Vikesin ja Somalian journalistiliiton järjestämässä koulutuksessa käytiin läpi perustaitoja ja journalistin itsenäisyyttä. Kouluttaja Naima Mohamud kokee, että viesti meni läpi ja naiset kuuntelivat tarkkaan.
Kuva: Somalian journalistiliittoVikes ja Somalian journalistiliitto järjestivät syyskuussa koulutuksia naistoimittajille Somaliassa, Mogadishussa ja Puntmaan Garowessa.
Teemoina koulutuksissa olivat journalismin perustaidot, uskottavuuden tärkeys, uutissykli ja uutisten hankinta. Kouluttajina toimivat suomalaiset Naima Mohamud ja videotuottaja Shukri Omar sekä somalialaiset naistoimittajat Hinda Jama ja Nasrin Ibrahim.
BBC:llä Lontoossa työskentelevä Mohamud opetti tv-uutisiin kirjoittamista ja veti keskusteluja journalistin etiikasta, naistoimittajien asemasta ja siitä, mikä ihmisen tekee hyväksi journalistiksi.
”En olisi voinut kuvitellakaan parempia koulutettavia”, Mohamud sanoo.
”Siellä oli mukana naistoimittajia paikallisista medioista ja muutamia nuoria journalistiikan opiskelijoita yliopistolta.”
Naiset olivat erittäin valmiita oppimaan ja hyvin hereillä, Mohamud sanoo.
”Ja he muistivat kaiken, mikä oltiin käyty läpi!”
Naima Mohamudin mielestä yksi suurimmista ongelmista naistoimittajilla on se, että heille annetaan liian helppoja ja kevyitä aiheita.
”Näillä naisilla oli aivan loistavia ideoita, ja jos heille annettaisiin mahdollisuus tehdä vakavampia aiheita, se antaisi paljon Somalian journalismille. Mutta heitä vähän vähätellään ja heidät lähetetään tekemään viihteellisiä julkkishaastatteluja.”
Seksuaalista häirintää vähemmän etelässä
Naima Mohamud on aiemmin käynyt opettamassa Vikesin kurssilla Somalimaassa. Siellä hän törmäsi naisten kokemaan rajuun seksuaaliseen häirintään: jos mielii saada töitä, pitää tehdä seksuaalisia palveluksia. Tämä oli Mogadishussa toisin.
”Se oli yllättävää”, Mohamud sanoo.
Mogadishussakin oli ronskia huulenheittoa, mutta naiset osasivat vastata siihen.
”En tiedä kovettaako sota ja turvattomuus eri tavalla, mutta Mogadishussa minusta sotilaat ja muut miehet haluavat lähinnä testata naisia sellaisella kiusoittelevalla suunsoitolla, mutta siihen pitää vain vastata jämptisti. Sitten, kun he huomaavat, että tämä onkin vahva mimmi, he antavat olla.”
Vitsailu ja huulenheitto kuuluvat somalialaiseen kulttuuriin, mutta Pohjois-Somaliassa naiset eivät siihen osallistu. Etelässä naiset osallistuvat, ja ovat Mohamudin mukaan hyvin oman arvonsa tuntevia.
”Naiset ovat hyvin nokkelia. Ja itse asiassa minua pidettiin vähän sosiaalisesti tyhmänä, koska minä en sitä osaa. En ole kasvanut siinä kulttuurissa”, Mohamud nauraa.
Journalistien itsenäisyydessä tekemistä
Kun Naima Mohamud keskusteli naistoimittajien kanssa journalistien riippumattomuudesta ja lahjonnasta, hän näki, että tehtävää vielä riittää.
”Naiset ihmettelivät, että miksi he eivät ottaisi jutuista rahaa vastaan niiden kohteilta”, Mohamud sanoo. ”Ei sitä nähty ongelmana.”
Naiset olivat sitä mieltä, että lahjusten ottaminen ei vaikuttanut heidän itsenäisyyteensä, ja he vähän ihmettelivät, mistä eurooppalaiset toimittajat sitten saavat elantonsa.
”Yksi nainen oli töissä uutisankkurina, mutta hän teki myös mainoksia. Hän saattoi journalistina uutisissa kertoa, mitä tapahtuu, ja mainoskatkolla sama tyyppi kehui maitojauhetta ja vaippoja”, Mohamud kuvaa.
Mohamud kertoi koulutettaville, että Euroopassa mainoksille on omat tuotantoyhtiönsä. Somaliassa tämä ei ole niin yksinkertaista.
”Somaliassa uutisfirmat ovat monesti ainoita, joilla on kaikki tarvittava kalusto mainosten kuvaamiseen ja leikkaamiseen, joten mainostajat tulevat heidän luokseen. He osaavat tehdä mainoksia, ja on siinä mainostajille sekin bonus, että luotettava toimittaja sanoo uutisten lomassa, että tämä maitojauhe on muuten parasta Somaliassa!”
”Uskon että he aidosti ymmärsivät”
Journalistien itsenäisyys onkin yksi osa-alue, jota Naima Mohamud haluaisi vahvistaa Somaliassa. Naisten kohdalla se voi olla jopa helpompaa kuin miehille.
”Kaikki naiset, jotka päätyvät journalismin, ovat todella vahvoja. Koko bisnestä pyörittävät miehet, joten nämä naiset ovat jo hyppineet monien esteiden ylitse. Joidenkin opiskelijoiden vanhemmat eivät esimerkiksi tienneet, että naiset opiskelivat journalismia – he olivat sanoneet, että he opiskelivat esimerkiksi lääketiedettä.”
Mohamud haluaisi vahvistaa sitä, että naisten luonteenlujuus kohdistuisi myös toimittajantyön etiikkaan ja siihen, että lahjuksia ei otettaisi vastaan.
”Naisilla on paremmat edellytykset muuttaa Somalian systeemiä kuin miehillä. He ovat jo tarpeeksi vahvoja siihen”, hän sanoo.
Hän sai myös viestinsä läpi.
”Olen henkilökohtaisesti kaikista ylpein siitä, että monet kurssilaiset sanoivat nyt ymmärtävänsä, että journalistin riippumattomuus on tärkeämpää kuin väliaikainen huojennus siitä, että on saanut vähän rahaa. Minusta tuntuu, että he ihan aidosti ymmärsivät sen.”