Viisi kärkiehdokasta kisaa kehitysjournalismin palkinnosta

13 tammi, 2023

Kehitysjournalismin palkinto jaetaan 24. tammikuuta. Raati nosti kärkeen viisi ehdokasta.

Vuoden 2022 Kehitysjournalismin palkinto jaetaan 24. tammikuuta. Tällä kertaa palkinnon teemana on tytöt, naiset ja sukupuolten välinen tasa-arvo. Itsenäinen raati valitsi kymmenien ehdotettujen juttujen ja tuotantojen joukosta viisi kärkiehdokasta. Ne ovat:

Adios Honduras, Ivar Heinmaa, Pertti Pesonen & Jouni Koponen / Yle Ulkolinja

Adios Honduras on visuaalisesti ja sisällöllisesti vaikuttava kokonaisuus, josta näkee, että tekijät ovat seuranneet aihetta pitkään. Dokumentti nostaa esiin näkökulman, jota ei usein kuulla: dokumentissa kuullaan pois muuttaneiden henkilöiden perheitä, läheisiä ja muita Hondurasiin jääneitä.

Dokumentissa on vahva läsnäolo, se vie katsojansa Keski-Amerikkaan ja auttaa ymmärtämään muuttoliikettä ja naisten asemaa entistä paremmin.

Afgaaninaisen katse -kokonaisuus, Työryhmä / Suomen Kuvalehti

Afganistanilaisten naistoimittajien blogi on valtava ponnistus, jossa ääneen pääsevät naiset itse, mediasisällön tekijöinä eikä vain kohteina. Afganistanin naisjournalistit valitsevat itse näkökulmat ja sen, miten ja mitä heistä puhutaan.

Afganistanilaisten ja suomalaisten journalistien yhteistyönä tuotettu kokonaisuus on tärkeä journalistinen teko etenkin nyt, kun Afganistanissa naiset halutaan vaientaa ja sulkea julkisesta keskustelusta. On liki uskomatonta, että rohkeat naisjournalistit jatkavat työtään ja nostavat äänensä kuuluviin niinkin vihamielisessä ympäristössä.

Afganistan-sarja, Zahra Karimy ja työryhmä / Yle Kioski / Tiktok

On todella tärkeää, että lapsille ja nuorille tehdään tällaista perehtynyttä sisältöä niihin kanaviin, missä nuoret ovat.

Yle Kioskin Tiktok-sarja Afganistanista ja sen asioista on kerännyt satoja tuhansia katsojia ja tuonut maailmaa tutuksi nuorille, jotka muuten eivät Afganistania välttämättä seuraisi. Laadukas sisältö voisi kiinnostaa aikuisiakin. Journalisti Zahra Karimy osaa paikallisia kieliä ja tuntee kulttuuria, mikä tuo sisältöön syvyyttä.

Kenian sateenkaaren alla, Hanna Nordenswan & Liselott Lindström / Yle Ulkolinja

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen elämää valottava dokumentti Kenian sateenkaaren alla näyttää niiden ihmisten elämää, joiden asema on kaikkein vaikein.

Visuaalisestikin kunnianhimoinen dokumentti muistuttaa, miten ihmiset voivat olla syrjittyjä monilla eri perusteilla, ja silti he ovat aktiivisia toimijoita eivätkä vain uhreja. Kerronta on elävää, vetoavaa ja kohteitansa kunnioittavaa. Toinen tekijöistä oli myös raadin jäsen, joten hän jääväsi itsensä keskustelusta tältä osin.

Poliisin pako, Kaisa Rautaheimo / Helsingin Sanomat

Poliisin pako on hienosti kirjoitettu juttu: kepeä ja helposti luettava henkilöjuttu, jolla on oivaltava katse myös kehitysyhteistyön ongelmiin, etenkin siihen, miten paikallista toimintaympäristöä ei usein tunneta ja huomioida riittävästi. Jutussa on aitoa pohdintaa siitä, mikä kehitysyhteistyössä on mennyt pieleen, ja hyvän kritiikin ohella juttu tarjoaa paljon ratkaisuja. Tekijä on seurannut teemaa pitkään, mikä tuo juttuun syvyyttä.

Poliisin pako on hyvä esimerkki siitä, miksi on tärkeää, että kehitysjournalismia tekevät muutkin kuin alan järjestöt: riippumaton journalisti voi käsitellä myös kipupisteitä laadukkaasti ja rakentavasti.

Voittaja julkistetaan 24. tammikuuta

Kärkiehdokkaiden joukosta julkistetaan voittaja ja 1–2 kunniamaininnan saaja Kehitysjournalismin illassa Päivälehden museossa klo 17.00. Voittaja saa 3000 euron rahapalkinnon.

Suomen Punainen Risti, Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes, Helsingin Sanomain Säätiö ja Journalistiliitto ovat perustaneet palkinnon nostaakseen esiin laadukkaita ja innovatiivisia globaaleja teemoja käsitteleviä journalistisia julkaisuja ja kasvattaakseen suomalaisen kehitysjournalismin näkyvyyttä ja arvostusta.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.