Video: Rauhaa rakennetaan Somalian kouluissa

22 helmi, 2021

Rauhanlähettiläät ratkovat Vikesin ja Nenäpäivän tuella konflikteja Somalian kouluissa. Rauhankasvatuksella halutaan luoda ilmapiiriä, että kaikki voivat toimia rauhan eteen.

Video: Wali Media Production Center”Ilman anteeksiantoa on vaikeaa rakentaa rauhaa oppilaiden välille”, sanoo Fathi Hashi tuoreella videolla.

Hän on yksi nuorista rauhanlähettiläistä, joita Vikes on kouluttanut Somaliassa Nenäpäivän tuella. Rauhanlähettiläät sovittelevat oppilaiden välisiä riitoja ja konflikteja kouluissa ja tekevät rauhankasvatusta.

Rauhanlähettiläät ovat osa Anteeksianto-kampanjaa, jota on pitkään edistänyt toimittaja Wali Hashi (ei sukua Fathi Hashille).

”Ihmisillä on suuri rauhan nälkä”, Hashi sanoo.

Nuoria kouluttamalla halutaan luoda sellaista kulttuuria ja ilmapiiriä, että kuka vain voi toimia rauhan eteen. Wali Hashi oli viime vuoden lopulla Somaliassa kouluttamassa nuoria ja toimittajia rauhasta ja anteeksiannosta. Samalla tehtiin lyhytdokumentti Fathi Hashista. Sitä näytetään nyt innoitukseksi Somalian kouluissa ja paikallisilla televisiokanavilla.

”Koululaiset ovat olleet tosi innoissaan”, Wali Hashi sanoo.

Journalistit mukana koulutuksissa

Hankkeessa koulutetaan myös journalisteja, jotka tekevät tv-juttuja ja somevideoita rauhanlähettiläistä.

Wali Hashin mukaan koulujen lähettiläät yksin eivät muuta koko yhteiskuntaa, jos mukana ei olisi toimittajia, jotka kertovat heistä laajemmin.

Koulutusten pohjalta tehdään myös keskusteluohjelmia paikallisille televisiokanaville. Niihin kutsutaan panelisteiksi ja yleisöksi esimerkiksi klaanipäälliköitä, imaameja, nuoria, naisia ja paikallisia viranomaisia jakamaan ajatuksiaan rauhasta, sovinnosta ja anteeksiannosta.

Koulutusten teoriaosuudessa on käyty läpi myös Somalian sisällissotaa, klaanijärjestelmää ja ongelmanratkaisutaitoja.

Rauhanlähettiläs haluaa journalistiksi

Videolla esiintyvä rauhanlähettiläs Fathi Hashi haluaa isona kouluttautua toimittajaksi. Se ei ole helppoa, koska sukulaiset ja muut ihmiset ovat vastustelleet. Journalismia ei pidetä naisille sopivana alana.

”En välitä siitä, mitä muut ajattelevat. Uskon että voin saavuttaa unelmani riippumatta siitä mitä ihmiset ajattelevat minusta tyttönä”, Fathi Hashi sanoo videolla.

Myös hänen äitiään on yritetty painostaa, ettei tämä päästäisi tyttöä opiskelemaan journalismia.

”Mutta sanoin äidille, että minun tulevaisuuteni on tärkeämpää kuin ihmisten puheet”, hän toteaa.

Vikesin työtä Somaliassa tukevat Nenäpäivä-Säätiö, ulkoministeriö ja monet toimittajien järjestöt. Myös yksityislahjoituksia tarvitaan. Tue työtämme täällä.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.