Vikes ja säätiön asiantuntija mustamaalauksen kohteina

5 helmi, 2020

Vikesin Somalia-hankkeen asiantuntija Wali Hashi on joutunut tottumaan mustamaalaukseen. Hän kertoo, että Somaliassa on valitettavan yleistä, että julkisuudessa olevia ihmisiä yritetään hiljentää kiristämällä ja valeuutisilla.

Wali Hashi koulutusmatkalla Somaliassa 2018. Kuva: Pasi ToivonenDisinformaatio on maailmanlaajuinen ja valitettava ilmiö, jonka kohteeksi joutuu moni tutkija, toimittaja ja humanitäärinen järjestö. Myöskään Vikes ei ole ilmiölle immuuni.

Alkuvuodesta valeuutisten kohteeksi joutui Vikesin Somalian-työssä mukana oleva toimittaja ja asiantuntija Wali Hashi. Somalialainen valeuutissivusto Suna Times julkaisi hänestä mustamaalausuutisen, jonka mukaan Hashi harjoittaa ihmiskauppaa ja käyttää Vikesiä toimintansa kulissina. Uusi MV-lehti teki Suna Timesin jutun pohjalta sittemmin oman valeuutisensa. Huhut ovat perättömiä.

”Tarkoituksena on mitä ilmeisemmin saada minut hiljennettyä, toimittajan työni vuoksi ja koska olen mediassa aktiivisesti esillä vaikuttajana”, Hashi sanoo.

”Koko 19 vuoden urani aikana Suomessa olen taistellut epäoikeudenmukaisuutta, terrorismia, syrjintää ja rasismia vastaan. Olen kohdannut uhkailua sekä Somaliassa että Suomessa. Mainettani on yritetty pilata moneen kertaan.”

Tyypillinen tapa hiljentää

Hashi sanoo itse, että mustamaalaus ei tullut hänelle yllätyksenä, eikä kyseessä ole ensimmäinen kerta. Syy kampanjoinnille on Hashin näkemyksen mukaan hänen työnsä toimittajien kouluttamisessa ja Somalian kehittämisessä.

”Olen nyt luomassa Somaliaan kansallista liputuspäivää, Anteeksiannon päivää, ja muutamat henkilöt haluaisivat tuhota tavoitteeni”, Hashi sanoo.

”Ilmiö, jossa henkilöitä mustamaalataan, on valitettavasti hyvin tyypillinen Somaliassa tällä hetkellä. Julkisuudessa tai merkittävässä asemassa olevat henkilöt pyritään saamaan hiljaiseksi kiristämällä rahaa, uhkailemalla tai tuhoamalla hänen maineensa mediassa.”

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta