Ensimmäistä kertaa Somaliassa koulutettiin miehiä seksuaalisesta häirinnästä ja sukupuolten välisestä tasa-arvosta.
Vikes järjesti joulukuun alussa Somaliassa koulutuksen toimitusten esimiehille seksuaalisesta häirinnästä. Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun tällainen koulutus järjestettiin vain miehille. Koulutukseen osallistui kahdeksan pääjohtajaa, päätoimittajaa ja median omistajaa.
”Yleensä tasa-arvosta ja ahdistelusta puhutaan naisten koulutuksissa, tai sitten koulutuksissa on sekä miehiä että naisia”, sanoo Vikesin asiantuntija Wali Hashi. ”Sekin on tärkeää, mutta koimme, että miehille suunnattu koulutus voi saada paljon aikaan, sillä miehet käytännössä ovat ne, jotka häiritsevät, ja miesjohtajat voivat myös puuttua toimitusten ilmapiiriin.”
Työpajamallisen koulutuksen tarkoituksena oli tarjota johtajille riittävät taidot puuttua ja estää väkivaltaa naisia kohtaan työpaikalla ja rohkaista miehiä avoimesti keskustelemaan ja ymmärtämään haasteita, joita naiset kohtaavat työpaikoilla.
Osallistujat tutustuivat ongelman vakavuuteen ja selvittivät, miten miestoimittajat ja mediajohtajat voivat siihen vaikuttaa. Uudella lähestymistavalla halutaan rohkaista miehiä avoimeen keskusteluun seksuaalisesta ahdistelusta ja myös myöntämään, että naiset kokevat paljon väkivaltaa ja häirintää.
”Tämä ongelma on laaja ja kasvava”, Hashi sanoo. ”Tavoitteemme on kouluttaa miehet käsittelemään tätä ongelmaa tehokkaasti. Valitsimme osallistujiksi työnantajia ja avarakatseisia ihmisiä, jotka ovat valmiita ilmaisemaan erilaisia näkemyksiä naisten kohtaamista ongelmista.”
Avoin ilmapiiri
Koulutuksen aikana osallistujat keskustelivat naisten heikommista mahdollisuuksista työllistyä ja väärinkäytösten yleisyydestä. Miehet tunnustivat avoimesta, että naiset eivät mediataloissa nauti samoista mahdollisuuksista kuin miehet. Lisäksi jotkut naiset joutuvat kokemaan kunniaan ja ihmisarvoon kohdistuvia loukkauksia.
Somaliassa, joka kamppailee konfliktien, terrorismin ja ilmastonmuutoksen vaikutusten kanssa, ei ole riittävän vahvoja lakeja, jotka suojelisivat ihmisoikeuksia, erityisesti naisten, tyttöjen ja lasten oikeuksia.
Työllisyysmahdollisuuksissa on myös huomattava epätasapaino. Vaikka naiset saavatkin työtä, monet joutuvat seksuaalisen väkivallan uhreiksi, eikä väärinkäytöksiä usein käsitellä.
Vikes haluaa rohkaista miehiä osallistumaan aktiivisesti ratkaisujen löytämiseen. Tavoitteena on edistää vuoropuhelua ja antaa miehille mahdollisuuksia osallistua näiden kysymysten tehokkaaseen ratkaisemiseen.
Vikes sai koulutuksen suunnitteluun asiantuntija-apua Miessakit ry:ltä.