ja paikallisen julkisen sanan neuvoston perustamisesta keskusteltiin.

Vikesiltä toivottiin muun muassa koulutusta rauhanjournalismista ja yleisistä toimittajantaidoista.

Vikesin kehitysyhteistyöohjelma Somaliassa

Näiden teemojen parissa Vikes aikookin jatkaa työtä Somaliassa. Somalian journalistiliiton kanssa Vikes on tehnyt yhteistyötä pitkään, ja journalistien koulutusta tehdään liiton kanssa jatkossakin, Euroopan unionin rahoituksella.

Vikesin viime vuonna alkanut kehitysyhteistyöohjelma puolestaan pureutuu erityisesti rauhanjournalismiin ja lasten ja nuortenohjelmien kehittämiseen.

Vuonna 2023 toteutetaan myös yhteiskunnallisia keskusteluohjelmia Somalian kansallistelevision SNTV:llä, ja lisäksi on tarkoitus tukea verkkopoliisin perustamista vuonteen 2025 mennessä.

”Haluamme auttaa Somalian hallitusta perustamaan verkkopoliisin ja verkostoida somalialaisia viranomaisia muiden maiden viranomaisten kanssa”, Hashi sanoo.

”On myös hyvin tärkeää samalla kouluttaa maan poliisivoimia toimittajien oikeuksista, ettei journalisteja pidätetä työnsä tekemisestä.”

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta