Vaaliaika tuo eroja esiin Nepalin mediassa

7 joulu, 2017

Nepalin rauhanprosessin viimeiseksi etapiksi kutsutut vaalit sattuvat marras-joulukuulle 2017. Osa mediasta muistaa tehtävänsä, osa ei.

Lukutaidottomat Mansara Singh ja Chakudi Devi Singh äänestivät alueneuvosto- ja parlamenttivaaleissa sukulaispojan avustamina Bajhangiin kuuluvassa Kailashin kylässä. Kuva: Basant Pratap Singh

Nepalin tiedotusvälineillä on historiallinen tilanne raportoida kolmista eri vaaleista samana vuonna.

Samalla on määrä aloittaa vallan hajautus Kathmandusta seitsemälle alueelle ja paikallistasolle. Naiset ovat vaaleissa näkyvästi esillä.

Realismia

Vaalien on tarkoitus jakaa poliittista päätäntävaltaa syyskuussa 2015 voimaan tulleen perustuslain edellyttämällä tavalla parlamentti-, alue- ja paikallistasolle. Paikallisvaalit käytiin aiemmin tänä vuonna.

Nepali Timesin päätoimittaja Kunda Dixitin blogin 26.11. mukaan lupaukset ja todellisuus voivat jäädä etäälle toisistaan.

Vallan siirtymistä politiikantekoa dominoinneilta etuoikeutettujen kastien miehiltä uusille kasvoille ja myös naisille on luonnehdittu dramaattiseksi. Samalla nähdään, luopuvatko entiset valtaapitäneet asemastaan. Vaikutusvaltainen asema on tuonut vaurautta, korruption avulla tai ilman.

Myös viestinnän professori Sudhamshu Dahal Kathmandun yliopistosta toppuuttelee, että matka hyvin hajautettuun valtioon tai hallintoon on vielä pitkä. Nepalin lehdistön poliittisuuden juuret ovat syvällä demokratiaa vaatineessa oppositiopolitiikassa. Puoluepoliittisuus ja ehdokkaiden äänitorvena toimiminen ovat eri asia, hän erottelee.

Pienten puolesta

Jo paikallisvaalien jälkeen raportoitiin naisten vaalivoitoista. Naiset olivat näkyvästi esillä loppuvuodestakin. Valtaa siirtyy myös dalit-naisille. Sekä naisille että dalit-naisille on luotu kiintiöt päätöksentekoelimiin.

Samaan aikaan kun ensimmäiset naispormestarit juhlivat voittoaan, eKantipur-verkkojulkaisussa toimittaja Basant Pratap Singh raportoi vaalimenettelystä Bajhangin alueella: lukutaitoisiakin naisia esitellään lukutaidottomina. Siten vaaliavustajina toimivat puolisot tai pojat voivat päättää, ketä nainen äänestää.

”On avoin salaisuus, etteivät naiset äänestä valintansa mukaan”, Jayanti Joshi Women’s Right Forumista toteaa eKantipurille. Myös poliittiset puolueet manipuloivat ja avustavat naisäänestäjiä.

Vaalivilpin paljastajia

Verkkojulkaisu nepalireporter.com kertoi (26.11.) huippukorkeasta 80 prosentin äänestysaktiivisuudesta Bajurassa, Bajhangin naapurialueella. Kolme päivää myöhemmin eKantipur tarkasteli korkeaa äänestysprosenttia – semminkin kun suuri osa äänioikeutetuista miehistä oli vaalien aikaan siirtotyöläisinä Intiassa. eKantipur arveli äänestysprosentin johtuvan vaalivilpistä: toimittaja oli kuullut, miten joku kehui äänestäneensä 70 kertaa, toinen 120, ”ja lakannut sen jälkeen laskemasta”.

Samaan ilmiöön puuttui useampikin lehti.

Verkko vauhdissa

Verkkomedia on tiedonvälityksessään nopea. Suurimpien broadsheet-lehtien printtiversiot täydentävät verkkojuttuja seuraavan päivän numerossaan.
Sananvapautta vahtivan Freedom Forum -järjestön mediaseurannasta vastaava Narayan Ghimire pitää nopeutta ongelmallisena: Skuuppi-innossaan verkkojulkaisut esittävät perusteettomia väitteitä. Lukijat jakavat verkkojuttuja eteenpäin sosiaalisessa mediassa.

”Luotettavia verkkojulkaisuja on vähän”, Ghimire toteaa.

Vielä pulmallisempia ovat poliittisten kaaderien nopeasti leviävät ja paljon julkisuutta ja näkyvyyttä saavuttavat julkaisut Facebookissa. Nämä vaikuttavat etenkin nuoriin äänestäjiin, jotka ovat paljon netissä.

Media tienaa vaaleilla

Professori Sudhamshu Dahalia kiinnostaisi tutkia vaaleja poliittis-taloudelliselta kannalta. Mediatalot ansaitsevat puolen sivun ja sivun maksetuilla vaalimainoksilla broadsheet-lehdissään. Verkkojulkaisuissa kaksi suurinta puoluetta satsaavat myös pop-up-mainoksiin.

Ghimiren mukaan vaaliehdokkaiden ja puolueiden sanotaan myös maksaneen toimittajille siinä toivossa, että he edistäisivät tiettyjä poliittisia näkemyksiä jutuissaan. Ehdokkaat ja äänestykset jakavat mediaa pahoin.

”Vapaa ja reilu journalismi ovat kriisissä”, hän sanoo.

Puoluekaaderien ja turvamiesten välillä syntyvissä yhteenotoissa on aina vaara, että toimittajia uhkaillaan tai pahoinpidellään. Freedom Forum seuraa tarkasti ilmaisunvapauden toteutumista vaaliaikaan.

Äskettäin eräs ehdokas uhkasi toimittajaa. Pommiräjähdykset eri puolilla Nepalia ovat pelotelleet äänestäjiä olemaan ilmaisematta omaa poliittista tahtoaan. Niin on myös estetty poliitikkojen vaalitilaisuuksia.

Govinda Nepali tekee daliteista väitöskirjaa Tribhuvanin yliopistoon. Hän laati alkusyksystä professorinsa kanssa selvityksen, jonka mukaan yli 80 prosenttia mediasta toisti ehdokkaiden sloganeita; kehitys, opetus, terveys…

Reilun journalismin osuus on hänenkin mukaansa kutistunut.

Suurimpien puolueiden vaalimainonta verkossa on ollut aggressiivista. ”Poliittiset puolueet ovat käyttäneet verkkomediaa mainonnassaan vaalirauhan aikanakin”, Dahar Kathmandun yliopistosta kertoo. Nepalin vaalikomitea (NEC) joutuikin vaatimaan niiltä vaalirauhan säilyttämistä.

Teksti: Eeva Simola

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta